Ανακαλέστε γιατί σας πληροφόρησαν λάθος

Να ανακαλέσει το δημοσίευμα "Οι Αγροτοπατέρες έπαιρναν κι επίδομα καφενείου" καλεί την κυριακάτικη εφημερίδα Real News, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, τονίζοντας ότι όσα γράφονται απέχουν πλήρως από την πραγματικότητα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για “οσμή σκανδάλου και κακοδιαχείρισης” με αφορμή στοιχεία πορίσματος οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου της ΠΑΣΕΓΕΣ για την περίοδο 1994 – 2011, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, δημοσιεύτηκε στο portal της οργάνωσης, επισημαίνονται τα εξής:

1. Το αναφερόμενο πόρισμα ελέγχου ουδέποτε μας παραδόθηκε, παρά το γεγονός ότι, ως έχοντες έννομο συμφέρον, έχουμε ζητήσει από την αρμόδια αρχή ελέγχου, από τον Ιούλιο του 2013, να μας γνωστοποιήσει το πόρισμα αυτό, προκειμένου να απαντήσουμε σε ζητήματα που τίθενται. Ανάλογο επίσης αίτημα έχουμε απευθύνει και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον Νοέμβριο του 2013, ζητώντας να μας κοινοποιήσει το πόρισμα διενέργειας συμπληρωματικού ελέγχου της ΠΑΣΕΓΕΣ για την περίοδο 2007 – 2011 από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.
Σημειώνεται ότι ούτε αυτό το πόρισμα μας έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί.

Το μόνο στοιχείο πορίσματος ελέγχου που έχουμε στη διάθεσή μας, μια και οι έλεγχοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ από διάφορες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2012, προέρχεται από το αρχικό πόρισμα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τα επίσημα συμπεράσματα του οποίου δώσαμε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται : “Η ΠΑΣΕΓΕΣ διατηρεί πλήρως οργανωμένο λογιστήριο και τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας στα οποία καταχωρεί όλα τα έσοδά μας. Τηρεί πλήρη δικαιολογητικά δαπανών τα οποία έθεσε στη διάθεσή μας. Όλες οι δαπάνες υποστηρίζονταν από νόμιμα και έγκυρα παραστατικά και σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δαπάνες εγκρίνονταν από τα αρμόδια κατά περίπτωση Όργανα. Οι οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο μέσω τραπεζών.”

Εύλογα συνεπώς προκύπτουν ερωτήματα τόσο ως προς την πηγή των στοιχείων του δημοσιεύματος της  εφημερίδας σας, που προφανώς προέρχονται από διαρροή, όσο και ως προς την ανάγκη διασταύρωσης των στοιχείων του δημοσιεύματος σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Συνεπώς για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας σας, θα έπρεπε η συντάκτης του δημοσιεύματος να γνωρίζει ότι οι ισολογισμοί της ΠΑΣΕΓΕΣ από το 2000 μέχρι και σήμερα ελέγχονται από Ορκωτούς Λογιστές και μάλιστα, πριν την έναρξη των ελέγχων, από τις αρχές Ιουλίου 2012, παραδώσαμε στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου τα απαιτούμενα στοιχεία (Ισολογισμοί χρήσεων 2007 έως 2011, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως με πίνακες διάθεσης κερδών-ζημιών, καταστάσεις γενικών εκμεταλλεύσεων για τις χρήσεις 2007 έως 2011, πιστοποιητικά ελέγχου των ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2007 έως 2011 κ.α.). Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι το σχόλιο της συνεργάτη σας, σύμφωνα με το οποίο “Οι επιχορηγήσεις ξοδεύονταν αφειδώς, χωρίς έλεγχο, χωρίς παραστατικά, χωρίς καν συμβάσεις …” σαφώς δεν μας αφορά.

2. Στο δημοσίευμα  της συντάκτη σας αναφέρεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έλαβε επιχορηγήσεις σημαντικού ύψους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την πηγή προέλευσής τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις. Αγνοεί δηλαδή η συντάκτης σας αυτό που έχει επανειλημμένα τονιστεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ (χαρακτηριστικό είναι το από 2.10.2012 δελτίο τύπου που δημοσιεύσαμε) ότι δηλαδή ο φορέας μας δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, μια και η οικονομική της ενίσχυση, που εισπράττεται μέσω του ΕΛΓΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από το 1994,  αποτελεί πόρο δημοσιονομικά ουδέτερο, προερχόμενο, αποκλειστικά, από εισφορές των αγροτών. Τονίζεται ότι η επιχορήγηση αυτή χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους των δαπανών απασχόλησης του υψηλού επιστημονικού επιπέδου προσωπικού της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την κάλυψη συνδρομών στις Ευρωπαϊκές Αγροτικές Οργανώσεις, αλλά και για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων της Συνομοσπονδίας για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων, που πραγματοποιήθηκε το 2005, μετά από 78 και πλέον έτη από την ίδρυσή της. Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι δαπάνες Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, στο διάστημα των τελευταίων ετών, παραμένουν σταθερές, κυμαινόμενες, κατά μέσο όρο στο 2,5% του ετήσιου συνολικού ύψους δαπανών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο διάστημα της τελευταίας τριετίας (διαχειριστικές χρήσεις 2010, 2011 και 2012) η οφειλόμενη αυτή επιχορήγηση δεν μας έχει μέχρι σήμερα αποδοθεί, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο 4015/2011 παραμένει ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει ήδη ασκηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ αγωγή εναντίον του ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί εξάλλου ότι η αναφερόμενη οικονομική ενίσχυση αποτελεί μόλις το 15% των εσόδων του φορέα μας στο διάστημα της  πενταετίας 2007 – 2011, στοιχείο που εγγράφως άλλωστε γνωστοποιήσαμε στους ελεγκτές.

3. Η συντάκτης του αναφερόμενου δημοσιεύματος ισχυρίζεται ότι για τον αναφερόμενο έλεγχο της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν βρέθηκαν βιβλία και στοιχεία πριν από το έτος 2000. Στην πραγματικότητα ωστόσο παραδώσαμε στους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στοιχεία και από παρελθόντα έτη, μέχρι το 1983 και προγενέστερα, στα οποία περιλαμβάνονται αποσπάσματα πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων του φορέα μας. Γνωστοποιήσαμε εξάλλου στους ελεγκτές την από 13.02.2013 γνωμοδότηση Δικηγορικού Γραφείου, φορολογικού συμβούλου της ΣΟΛ ΑΕ, σύμφωνα με την οποία ο φορέας μας δεν έχει καμία υποχρέωση να διαφυλάττει βιβλία και στοιχεία πριν από το έτος 2000.

4. Ανακριβής επίσης είναι ο ισχυρισμός της συντάκτου του δημοσιεύματός σας, σύμφωνα με τον οποίο οι δαπάνες του Γραφείου Βρυξελών της ΠΑΣΕΓΕΣ απλά διαβιβάζονταν, χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες αυτές ελέγχονταν και ελέγχονται τακτικά από το λογιστήριο της ΠΑΣΕΓΕΣ και πάντοτε τελούσαν και τελούν υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα μας. Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα :
    α) Οι δαπάνες του γραφείο Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνονται μέσω τραπέζης, με ευθύνη και υπογραφή του προϊσταμένου του Γραφείου και όχι  από κάποιο απλό υπάλληλο όπως στο δημοσίευμα αναφέρεται.
    β) Όλες οι δαπάνες του γραφείου συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα παραστατικά, στέλνονται τακτικά στο λογιστήριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα για έλεγχο-έγκριση και συμφωνία λογαριασμού.
     γ) Το λογιστήριο ελέγχει και εγκρίνει τις δαπάνες πριν προχωρήσει στην αποστολή νέου εμβάσματος.
    δ) Τα εμβάσματα στο γραφείο Βρυξελλών είναι τμηματικά. Αρχικά, πριν το 2004 κάθε έμβασμα ήταν αρκετό να καλύπτει δαπάνες δύο μηνών. Στη συνέχεια και όταν η ΠΑΣΕΓΕΣ αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας, κάθε έμβασμα κάλυπτε τις ανάγκες ενός μηνός.
    ε) Πριν την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, οι δαπάνες του Γραφείου Βρυξελλών εκτός από το Λογιστήριο, ελέγχονταν και από το Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά απαίτηση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία απαιτούσε το σχετικό απόσπασμα πρακτικού έγκρισης των δαπανών για τη χορήγηση-αποστολή συναλλάγματος.
   στ) Η μισθοδοσία του προσωπικού του Γραφείου Βρυξελών, τελεί κατόπιν συμφωνίας, υπό την εποπτεία και έλεγχο αρμόδιας θυγατρικής εταιρίας της αντίστοιχης ΠΑΣΕΓΕΣ του Βελγίου, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της εργατικής, φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στο Βέλγιο και η οποία είναι επιφορτισμένη με την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών. Το ίδιο γίνεται από την ίδια εταιρία με τις άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις (COPA-COGECA) και τα Γραφεία όλων των άλλων αντιπροσωπειών που είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο.

 5. Σε σχέση με το σχόλιο ως προς τα κίνητρα αποχώρησης του προσωπικού της ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνεται ότι οι αποφάσεις αποζημίωσής τους κινούνταν πάντοτε εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (σχετικό είναι και το ΦΕΚ Β’ 1443/2.10.2006 για τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης Προσωπικού Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα κίνητρα αποχώρησης του προσωπικού που υιοθετήθηκαν είχαν εξαιρετικά θετικό οικονομικό όφελος ως προς τις δαπάνες λειτουργίας της ΠΑΣΕΓΕΣ. Χαρακτηριστικά, στο διάστημα της
δεκαετίας 2001 – 2011 το απασχολούμενο προσωπικό της Συνομοσπονδίας μειώθηκε κατά 58,46%, δηλαδή από 65 θέσεις εργασίας το 2001 σε 27 θέσεις εργασίας το 2011. Επισημαίνεται ότι η μείωση αυτή του προσωπικού πραγματοποιήθηκε, κυρίως, κατά το 2010, κατά το οποίο αποχώρησαν 11 απασχολούμενοι (μείωση κατά 29% περίπου). Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι δραστηριότητες της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν περιορίσθηκαν. Αντίθετα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, που έχουν δοθεί στους ελεγκτές, ο κύκλος εργασιών το 2010 και το 2011 τετραπλασιάστηκε σε σχέση με εκείνο του 2007.

Εξάλλου, το οικονομικό όφελος που προέκυψε για την ΠΑΣΕΓΕΣ στην αναφερόμενη δεκαετία, μετά την αφαίρεση των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στους αποχωρούντες, υπερβαίνει, σωρευτικά, το ύψος των 9 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

6. Το σχόλιο που αναφέρεται στην επαναπρόσληψη προσωπικού που αποχώρησε αφορά σε τρεις μόνο περιπτώσεις. Ειδικότερα, για τον Προϊστάμενο του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Ι.Κολυβά κρίθηκε απόλυτα αναγκαία η επαναπρόσληψή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και με μείωση των αποδοχών του, με δεδομένη την αναντικατάστατη εμπειρία του για  τη συμβολή του στην προετοιμασία των θέσεων και των παρεμβάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Αναγκαία επίσης κρίθηκε η επαναπρόσληψη για ορισμένο χρονικό διάστημα και με μείωση των αποδοχών, της κυρίας Α. Μουδάκη, συνδεόμενη με την ανάγκη υλοποίησης σύμβασης μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΥΠΑΑΤ, στην οποία ορίσθηκε ως αναπληρώτρια υπεύθυνη των συμβατικών εργασιών. Για τον ίδιο εξάλλου λόγο κρίθηκε αναγκαία η επαναπρόσληψη για ορισμένο χρονικό διάστημα του κυρίου Ι. Τσιφόρου, Γενικού Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, και με σημαντική μείωση των αποδοχών του, προκειμένου να καλυφθούν εκτός των άλλων, επείγουσες συμβατικές υποχρεωτικές, συνδεόμενες με το ως άνω αναφερόμενο συμβατικό
αντικείμενο.

7. Το σχόλιο που αναφέρεται από τη συντάκτη σας σχετικά με την πληρωμή των “οικογενειακών εξόδων του Προέδρου της” είναι εντελώς παραπλανητικό. Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Λακωνία.
Επομένως η αναφερόμενη δαπάνη αφορά ατομικά τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ και όχι την οικογένειά του και συνδέεται αποκλειστικά με τα έξοδα παράστασης και διαμονής του. Σημειώνεται ότι τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ από το 2001 μέχρι και σήμερα μειώθηκαν με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κατά 53% περίπου και ανέρχονται σήμερα, το μέγιστο, στο ύψος των 1.680 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη απόφαση για κάλυψη των δαπανών της οικίας του Προέδρου παράλληλα μειώθηκαν τα έξοδα παράστασής του, κατά το αντίστοιχο ποσό (από 3.600€ σε 2.800€). Σήμερα καλύπτονται οι δαπάνες διαμονής του Προέδρου, με επιβάρυνση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ανέρχεται στο ύψος των 1.300 ευρώ μηνιαίως, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο πρώτο πόρισμα ελέγχου του ΥΠΑΑΤ. Με δεδομένη την ανάγκη διαμονής του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα, αποκλειστικά για τις δραστηριότητές της, για διάστημα τεσσάρων και πλέον ημερών ανά εβδομάδα, η καταβαλλόμενη μηνιαία δαπάνη διαμονής του (ενοικίαση οικίας, κοινοχρήστων κλπ.) σαφώς υπολείπεται εκείνης που αντιστοιχεί σε ένα ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας. Σημειώνεται επίσης ότι στο διάστημα των τελευταίων ετών καμία δαπάνη δεν καλύπτεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ για την χρήση πιστωτικής κάρτας του Προέδρου, ενώ  η κάρτα του  για όσο χρονικό
διάστημα, χρησιμοποιήθηκε αφορούσε σε πολύ μικρές δαπάνες.

8. Ως προς το σχόλιο που αφορά στο ακίνητο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τονίζεται ότι από εικοσαετίας και πλέον έχουν υπερκαλυφθεί οι όροι και οι δεσμεύσεις της απόφασης παραχώρησης του 1984, με την υλοποίηση και τη λειτουργία από την ΠΑΣΕΓΕΣ στη συγκεκριμένη έκταση σημαντικών εκπαιδευτικών υποδομών και επενδύσεων. Επισημαίνεται εξάλλου ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαχρονικά, μέχρι και σήμερα, αξιοποιεί τις εκπαιδευτικές της υποδομές στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευση, πληροφόρηση, ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών παράλληλα με τη διενέργεια ημερίδων, συνεδρίων και συναφών εκδηλώσεων με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αγροτικό τομέα. Τονίζεται επίσης ότι η αποζημίωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του ακινήτου της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αποδόθηκε μετά από αποφάσεις του αρμόδιου Πρωτοδικείου και Εφετείου Θεσσαλονίκης, μετά από διεξοδικό έλεγχο των τίτλων κυριότητας της.

Σημειώνεται επίσης ότι από το 2007, μετά τη διενέργεια σχετικών δημόσιων διαγωνισμών, τα κτίρια ιδιοκτησίας της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη μισθώθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε) προκειμένου να αξιοποιηθούν από αυτό για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Επισημαίνεται παράλληλα ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο της καλής
συνεργασίας της με το ΔΙ.ΠΑ.Ε, διατηρεί τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης με παραχώρηση σε αυτήν από το Πανεπιστήμιο τμήματος των χώρων των κτιρίων της Θέρμης, όταν και στο βαθμό που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Πρόσφατα εξάλλου το Διεθνές Πανεπιστήμιο με έγγραφό του προς την ΠΑΣΕΓΕΣ  διατύπωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του για επέκταση-ενίσχυση της συνεργασίας των δύο φορέων σε εκπαιδευτικό επίπεδο, προκειμένου να παρασχεθούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κατάρτισης και επιμόρφωσης σε συνεταιριστικά στελέχη.

Έπειτα από τα προηγούμενα, λόγοι στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας με δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα σας των αναφερόμενων διευκρινίσεων και επισημάνσεων, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της οργάνωσης φέρεται ενοχλημένος με το δημοσίευμα, που γι΄ άλλη μια φορά βάζει στο στόχαστρο την οργάνωση. Μάλιστα, δηλώνει ξεκάθαρα σε δικούς του συνεργάτες ότι "δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας" αλλά είναι κατευθυνόμενο από συγκεκριμένη πηγή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις