Πρόβειο γάλα: Το αυξημένο κόστος παραγωγής απειλή για κτηνοτρόφους και γαλακτοβιομηχανίες
Πρόβειο γάλα: Το αυξημένο κόστος παραγωγής απειλή για κτηνοτρόφους και γαλακτοβιομηχανίες

Αντιμέτωπες με μια δίδυμη κρίση βρίσκονται οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες: Από τη μια πρέπει να διαχειριστούν το υψηλό λειτουργικό κόστος λόγω του ράλι στις τιμές του γάλακτος, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας, ενώ από την άλλη τη μειωμένη ζήτηση για επώνυμα προϊόντα, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν βάλει φρένο στην ανάπτυξη, με τους καταναλωτές να στρέφονται στα φθηνότερα private label ή στα χαμηλότερης τιμής λευκά τυριά αντί για τη φέτα..

Με βάση τα στοιχεία των εταιρειών μετρήσεων στα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις σε όγκο εμφανίζονται μειωμένες κατά 6-11% το α’ εξάμηνο του έτους ανάλογα με το προϊόν.

Το αντίθετο συμβαίνει βέβαια στις πωλήσεις σε αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και στα αβγά, στο ψωμί, στα δημητριακά, στα κρέατα, στα λάδια και στον καφέ σημειώνουν ταχύτερη άνοδο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες παρότι τον Ιούλιο υπήρξε συγκράτηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 11,6%.

Συγκεκριμένα, στα γαλακτοκομικά και στα αβγά τον Ιούλιο οι τιμές ανέβηκαν κατά 16,4% σε ετήσια βάση, όταν τον Ιούνιο είχαν ανέβει 15,5% και τον Μάιο 14,1%.

Επιπτώσεις στις γαλακτοβιομηχανίες

Η πορεία των οικονομικών μεγεθών των μεγάλων παικτών της αγοράς γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αποκαλύπτει το μέγεθος των πιέσεων.

Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΦΑΓΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος της στην ελληνική αγορά υποχώρησε κατά 9,7% παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της κατά 15,7% σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς 16,3%.

Την ίδια ώρα τα κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη εμφάνισαν κάθετη πτώση το 2021 και σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,25 εκατ. ευρώ από 5,02 εκατ. το 2020. Η επιβάρυνση προέκυψε από τα έξοδα σε επίπεδο παραγωγής καθώς το 2021 είχαμε ιστορικά υψηλές τιμές στο πρόβειο γάλα, ενώ κατακόρυφη ήταν η αύξηση σε ενέργεια και υλικά συσκευασίας.

Σημειώνεται ότι η Δωδώνη τροποποίησε σημαντικά πέρυσι την τιμολογιακή πολιτική της, προκειμένου να προσαρμοστεί στις αυξημένες τιμές γάλακτος και να διασφαλίσει τον απαραίτητο όγκο γάλακτος για την προσεχή γαλακτοκομική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γάλα, το οποίο συνεχίζει να προμηθεύεται κατ’ αποκλειστικότητα από την εγχώρια αγορά, είναι το βασικό κόστος για τη Δωδώνη, καθώς ανέρχεται περίπου στο 85% του κόστους παραγωγής.

Η πρωτόγνωρη συγκυρία είχε επίπτωση και στα μερίδια της Δέλτα (Vivartia). Στη συνολική κατηγορία του λευκού γάλακτος το μερίδιο της γαλακτοβιομηχανίας υποχώρησε πέρυσι κατά 0,4% σε αξία, και στο στραγγιστό γιαούρτι έχασε 1 ποσοστιαία μονάδα. Τα μερίδια στο γάλα έχουν επανακτηθεί εφέτος, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, ενώ μια σχετική πίεση υφίσταται στο γιαούρτι.

Για την έναρξη της εφετινής χρονιάς η ΜΕΒΓΑΛ σημειώνει στις οικονομικές της καταστάσεις πως οι κλάδοι δραστηριότητας του ομίλου παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ωστόσο καταγράφεται μείωση τόσο του μεικτού περιθωρίου κέρδους όσο και του λειτουργικού αποτελέσματος.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Παρά τις αυξημένες τιμές στο γάλα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς το επιπλέον έσοδο δεν καλύπτει το υπέρογκο πλέον κόστος παραγωγής. Είναι γεγονός ότι τα κόστη παραγωγής τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον.

Έτσι αρκετοί επιλέγουν τη σφαγή των ζώων, αφού δεν μπορούν να τα ταΐσουν επαρκώς. Προειδοποιούν μάλιστα ότι εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη γάλακτος, ειδικά πρόβειου, με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εμβληματικό μας προϊόν, τη φέτα.

Πως πρέπει να κινηθούν οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες; Προφανώς δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βιαστούν και να υπογράψουν συμβόλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γίδινο γάλα σύντομα θα πάει στα 1,5 ευρώ και το πρόβειο πάνω από 2 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις