Ανατροπή στις ΗΠΑ με τη σόγια
Ανατροπή στις ΗΠΑ με τη σόγια

Η έκθεση για τη φυτική παραγωγή του Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πριν από τη συγκομιδή του καλαμποκιού και της σόγιας του τρέχοντος έτους εξέπληξε τους αναλυτές.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το USDA προέβλεψε ρεκόρ παραγωγής σόγιας στις ΗΠΑ το 2022, καθώς και υψηλότερα από τα αναμενόμενα στρέμματα που φυτεύτηκαν σε καλαμπόκι στην έκθεσή του για την παραγωγή καλλιεργειών Αυγούστου.

Αλλά πολλά μπορούν να συμβούν σε έναν μήνα και 30 και πλέον ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο με ελάχιστες έως καθόλου βροχοπτώσεις σε όλη τη ζώνη του καλαμποκιού οδήγησαν τελικά σε σημαντική ανατροπή των προσδοκιών συγκομιδής.   

Στην έκθεσή του για την παραγωγή καλλιεργειών στις 12 Σεπτεμβρίου, το USDA προέβλεψε την απόδοση σόγιας σε 50,5 μπουσέλ ανά στρέμμα, μειωμένη κατά 2,7% από την υψηλότερη πρόβλεψη όλων των εποχών για 51,9 μπουσέλ ανά στρέμμα τον περασμένο μήνα και 1,8% από 51,4 μπουσέλ ανά στρέμμα το 202

Η παραγωγή σόγιας υπολογίστηκε σε 4,378 δισεκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένη κατά 3,4% από το ρεκόρ των 4,531 δισεκατομμυρίων μπουσέλ που προβλεπόταν τον Αύγουστο και μειωμένη κατά 1,3% από 4,435 δισεκατομμύρια μπουσέλ που παρήχθησαν πριν από ένα χρόνο.

Οι εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου έπεσαν όχι μόνο πολύ κάτω από τη μέση εμπορική προσδοκία των 4,496 δισεκατομμυρίων μπουσέλων που παράγονται με απόδοση 51,5 μπουσέλ ανά στρέμμα, αλλά και εκτός του αναμενόμενου εμπορικού εμπορίου προσδοκιών.

Οι άνθρωποι δεν ήταν καλά τοποθετημένοι για τέτοιου είδους περικοπές και η αγορά έδειξε την έκπληξή της», δήλωσε ο Brian Harris, εκτελεστικός διευθυντής και ιδιοκτήτης, Global Risk Management.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στο Σικάγο αυξήθηκαν, ανεβάζοντας επίσης υψηλότερα τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας και σογιέλαιου. Αλλά ο Χάρις είπε ότι ένιωθε ότι το ράλι μπορεί να ήταν πολύ έντονο δεδομένου του χρονικού πλαισίου της σεζόν.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι τιμές που έχουμε φτάσει θα είναι βιώσιμες με τη συγκομιδή να είναι πάνω μας, και πιθανώς είμαστε λίγο υψηλότερες από ό,τι πρέπει», είπε ο Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές της σόγιας θα μειωθούν στα 14 δολάρια 14,25 $ το μπουσέλ τις επόμενες εβδομάδες. Την επομένη της δημοσίευσης της έκθεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας άρχισαν να χαλαρώνουν. Όμως, με τη μεταφορά σόγιας την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η πρόβλεψη στα 200 εκατομμύρια μπουσέλ από το USDA στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Γεωργική Προσφορά και Ζήτηση (WASDE) της 12ης Σεπτεμβρίου, μειωμένη από 245 εκατομμύρια μπουσέλ που προβλεπόταν τον Αύγουστο και από 240 εκατομμύρια μπουσέλ το 2ο , υποστηρίχθηκαν οι υψηλές τιμές.

«Αυτός ο τελικός αριθμός αποθεμάτων των 200 εκατομμυρίων μπουσέλ είναι σίγουρα πολύ περιορισμένος και θα πρέπει να παρακολουθούμε κάθε μπουσέλ», είπε ο Χάρις.

Οι αναλυτές θεώρησαν ότι υπήρχε κάποιο περιθώριο κίνησης στον τελευταίο αριθμό εξαγωγών που εκτιμάται για τη σόγια. Στο WASDE της 12ης Σεπτεμβρίου, το USDA προέβλεψε τις εξαγωγές σόγιας το 2022-2023 σε 2,085 δισεκατομμύρια μπουσέλ, από 2,155 δισεκατομμύρια μπουσέλ που προβλεπόταν τον Αύγουστο. Αλλά η ζήτηση για εξαγωγές ήταν υπό πίεση, ειδικά με τα συνεχιζόμενα lockdown COVID-19 στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα σόγιας στον κόσμο, και από τον ανταγωνισμό από τη Νότια Αμερική με τη Βραζιλία που αναμένεται να παράγει μια μεγάλη σοδειά ρεκόρ το 2022-23.

«Το βασικό τώρα είναι η επιστροφή της εβδομαδιαίας αναφοράς των εξαγωγικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να υπογραμμίσει τη χαμηλότερη ζήτηση», δήλωσε ο Steve Freed, αντιπρόεδρος έρευνας στην ADM Investor Services.

Στις 31 Αυγούστου, η Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του USDA δήλωσε ότι παρακρατούσε τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τις εξαγωγικές πωλήσεις μέχρι χθες 15 Σεπτεμβρίου λόγω απροσδόκητων δυσκολιών με την κυκλοφορία του νέου συστήματος αναφορών.

Οι αναλυτές έμειναν επίσης έκπληκτοι από την πρόβλεψη συντριβής σόγιας στο WASDE της 12ης Σεπτεμβρίου. Το USDA μείωσε την προβλεπόμενη συντριβή για το 2022-23 σε 2,225 δισεκατομμύρια μπουσέλ από 2,245 δισεκατομμύρια μπουσέλ τον Αύγουστο.

"Η μείωση των 20 εκατομμυρίων μπουσέλ σε συντριβή ήταν εκπληκτική, επειδή εξετάζουμε τα περιθώρια συντριβής σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους", είπε ο Χάρις. «Σαφώς, με τα χρήματα που βγάζει η συντριβή κοινότητα, δεν υπάρχει κίνητρο για να επιβραδύνει».

Ενώ αναμένονταν χαμηλότεροι αριθμοί για τις εκτιμήσεις του καλαμποκιού, η μείωση των πραγματικών φυτεμένων και δυνητικά συγκομιδών στρεμμάτων ήταν εκπληκτική, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στην έκθεσή του για τις μελλοντικές φυτεύσεις της 31ης Μαρτίου, το USDA μείωσε τον αριθμό των προβλεπόμενων στρεμμάτων που φυτεύτηκαν σε καλαμπόκι το 2022 κατά 4% σε 89,49 εκατομμύρια στρέμματα. Αλλά στην έκθεση Crop Production της 12ης Αυγούστου, το USDA αύξησε τον αριθμό των στρεμμάτων που φυτεύτηκαν σε καλαμπόκι σε 89,821 εκατομμύρια στρέμματα με εκτιμώμενα 81,84 εκατομμύρια στρέμματα για συγκομιδή.

Ωστόσο, η έκθεση φυτικής παραγωγής της 12ης Σεπτεμβρίου έδειξε ότι αυτοί οι αριθμοί είχαν μειωθεί ακόμη και κάτω από τις προβλέψεις της 31ης Μαρτίου σε 88,608 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού με αναμενόμενη συγκομιδή 80,844 εκατομμύρια στρέμματα για σιτηρά, από 93,357 εκατομμύρια στρέμματα και 85,388 εκατομμύρια στρέμματα που συγκομίστηκαν το .

Ενώ η πρόβλεψη για την παραγωγή καλαμποκιού του USDA για το 2022 στα 13,944 δισεκατομμύρια μπουσέλ ήταν μειωμένη κατά 3% από την πρόβλεψή της για τον Αύγουστο των 14,359 δισεκατομμυρίων μπουσέλ και επίσης μειωμένη κατά 8% από την παραγωγή 15,115 δισεκατομμυρίων μπουσέλ του 2021, οι εκτιμήσεις του εμπορίου της 12ης Σεπτεμβρίου ήταν εντός του εύρους των εμπορικών εκτιμήσεων.

Η πρόβλεψη μεταφοράς καλαμποκιού την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ύψους 1,219 δισεκατομμυρίων μπούσελ, μειωμένη κατά 12% από 1,388 δισεκατομμύρια μπουσέλ τον Αύγουστο και πτώση 20% από 1,525 δισεκατομμύρια μπουσέλ το 2022, θέτει το έδαφος για σταθερές τιμές.

«Και οι δύο ισολογισμοί για το καλαμπόκι και τη σόγια είναι πλέον αρκετά στενοί ώστε να εξαναγκάσουν τον περιορισμό της ζήτησης μέσω υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Bill Lapp, πρόεδρος της Advanced Economic Solutions.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις