Κοντά στο ευρώ οι τιμές για το θεσσαλικό βαμβάκι
Κοντά στο ευρώ οι τιμές για το θεσσαλικό βαμβάκι

Έντονη κινητικότητα υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου, καθώς αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία με τις υψηλές τιμές πώλησης του προϊόντος.

Αρκετοί προχώρησαν είτε σε προσυμφωνίες, ακολουθώντας την τακτική της ανοιχτής τιμής, είτε σε πωλήσεις (κλειστή τιμή) σημαντικού μέρους της παραγωγής τους. Οι συμφωνίες έγιναν με τιμές από 95 έως 99,5 λεπτά το κιλό, ενώ την περασμένη Τετάρτη η εμπορική τιμή σημείωσε μία μικρή κάμψη, 95 λεπτά η κλειστή, 91 λεπτά η ανοιχτή. Άλλοι πάντως παραγωγοί δείχνουν να μη βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι οι διεθνείς συγκυρίες θα οδηγήσουν το βαμβάκι σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα για την φετινή παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο είναι ο καιρός. Όλοι εύχονται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου που αρχίζει η συγκομιδή, να επικρατήσει καλοκαιρία καθώς η παραγωγή είναι όψιμη.

Εφόσον πάντως όλα πάνε καλά, η προσδοκώμενη μέση στρεμματική απόδοση αναμένεται στα 400 με 450 κιλά, από 350 με 380 κιλά που ήταν πέρυσι. Φέτος, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προκύψει κέρδος για τον παραγωγό, αναλογιζόμενοι και την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ το στρέμμα σε ιδιόκτητο χωράφι, από 120 με 150 ευρώ το στρέμμα πέρυσι. Οι βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα επίσπευσαν την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε ομαλά σε όλη τη θεσσαλική πεδιάδα.

Με πληροφορίες από Ελευθερία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις