Η κρίση των λιπασμάτων απειλεί ακόμα και τις... πάμπ
Η κρίση των λιπασμάτων απειλεί ακόμα και τις... πάμπ

Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας της Ευρώπης πυροδοτούν ένα κύμα παύσης λειτουργίας σε μεγάλα εργοστάσια λιπασμάτων σε όλη την ήπειρο, προκαλώντας αναστάτωση στους αγρότες, τους κατασκευαστές τροφίμων και — προς φρίκη των ιδιοκτητών μπαρ παντού — τις ζυθοποιίες μπύρας σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Την περασμένη Πέμπτη, η μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων στον κόσμο Yara, με έδρα τη Νορβηγία, ανακοίνωσε μείωση κατά 50% της παραγωγής ουρίας και αζωτούχων λιπασμάτων με βάση την αμμωνία στην Ευρώπη, επικαλούμενη «υψηλές τιμές ρεκόρ».

Η απόφαση ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπασμάτων της Βρετανίας CF Fertilizers UK δήλωσε ότι θα «διακόψει προσωρινά» την παραγωγή στο εργοστάσιό του στο Μπίλινγκχαμ. Δύο άλλοι μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων στην Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το λίπασμα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους των καλλιεργειών, αλλά η παραγωγή του δημιουργεί ένα υποπροϊόν, το αέριο CO2, το οποίο χρησιμοποιείται για την προσθήκη αερίου στην μπύρα και τα αναψυκτικά, για την παροχή νοσοκομείων για χειρουργικές επεμβάσεις και για τη σφαγή των ζώων.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων, ακόμη και οι ιδιοκτήτες παμπ ανησυχούν βαθιά για τις ευρύτερες συνέπειες μιας διαφαινόμενης κρίσης λιπασμάτων.

Η Carlsberg Polska, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στην Πολωνία και θυγατρική της Δανέζικης πολυεθνικής, είπε στο POLITICO ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή μπύρας σχεδόν αμέσως — και ότι και άλλες ζυθοποιίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων. Και δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, επομένως έχουμε αποθέματα μόνο λίγων ημερών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Carlsberg Polska Beata Ptaszyńska-Jedynak, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί το CO2 για να σφραγίζει ερμητικά μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια. .

«Θα σταματήσουμε την παραγωγή μπύρας ανά πάσα στιγμή τώρα… αλλά δεν είμαστε οι μόνοι. Αν δεν έχουν εγκαταστάσεις για να παράγουν το δικό τους CO2, οι περισσότερες εταιρείες μπύρας θα πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο ενεργοβόρος τομέας λιπασμάτων είναι από τις πρώτες βαριές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη που μείωσε την παραγωγή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο - απαραίτητο συστατικό για τα λιπάσματα με βάση το άζωτο.

Ο Τζέικομπ Χάνσεν, επικεφαλής του μεγάλου ομίλου λόμπι Fertilizers Europe, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, για τις οποίες οι παρατηρητές του κλάδου φοβούνται ότι θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, καθιστούν «αδύνατη» τη διατήρηση της παραγωγής.

«Είναι αδύνατο να βρεθείς. Για μένα είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει – δεν λειτουργεί», είπε ο Χάνσεν. «Είμαστε σχετικά ο μεγαλύτερος χρήστης αερίου — οπότε αν δούμε τον πόνο, ο πόνος θα έρθει και για άλλους ανθρώπους».

Το κλείσιμο έχει πυροδοτήσει φόβους σε πολλούς τομείς τροφίμων και ποτών. Η Minette Batters, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου λιπασμάτων της Βρετανίας ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό». Η αγορά λιπασμάτων «είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων μας», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διαθεσιμότητα προϊόντων CO2.

Η βιομηχανία ζυθοποιίας και παμπ της Βρετανίας δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της διακοπής λειτουργίας "δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη" και "θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις μπύρας σε ολόκληρη τη χώρα".

«Οι παμπ και οι ζυθοποιίες μας αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρούς αντίθετους ανέμους και πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους», δήλωσε η Emma McClarkin, διευθύνουσα σύμβουλος της British Beer and Pub Association. «Η απόφαση αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη βιώσιμη παροχή CO2».

Οι ζυθοποιίες και οι παμπ αντιμετωπίζουν ήδη «ακραίο» κόστος ενέργειας, προειδοποίησε, το οποίο απειλεί να κλείσει τις επιχειρήσεις και να βλάψει τα προς το ζην σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις