Οι αγρότες προειδοποιούν: Το κέτσαπ και η σάλτσα ζυμαρικών μπορεί να είναι σύντομα σε έλλειψη
Οι αγρότες προειδοποιούν: Το κέτσαπ και η σάλτσα ζυμαρικών μπορεί να είναι σύντομα σε έλλειψη

Οι αγρότες της Καλιφόρνια καλλιεργούν σχεδόν το σύνολο των ντοματών μεταποίησης της Αμερικής, αλλά φέτος διαμορφώνεται μια ακόμη κακή περίοδος συγκομιδής. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα όπως το κέτσαπ, η σάλτσα και η σάλτσα ζυμαρικών θα μπορούσαν σύντομα να είναι σε έλλειψη σε καταστήματα σε όλη την κομητεία.

Η ξηρασία, ο πληθωρισμός και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ευθύνονται για αυτή την πιθανή έλλειψη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καλλιεργητών Τομάτας της Καλιφόρνια, Μάικ Μόντα.

«Μόλις είχαμε ασυνήθιστα ζεστό καιρό», είπε ο αγρότης Bruce Rominger. Είπε ότι σχεδόν το 15% της γης που καλλιεργεί τομάτα επεξεργασίας έχει πέσει από την ξηρασία και την έλλειψη βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν όλοι οι αγρότες της Καλιφόρνια αντιμετωπίζουν σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, ενώ περισσότερο από το 40% της Καλιφόρνια έχει ταξινομηθεί ως υπό ακραία ξηρασία.
Καλιφόρνια αγρότης μαζεύει ντομάτες, προειδοποιεί για ελλείψεις

Ο αγρότης Μπρους Ρόμινγκερ από την Καλιφόρνια είπε ότι δεν έχει υπάρξει αρκετή βροχή αυτή την περίοδο συγκομιδής, με αποτέλεσμα οι ντομάτες να ωριμάζουν ανομοιόμορφα και να πεθαίνουν. (Fox News/Jiovanni Lieggi/Fox News)

"Αυτή είναι η σοδειά μου, αλλά είναι το φαγητό όλων. Αυτή είναι η σάλτσα πίτσας, κέτσαπ, αυτή είναι η σάλσα σου. Από εδώ προέρχονται όλα, άρα αυτό δεν είναι μόνο δικό μου θέμα. Αυτό είναι το θέμα όλων", είπε ο Ρόμινγκερ.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης επηρεάσει την ικανότητα των αγροτών να αναπτυχθούν. Ο Montna είπε κατά μέσο όρο, οι αγρότες πληρώνουν σχεδόν 20% περισσότερο για να καλλιεργήσουν αυτές τις ντομάτες. Σχεδόν ό,τι χρησιμοποιείται στην παραγωγή έχει αυξηθεί στην τιμή τον περασμένο χρόνο, είπε ο Rominger.

«Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν διπλασιαστεί, ιστορικά υψηλά των τιμών των καυσίμων μας, στην Καλιφόρνια η εργασία μας έχει σημαντικό κόστος και ανεβαίνει, επομένως είχαμε οποιοδήποτε περιθώριο ουσιαστικά καταβροχθιστεί από αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις αυτή τη σεζόν», είπε.

Ο Montna είπε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως κέτσαπ και σάλτσες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα.

«Στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι ακόμη και στην παγκόσμια σκηνή, η παγκόσμια κατανάλωση των επεξεργασμένων προϊόντων ντομάτας θα είναι αυτό που μπορεί να παράγει ο κόσμος», είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις