Politico: Ετοιμαστείτε για έναν αγώνα φαγητού - Τα υψηλά κόστη για τα παντοπωλεία είναι εδώ για να μείνουν
Politico: Ετοιμαστείτε για έναν αγώνα φαγητού - Τα υψηλά κόστη για τα παντοπωλεία είναι εδώ για να μείνουν

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, παρέχοντας ένα όφελος για τους Δημοκρατικούς τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη, δίνοντας στους Ρεπουμπλικάνους ένα άνοιγμα για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό ένα από τα πρώτα ζητήματα μεσοπρόθεσμα.

Η τιμή των τροφίμων στο παντοπωλείο αναμένεται να αυξηθεί έως και 11% φέτος με το κόστος του βοείου κρέατος, των πουλερικών, του γάλακτος, των αυγών και των φρούτων να οδηγεί το κύμα. Οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα με την ξηρασία που επηρεάζει τις καλλιέργειες και μια πιθανή απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων σταματώντας τις αποστολές που απαιτούνται τόσο για την παραγωγή τροφίμων όσο και για τη φυτική παραγωγή.

Η τελευταία έκθεση της κυβέρνησης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι οι συνολικές τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται, κατά 0,8% τον Αύγουστο. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,4% για το έτος, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1979. Συνολικά, το μέτρο του πληθωρισμού παρέμεινε υψηλό, αυξάνοντας κατά 0,1% τον Αύγουστο, αν και η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να μειώνεται.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων επηρεάζουν σχεδόν κάθε νοικοκυριό και έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών να αποτινάξουν τα πολιτικά δεινά που προκαλούνται από τον πληθωρισμό. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να χτυπήσουν τη διοίκηση και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Αυτό το μήνυμα ήταν δυνατό και ξεκάθαρο στις πρόσφατες διαφημιστικές εκστρατείες που έγιναν από Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και PAC. Μια πρόσφατη διαφήμιση για τον βουλευτή Ντον Μπέικον, Ρεπουμπλικανό της Νεμπράσκα, παρουσιάζει τον βουλευτή να ψήνει μπιφτέκια σε σχάρα, τα οποία αποκαλεί «μπιφτέκια Μπάιντεν».

Διαφημίσεις επίθεσης που στοχεύουν Δημοκρατικούς από το Ταμείο Ηγεσίας του Κογκρέσου, ένα PAC που έχει εγκριθεί από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, εμφανίζουν σκηνικά ανθρώπων που ψωνίζουν σε παντοπωλεία και ασχολούνται με τα πορτοφόλια τους.

«Οι οικογένειες πληρώνουν ήδη σχεδόν 500$ περισσότερα το μήνα για βενζίνη και είδη παντοπωλείου για να συμβαδίσουν», λέει η διαφήμιση.

Ο Calvin Moore, διευθυντής επικοινωνίας για το ταμείο, δήλωσε ότι «το αυξανόμενο κόστος και η γενική κακή κατάσταση της οικονομίας ήταν κεντρικής σημασίας για πολλές από τις διαφημίσεις μας αυτόν τον κύκλο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν. Το θέμα θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για το GOP τον Νοέμβριο, καθώς φαίνεται να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

«Είναι μια εύκολη υπόθεση για το GOP να κάνει σε αμερικανικές οικογένειες που πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για είδη παντοπωλείου από ό,τι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Ron Bonjean, ο συνιδρυτής της εταιρείας πολιτικής στρατηγικής Rokk Solutions που έχει διατελέσει ο κορυφαίος εκπρόσωπος. για τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες του Κογκρέσου. «Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πώς ξοδεύουν τους μισθούς τους και πρέπει να κάνουν πιο σκληρές επιλογές για το τι θα αγοράσουν στο κατάστημα».

Ένας άλλος εξέχων συντηρητικός στρατηγός, ο Frank Luntz, είπε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων για φαγητό είναι εύκολη και αποτελεσματική.

«Ο λόγος για τον οποίο το αυξανόμενο κόστος του φαγητού είναι τόσο επιδραστικό πολιτικά είναι επειδή έχει τόσο μεγάλη επίδραση προσωπικά», είπε ο Luntz. «Όλοι σε κάθε κοινότητα πληρώνουν περισσότερα και κανείς δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε».

Ένας ανώτερος σύμβουλος της Γερουσίας των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για αυτήν την έκθεση, είπε ότι η συνέχιση των υψηλών τιμών των τροφίμων παρά το μήνυμα του Λευκού Οίκου ότι αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό αποτελεί ένα αποτελεσματικό μήνυμα για τους Ρεπουμπλικάνους.

«Αυτό είναι το μήνυμα στην πραγματικότητα, είναι ότι πληρώνετε περισσότερα λόγω των οικονομικών πολιτικών του Λευκού Οίκου», είπε ο βοηθός.

Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται, κυρίως διαφημίζοντας τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ένα νομοσχέδιο για το κλίμα, τη φορολογία και την υγειονομική περίθαλψη που λένε ότι θα μειώσει το κόστος για τους καθημερινούς Αμερικανούς.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει άλλα μέτρα για να μειώσει το κόστος των τροφίμων. Ο αξιωματούχος επεσήμανε τις πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση περισσότερης φυτικής παραγωγής, την ανακοίνωση ενός μεγάλου έργου παραγωγής λιπασμάτων στο Τέξας που θα μπορούσε να μετριάσει τις υψηλές τιμές των εισροών που μετακυλίονται στους καταναλωτές, τη μεταρρύθμιση της θαλάσσιας ναυτιλίας για την εκκαθάριση των δαπανηρών εκκρεμοτήτων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και το σπάσιμο μείωση της ενοποίησης στη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις