Γεωργαντάς: Aναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών μέσα από το De Minimis, τους επόμενους μήνες
Γεωργαντάς: Aναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών μέσα από το De Minimis, τους επόμενους μήνες

«Η κυβέρνηση, για την αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος από τις αγροζημίες που γίνονται πολύ συχνά λόγω των κλιματικών αλλαγών, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της τα τρία τελευταία χρόνια, και όχι μόνο με τα ποσά αποζημίωσης του ΕΛΓΑ» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, σχετικά με τις ζημίες των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου.

   Ο υπουργός ανέφερε πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξάνδρεια, με παραγωγούς από την Ημαθία και την Πέλλα, συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε: Να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της ζημίας ανά περιοχή, τις εκτάσεις και τα είδη που έχουν υποστεί ζημία. Παράλληλα, το υπουργείο έχει αρχίσει να εξετάζει την δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες των περίπου 36.000 τόνων που κάναμε εξαγωγή στην Ουκρανία και των 6.000 τόνων προς την Λευκορωσία, καθώς στην ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημιώσεων εξ αιτίας της αδυναμίας εξαγωγής στις δύο αυτές χώρες. Επίσης, θα υπάρξει μια καταγραφή των ποσοτήτων οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και μπορεί μάλλον να γίνει κομποστοποίησή τους - και εκεί θα υπάρξει μια αποζημίωση. Παράλληλα θα εξεταστεί μέσα από το De Minimis, τι ποσό είναι αυτό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών, και όπως δεσμεύτηκε, αυτή η καταβολή θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.

   Ειδικότερα για τους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2021 δόθηκαν από το πρόγραμμα De Minimis 10.500.000 ευρώ και το 2022 το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

   Eρωτηθείς σχετικά με τις χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής από τις βιομηχανίες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό συνεργατικό πλαίσιο, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί ως ανάχωμα για την προστασία κάθε αγρότη. Και τόνισε ότι και εμείς ως υπουργείο θα κινηθούμε, σε όποιες περιπτώσεις παρατηρούνται αθέμιτες πρακτικές.

   Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, από την δική της πλευρά εστίασε στις αθέμιτες πρακτικές της βιομηχανίας, εγκαλώντας το υπουργείο ότι δεν προχώρησε σε καμία παρέμβαση. Επισήμανε ότι την κονσερβοποιία ενδιαφέρει μονάχα το πώς με διάφορα προσχήματα θα αγοράσει την πρώτη ύλη, τα ροδάκινα, σε όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή από τους παραγωγούς. Εσείς, είπε «βάλατε πλάτη για να αγοράσουν τα ροδάκινα των παραγωγών τσάμπα». Επισήμανε πως όλο το καλοκαίρι «ζούμε το θέατρο του παραλόγου, με κυβερνητικούς παράγοντες με θεσμικό ρόλο, αντί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν, το μόνο που να κάνουν είναι, να επιδίδονται την ανταλλαγή ανοικτών επιστολών μεταξύ τους για ξεκάρφωμα». Παρατήρησε πως σε μια χρονιά που η ποιότητα των ροδακίνων είναι εξαιρετική, δεν υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός και δεν υπάρχουν αποθέματα, οι αγρότες διαθέτουν το τελικό τους προϊόν σε χαμηλότερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια. Η βιομηχανία, είπε η βουλευτής, αν θέλει να υπάρχει παραγωγή ροδάκινου, θα πρέπει και αυτή να στηρίξει τους αγρότες και να σταματήσει τις αθέμητες πρακτικές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις