SOS από τους αρτοποιούς: Κίνδυνος για λουκέτα - Δυσβάσταχτα τα κόστη της ενέργειας
SOS από τους αρτοποιούς: Κίνδυνος για λουκέτα - Δυσβάσταχτα τα κόστη της ενέργειας

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματίες εξαιτίας της έκρηξης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενώ το μαξιλαράκι της επιδότησης όπως λένε είναι σημαντικό αλλά δεν μπορεί να καλύψει τα δυσθεώρητα ποσά των τιμολογίων που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι αρτοποιοί που βλέπουν μήνα με τον μήνα τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε ρυθμίσεις με τους παρόχους. Εάν, όμως, συνεχιστεί η κατάσταση κάποιοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Όπως είπε στη Voria.gr η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, τους τελευταίους δέκα μήνες τα τιμολόγια ενέργειας στον κλάδο τους έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξεως 140%.

«Παρά το ότι έχουμε την επιδότηση η αύξηση είναι 140%. Η πιο υψηλή επιδότηση που είχαμε ήταν στα 0,23 ευρώ τον Απρίλιο και η χαμηλότερη ήταν του Ιουλίου που ήταν 0,19 ευρώ όταν η κιλοβατώρα είχε ράλι ανόδου με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που παρέλαβαν οι συνάδελφοι να είναι πάνω από 2.000 ευρώ. Για να καταλάβετε τη διαφορά, πριν από αυτό το διάστημα, ο μέσος λογαριασμός για 27 ημέρες ήταν περίπου στα 1.000 ευρώ. Στο δικό μου το αρτοποιείο προχτές πλήρωσα τον λογαριασμό του Ιουλίου και ήταν 2.460 ευρώ, έχοντας και έκπτωση λόγω της επιδότησης 1.350 ευρώ. Δηλαδή εάν δεν υπήρχε η επιδότηση ο λογαριασμός συνολικά θα ήταν στα 3.810 ευρώ», είπε η κ. Κουκουμέρια.

Η πρόεδρος των αρτοποιών χαρακτηρίζει ως τεράστιο πρόβλημα το κόστος της ενέργειας εκτιμώντας ότι θα γίνει εντονότερο, τονίζοντας μάλιστα ότι η επιδότηση προσφέρει μια ανακούφιση αλλά «δεν είναι η λύση».

«Όλοι οι συνάδελφοι είναι προβληματισμένοι. Πολλοί έχουν ρυθμίσεις πληρώνοντας με δόσεις τους λογαριασμούς ενέργειας και κάποιοι δεν μπορούν να τις καλύψουν. Η ρύθμιση δεν είναι πανάκεια. Θα κάνεις την πρώτη ρύθμιση, τη δεύτερη, όταν όμως έρθει ο τρίτος λογαριασμός δεν θα έχεις αρκετά μετρητά για να μπορείς να εξυπηρετήσεις και την ρύθμιση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», τόνισε.

Η κ. Κουκουμέρια εκτιμά ότι «θα δούμε αρτοποιεία να κλείνουν» καθώς εκτός τα δυσβάσταχτα πλέον ενεργειακά τιμολόγια έχει αυξηθεί συνολικά το κόστος λειτουργίας τους εξαιτίας και των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

«Θα δούμε αρτοποιεία να κλείνουν, είναι αναπόφευκτο. Εκτός από την ενέργεια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά αυξήσεων σε πρώτες ύλες και προϊόντα και μας ενημερώνουν ότι θα έχουμε κι άλλες αυξήσεις. Σκεφτείτε ότι ένα αρτοποιείο θέλει αυτή τη στιγμή 100 ευρώ την ημέρα μόνο για το ρεύμα, δεν υπολογίζω τα υπόλοιπα έξοδά μας. Για να έχει αυτά τα 100 ευρώ θα πρέπει να πουλήσει 150-160 ψωμιά», ανέφερε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα που το κόστος λειτουργίας ανεβαίνει έχει πέσει και η κατανάλωση με τους πολίτες να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα.

«Ο κόσμος έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς, δηλαδή πληρώνουν πολλά για ενέργεια και θέρμανση συν όλα τα άλλα έξοδα, οπότε έχουν μειώσει τα χρήματα που δίνουν στα αρτοποιεία και αγοράζουν λίγα πράγματα», κατέληξε η κ. Κουκουμέρια.

Πηγή: Voria.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις