Μ.Χαρακόπουλος: Ούτε φέτος ούτε του χρόνου αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ, σημείωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

 Κίνητρα για τους παραγωγούς

«Στηρίζουμε έμπρακτα όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα. Ήδη, «τρέχει» προκήρυξη για την εγκατάσταση νέων αγροτών ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ. Θα αφορά 8 χιλιάδες νέους αγρότες που θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Το «πριμ» πρώτης εγκατάστασης θα φτάσει τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο ρευστότητας, συγκροτήσαμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έναν «κουμπαρά» 253 εκατομμυρίων ευρώ που θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια, με επιτόκιο 3,87% στους αγρότες και 4,1% για όσους θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα».

 Άρση χρόνιων στρεβλώσεων

«Πέρα από τα κίνητρα προχωρούμε στην άρση στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Δώσαμε οριστική επίλυση στο πρόβλημα αυτό χωρίς την επιβολή προστίμων. Νωρίτερα, επικοινώνησα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη που με διαβεβαίωσε ότι εντός της εβδομάδος θα υπάρχει νέα, διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις πολεοδομίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και οι κτηνοτρόφοι μας να τύχουν αυτής της ευεργετικής ρύθμισης.
  • Με Κοινή Υπουργική Απόφαση με το ΥΠΕΚΑ απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή την επέκταση των υφιστάμενων, οι οποίες δεν χρειάζονται πια να έχουν περιβαλλοντική μελέτη. Αρκεί η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Έτσι, γλυτώνουν χρήμα, χρόνο και μειώνεται η γραφειοκρατία».

 Εγγυητικές επιστολές για να αντιμετωπιστούν οι «μπαταξήδες» έμποροι

«Η διασύνδεση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γ.Ε.ΜΗ. που τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν δέσμευσή μας. Με υπουργική απόφαση θα υπάρξει σαφής αναφορά στην κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους “μπαταξήδες” εμπόρους που παίρνουν τη σοδειά, τον ιδρώτα του αγρότη, και πληρώνουν όποτε… τους καπνίσει, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν “ρίξει κανόνια”».

 Ούτε φέτος ούτε του χρόνου αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα

«Άκουσα κριτική για το αγροτικό ρεύμα. Δεν άκουσα όμως από την Αντιπολίτευση τίποτα για το γεγονός ότι οι προδιαγεγραμμένες αυξήσεις για την 1η Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2013 τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, ούτε επίσης για τη διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι ούτε φέτος ούτε του χρόνου θα υπάρξει αύξηση στο αγροτικό ρεύμα».

 Κανείς δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος σε ζητήματα αδιαφάνειας

«Όσον αφορά τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Real News για τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, θέλω να τονίσω ότι σε ζητήματα αδιαφάνειας που μπορεί να υποκρύπτει κακοδιαχείριση, κατασπατάληση, ακόμα και διαφθορά, κανείς δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος.

Από το 1994 οι αγροτικές οργανώσεις, ΠΑΓΕΣΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, επιχορηγήθηκαν μέσω ΕΛΓΑ με σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Για αυτό και ζητήσαμε τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στις αγροτικές οργανώσεις.

Αναμφίβολα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα πορίσματα ελέγχου που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα, προκαλούν την κοινή γνώμη. Σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από την κρίση δεν πρέπει να είναι ανεκτές σκιές και ερωτηματικά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων πλήγμα σε «ελληνοποιήσεις» και αύξηση τιμών στο ράφι

«Η καθιέρωση των βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες από ένα εισόδημα και πάνω, είναι μία ιστορική μεταρρύθμιση. Δεν επισκιάζεται από τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν -αδικαιολόγητες σ’ ένα βαθμό, αλλά είναι ένα νέο εγχείρημα- στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες θα γίνει η έναρξη της υπαγωγής στο νέο καθεστώς. Είναι σημαντική αυτή η μεταρρύθμιση, διότι δίνει ένα καίριο πλήγμα στις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων και στο πρόβλημα με τις παράνομες εισαγωγές αγροτικών εφοδίων, κτηνιατρικών φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, ενώ συμβάλλει στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι. Πώς γινόταν αυτό; Γνωρίζετε ότι με δέλεαρ τη μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ πολλοί αγρότες έμπαιναν στον πειρασμό που τούς υπέβαλλαν οι έμποροι και δήλωναν στα τιμολόγιά τους ότι πωλούν μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Έτσι νομιμοποιούσαν τους εμπόρους να «ελληνοποιούν» εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα. Από την άλλη δηλώνοντας στα τιμολόγια υψηλότερη τιμή πώλησης του αγροτικού προϊόντος αυτό φτάνει τελικά στον καταναλωτή δύο, τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι πωλείται στο χωράφι. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι άγνωστα. Χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ μίλησε για μία υπόθεση πενήντα δύο αγροτών, οι οποίοι οφείλουν στο κράτος από φοροδιαφυγή, από ΦΠΑ, 54 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν φεύγουν από τον ΟΓΑ οι αγρότες που θα κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων

«Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες, επιχειρείται μία τρομοκράτηση των αγροτών με διασπορά ψευδών φημών ότι όσοι κρατήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων θα φύγουν από τον ΟΓΑ και θα υπαχθούν στον ΟΑΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θέλω να το διαψεύσω, μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση».

 Να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι για τα βιβλία εσόδων-εξόδων

«Καλώ τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος να ρωτήσουν συναδέλφους τους που κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων για να δουν αν είναι κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση. Καθώς, λοιπόν, δόθηκε παράταση στην έναρξη των διαδικασιών υπαγωγής στα βιβλία εσόδων και εξόδων, θέλω να πιστεύω ότι αυτήν τη φορά θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι του ζητήματος με πρώτο το τέλος επιτηδεύματος, έτσι ώστε να μην ανακύψουν εκ νέου ερωτηματικά και προβλήματα».

Επιστράφηκε το αγροτικό πετρέλαιο

«Μιλήσατε για το αγροτικό πετρέλαιο. Δεν άκουσα όμως κανείς να πει σ’ αυτή την Αίθουσα  ότι πράγματι η Κυβέρνηση τίμησε τη δέσμευσή της και έδωσε μέχρι και το τελευταίο ευρώ την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στα περσινά επίπεδα, όπως είχε δεσμευθεί».

Αποκαταστάθηκε η εξισωτική

«Θυμίζω επίσης ότι υλοποιήθηκε και η άλλη δέσμευση για την αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους μας. Η εξισωτική αποζημίωση από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχε περικοπεί. Ήταν δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού και τιμήθηκε και αυτή επίσης στο ακέραιο».

 Οι αγρότες περιμένουν απ’ όλους υπεύθυνες προτάσεις

«Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Λύνουμε ένα και φυτρώνουν δέκα. Και πολλές φορές δεν είναι και δικής μας αρμοδιότητας, αλλά άλλων Υπουργείων. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, η Αντιπολίτευση να καταφεύγει στον εύκολο δρόμο της κινδυνολογίας για να κερδίζει εντυπώσεις ή να καταφεύγει σε υπερβολές. Υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων στα οποία θα ήταν χρήσιμο να προσέλθει με προτάσεις.

Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε σ’ αυτήν την Αίθουσα ή να υπερβάλλουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγροτών. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Μας ακούν όλους και μας αξιολογούν αυστηρά. Περιμένουν από όλες και από όλους μας υπεύθυνες προτάσεις.

Πριν λίγους μήνες ακούγαμε κινδυνολογία ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την οριοθέτηση των βοσκοτόπων δεν θα πληρωνόταν καν η ενιαία ενίσχυση. Σας διαψεύσαμε στην πράξη».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις