Οι Ιρλανδοί αγρότες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να σκοτώσουν ζώα για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους
Οι Ιρλανδοί αγρότες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να σκοτώσουν ζώα για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γεωργική βιομηχανία της Ιρλανδίας πρέπει να μειωθούν κατά 25 τοις εκατό έως το 2030. Αυτό είναι μέρος του τελευταίου Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα, το οποίο δεσμεύεται να μειώσει στο μισό τις συνολικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να μηδενιστεί έως το 2050.

Στην Ιρλανδία, τα βοοειδή υπερτερούν του πληθυσμού και η γεωργία ευθύνεται για πάνω από το 37 τοις εκατό των εκπομπών CO2. Η Ιρλανδία έχει επίσης τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές μεθανίου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με μεγάλο μέρος αυτών να οφείλεται στην παραγωγή βοείου κρέατος.

Οι εκκλήσεις για μείωση των εκπομπών έρχονται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές συμβουλές για ενίσχυση της εκτροφής γαλακτοκομικών προϊόντων το 2015 για την εκμετάλλευση του τέλους των ποσοστώσεων γάλακτος της ΕΕ.

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια περιορισμού από τα ανώτατα όρια παραγωγής γάλακτος, η αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής από τους Ιρλανδούς γαλακτοπαραγωγούς, οι οποίοι επένδυσαν μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση. Τώρα όμως αναγκάζονται να μειώσουν για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.

«Πολλοί αγρότες επένδυσαν και έχουν τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις… έχουν δημιουργήσει σημαντικές υποδομές», λέει ο Pat McCormack, επικεφαλής του Irish Creamery Milk Suppliers Association.

«Υπάρχει μια τεράστια πρόκληση για τον κλάδο μας και πώς φτάνουμε στις μειώσεις χωρίς να κόψουμε το κοπάδι».

Όταν το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021, η Ένωση Ιρλανδών Αγροτών βγήκε στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκείνη την εποχή, μια έκθεση της KPMG σχετικά με τον αντίκτυπο των στόχων εκπομπών άνθρακα της Ιρλανδίας προέβλεπε ότι θα χαθούν 56.400 θέσεις εργασίας στη γεωργία και η βιομηχανία εκτροφής βοείου κρέατος θα έπρεπε να μειωθεί κατά 22 τοις εκατό για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, οι οποίοι στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στο 30 τοις εκατό. μείωση για τον αγροτικό τομέα.

Οι σφαγές βοοειδών δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά μπορεί να είναι αναπόφευκτες

Αν και η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μια υποχρεωτική σφαγή βοοειδών, ο McCormack το βλέπει ως αναπόφευκτη έκβαση των κλιματικών στόχων.

«Τους βλέπουμε να σκοτώνονται από την πίσω πόρτα… μέσω του κανονισμού για τα νιτρικά», ο οποίος περιέχει μέτρα για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση με θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από γεωργικές πηγές.

Διάφορες πρακτικές είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες στην Ιρλανδία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας, σύμφωνα με τον McCormack. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση πρόσθετων ζωοτροφών για μηρυκαστικά, που ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη μετατροπή των ζωοτροφών, τεχνικές διασποράς πολτού χαμηλών εκπομπών και προστατευμένη ουρία, η οποία μειώνει την αμμωνία που απελευθερώνεται από το λίπασμα.

Αν και αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, περιγράφει τη μείωση της παραγωγής τροφίμων στην Ιρλανδία ως «έσχατη λύση» για τον αυξανόμενο πληθυσμό της χώρας.

Γιατί χρειάζεται η Ιρλανδία να μειώσει τις εκπομπές CO2;

Το 2019, η ιρλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Αυτό ήταν ως απάντηση στην αυξανόμενη απώλεια βιοποικιλότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εκείνη την εποχή, ζητήθηκε από τους αγρότες να αλλάξουν λιπάσματα και να βρέξουν εκ νέου τους βάλτους, αλλά όχι να μειώσουν τα κοπάδια.

Ως νησιωτικό έθνος, η Ιρλανδία κινδυνεύει επίσης ιδιαίτερα από πλημμύρες και διάβρωση των ακτών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα της Ιρλανδίας 2021 στοχεύει να βάλει τη χώρα σε μια «πιο βιώσιμη πορεία» και να την προστατεύσει από τις «καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» επενδύοντας σε υπεράκτια αιολική ενέργεια, γεωργία αιχμής και φιλικές προς το περιβάλλον βελτιώσεις κατοικιών.

Πηγή: Euronews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις