Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προς το παρόν σταθερή αλλά μπορεί σύντομα να αρχίσει να αυξάνεται
Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προς το παρόν σταθερή αλλά μπορεί σύντομα να αρχίσει να αυξάνεται

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη σταμάτησε να μειώνεται τον Ιούνιο. Ωστόσο, παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η απασχόληση, από την άλλη πλευρά, συνέχισε να αυξάνεται σε μέτριο βαθμό ακόμη και κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Αν και ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και έναρξης ύφεσης, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας εξακολουθεί να δείχνει ισχυρή ανθεκτικότητα.

Το παραπάνω ισχύει τόσο από την άποψη της εξέλιξης του ποσοστού ανεργίας όσο και από την άποψη της απασχόλησης. Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στο 6% τον Ιούνιο, το οποίο ήταν το ίδιο με τον Μάιο. Σταθερό παρέμεινε και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, στο επίπεδο του 6,6%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ΕΕ και 1,96 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Η Τσεχία έχει παραδοσιακά το απόλυτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, στο 2,4%. Ακολουθούν η Πολωνία (2,7) και η Γερμανία (2,8). Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία (12,6%) και η Ελλάδα (12,3%) αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων. Αυτές είναι οι μόνες δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας.

Είναι επίσης καλή είδηση για την αγορά εργασίας της ΕΕ το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται. Η απασχόληση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε τριμηνιαία. Ωστόσο, η αύξηση των απασχολουμένων επιβραδύνθηκε κάπως, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την ελαφρώς αποδυναμωμένη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ το πρώτο τρίμηνο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%. Η ετήσια αύξηση επιβραδύνθηκε επίσης, από 2,8 σε 2,3% εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στο group των 27 χωρών είναι η περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και η είσοδος της οικονομίας της ΕΕ σε τεχνική ύφεση. Η IsabelSchnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για μια τέτοια εκδοχή σε πρόσφατη συνέντευξη στο Reuters.

«Δενβλέπωκαμίαένδειξηπαρατεταμένης, βαθιάςύφεσηςαυτήντηστιγμή. Δεν είναι καν σαφές ότι θα υπάρξει τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Απλώς δεν θα το απέκλεια», δήλωσε ηSchnabel, προσδιορίζοντάςμάλιστα τον υψηλό πληθωρισμό ως κίνδυνο, ο οποίος «θα μείνει μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με την ίδια, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα.

ΣύμφωναμετηνAegeanEquity, αυτήηεξέλιξημπορείναέχειαρνητικόαντίκτυποστηναγοράεργασίας, ακόμηκαιανμιαπιθανήοικονομικήύφεσηεπηρεάζεισυνήθωςτηναγοράεργασίαςμεκαθυστέρηση. Επιπλέον, είναι πιθανό να μην υπάρξει τόσο δραματική αύξηση της ανεργίας, όπως μετά την οικονομική κρίση του 2008 και του 2009. Αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να μειωθεί ο πληθωρισμός ή πόσο σκληρή θα πρέπει να είναι η περιοριστική πολιτική . Όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά η ανεργία.

Ανάλυση από την AegeanEquity

Η AegeanEquity είναι διορισμένος συνδεδεμένος αντιπρόσωπος της BCMBeginCapitalMarketsCYLtd (εφεξής "BCM"), όπως ορίζεται στο άρθρο 29 του νόμου για τις Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων και άλλων διατάξεων (νόμος 3606/2007), η οποία είναι πλήρως αδειοδοτημένη και ρυθμιζόμενη εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), με αριθμό άδειας ΚΕΠΕΥ 274/15, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες συναλλαγών παγκοσμίως. ΟαριθμόςεγγραφήςτηςAegeanEquityείναιHE 150323701000.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 86,86% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις