Γαλλία: Οι εισαγωγές ουκρανικού κοτόπουλου στην ΕΕ αυξάνονται στα ύψη μετά την άρση της ποσόστωσης
Γαλλία: Οι εισαγωγές ουκρανικού κοτόπουλου στην ΕΕ αυξάνονται στα ύψη μετά την άρση της ποσόστωσης

Η άρση των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ουκρανικά προϊόντα οδήγησε σε άλμα στις εισαγωγές πουλερικών που ωφέλησε μία μόνο εταιρεία και όχι Ουκρανούς αγρότες, δήλωσαν οι Γάλλοι πτηνοπαραγωγοί την Τετάρτη, ζητώντας να μην ανανεωθεί η προσωρινή κίνηση.

Η ΕΕ τον Ιούνιο ήρε προσωρινά τους δασμούς για να βοηθήσει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και ανέστειλε ποσοστώσεις ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης μιας για 70.000 τόνους ουκρανικών πουλερικών ετησίως.

Οι ουκρανικές εισαγωγές κοτόπουλου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 54% από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο σε περίπου 52.000 τόνους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η γαλλική ομάδα πουλερικών Anvol, προβλέποντας τον συνολικό όγκο για το 2022 μεταξύ 130.000 και 180.000 τόνων.

Μόνο στη Γαλλία η άνοδος το δεύτερο τρίμηνο ήταν 181%.

Ο ανταγωνισμός από τις αυξημένες εισαγωγές έρχεται καθώς ο κλάδος πλήττεται ήδη από αύξηση του κόστους λόγω των υψηλών τιμών των σιτηρών και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

«Εξαπατηθήκαμε», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος της Anvol, Gilles Huttepain. «Είμαστε εντάξει για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς αγρότες, αλλά δεν θέλουμε να βοηθήσουμε μόνο μία εταιρεία».

Η Huttepain αναφερόταν στο MHP, μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα κρέατος πουλερικών της Ουκρανίας και τον κορυφαίο παραγωγό τροφίμων της χώρας.

Οι δραστηριότητες της MHP είναι κάθετα ολοκληρωμένες - από την παραγωγή σιτηρών και ζωοτροφών έως την εκκόλαψη, την επεξεργασία και τις πωλήσεις αυγών, αναφέρει στον ιστότοπό της.

Τον Ιούνιο, η εταιρεία επεξεργασίας κοτόπουλου και δημητριακών δήλωσε ότι η παραγωγική της ικανότητα πουλερικών είχε μειωθεί στο 80-85% των κανονικών επιπέδων λόγω της σύγκρουσης και ότι δεν μπορούσε να δώσει μια οικονομική προοπτική για το έτος.

Η άνοδος των ουκρανικών εξαγωγών κοτόπουλου προς την ΕΕ συνδέθηκε επίσης με τη μείωση των αποστολών προς τη Μέση Ανατολή λόγω της διακοπής της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε ο γαλλικός όμιλος.

Οι εισαγωγές κοτόπουλου στη Γαλλία ενισχύθηκαν περαιτέρω από την πτώση της τοπικής παραγωγής αφού οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να εξοντώσουν περισσότερα από 19 εκατομμύρια πτηνά στη χειρότερη κρίση της γρίπης των πτηνών στη χώρα και τον ισχυρό ανταγωνισμό από φθηνότερες προελεύσεις. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία ήταν 122% υψηλότερες το δεύτερο τρίμηνο, ανέφεραν.

Ένα ουκρανικό στήθος κοτόπουλου πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή από ένα γαλλικό, είπε η Anvol.

Οι τελωνειακές απαλλαγές της ΕΕ για ουκρανικά προϊόντα ισχύουν μόνο για ένα έτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει περαιτέρω δασμούς σε περίπτωση ζημίας στα προϊόντα ευρωπαίων παραγωγών.

Το MHP δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις