Τα λαχανικά αλλάζουν σχήμα λόγω της κλιματικής κρίσης
Τα λαχανικά αλλάζουν σχήμα λόγω της κλιματικής κρίσης

Οι καύσωνες και οι ξηρασίες που έσπασαν φέτος το ρεκόρ είχαν πολλές συνέπειες. Το να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά μικρότερα και πιο γλυκά είναι κάτι που πολλοί δεν θα περίμεναν, αλλά οι αγρότες λένε ότι αυτό συμβαίνει - και προτρέπουν τους αγοραστές να μην γυρίσουν την πλάτη τους στα παράξενα διαμορφωμένα προϊόντα.

Οι καλλιέργειες βγαίνουν από το έδαφος λιγοστές ή παραμορφωμένες, επειδή τόσες γεωργικές εκτάσεις έχουν αφεθεί ξεραμένες από το ξηρό καλοκαίρι που βιώνει μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι αγρότες στην ηπειρωτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ εκείνων που μάχονται με την ξηρασία και οι αγροτικές ομάδες λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, εάν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν αρχίσουν να δέχονται περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

«Οι καταναλωτές έχουν ρυθμιστεί να πιστεύουν ότι μια πατάτα μοιάζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, [αλλά] πρέπει να είμαστε πιο χαλαροί όσον αφορά την εμφάνιση», δήλωσε στο BBC ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών για την Αγγλία και την Ουαλία, Τομ Μπράντσοου.

Η απόρριψη φρούτων και λαχανικών απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν το τέλειο μέγεθος ή σχήμα συμβάλλει επίσης σε ένα παγκόσμιο βουνό σπατάλης τροφίμων. Και υπάρχουν μακροχρόνιες ανησυχίες για το πώς η απόρριψη τροφίμων τροφοδοτεί την πείνα και την κλιματική κρίση.

Αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής – που εκπροσωπεί τα σούπερ μάρκετ – λέει ότι τα καταστήματα γνωρίζουν τα προβλήματα που προκαλεί ο ξηρός καιρός και θα στηρίξουν τους αγρότες. Λέει ότι τα μέλη της πωλούν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με περίεργα σχήματα και τα χρησιμοποιούν σε έτοιμα γεύματα.

Ωστόσο, οι αγρότες λένε ότι η μεγαλύτερη αιτία σπατάλης τροφίμων είναι η απόρριψη των προϊόντων επειδή δεν πληρούν τα καλλυντικά πρότυπα ή επειδή έχουν υποστεί ζημιά από παράσιτα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Εκτιμάται ότι 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο – που αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγωγής, αναφέρει μια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης WWF και του βρετανικού σούπερ μάρκετ Tesco.

Όλα αυτά τα τρόφιμα απορρίπτονται παρά την εκτεταμένη παγκόσμια πείνα. Περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν και οι προμήθειες τροφίμων σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η έκθεση του WWF συνιστά αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού για να διασφαλιστεί ότι λιγότερα τρόφιμα πετιούνται λόγω της εμφάνισής τους.

«Με τον καθορισμό υψηλών προδιαγραφών στο σχήμα και την εμφάνιση, ειδικά για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα που δεν ταξινομούνται από την προβλεπόμενη αγορά ενδέχεται να έχουν χαμηλότερες τιμές», λέει. Αυτό σημαίνει ότι «το προϊόν μπορεί να μείνει ασυλλόγιστο, να θανατωθεί κατά τη συγκομιδή ή να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές χαμηλής αξίας».

Η τεράστια ποσότητα φαγητού που δεν καταναλώνεται επιταχύνει επίσης την κλιματική κρίση.

«Αν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ίνγκερ Άντερσεν. «Ας ψωνίσουμε όλοι προσεκτικά, ας μαγειρέψουμε δημιουργικά και ας κάνουμε τη σπατάλη φαγητού οπουδήποτε κοινωνικά απαράδεκτη».

Ο αντίκτυπος στο κλίμα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της σπατάλης ενέργειας για την παραγωγή τροφίμων που δεν καταναλώνονται ποτέ. Όταν τα τρόφιμα σαπίζουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, απελευθερώνουν το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου μεθάνιο, μια κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών δεν θα είναι αρκετή για να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει. Μερικοί καταναλωτές λένε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το κομμάτι τους, με μια έρευνα σε αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο να δείχνει ότι το 87% αισθάνεται άνετα με λιγότερο από τέλεια διαμορφωμένα προϊόντα.

Η μορφή των πραγμάτων που έρχονται;

Παρεμβαίνουν και οι προμηθευτές. Η Wonky Food Company λέει ότι αντιμετωπίζει την παγκόσμια σπατάλη τροφίμων συνεργαζόμενη με αγρότες για τη δημιουργία προϊόντων που χρησιμοποιούν ατελή και υπολείμματα φρούτων και λαχανικών.

Ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας λέει ότι εμπνεύστηκε από την «άσκοπη σπατάλη» φρούτων ακτινιδίων που είδε όταν εργαζόταν σε μια φάρμα στη Νέα Ζηλανδία.

Η φετινή σοδειά των αφράτων λαχανικών είναι απίθανο να είναι μοναδική. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα μέλλον δύσκολων συνθηκών ανάπτυξης που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι μελέτες για την αλλαγή του κλίματος προειδοποιούν ότι οι ξηρασίες θα είναι πιο έντονες, συχνότερες και μεγαλύτερες», δήλωσε η Nuria Hernández-Mora, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού New Water Culture Foundation, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Αυτό θα είναι το νέο κανονικό».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις