Επιτραπέζια σταφύλια: Διακρίσεις στις αποζημιώσεις καταγγέλλουν οι αγρότες της Κρήτης
Επιτραπέζια σταφύλια: Διακρίσεις στις αποζημιώσεις καταγγέλλουν οι αγρότες της Κρήτης

Αντιδράσεις πυροδοτεί στους κόλπους των αμπελουργών του Ηρακλείου το ύψος της αποζημίωσης για τα επιτραπέζια σταφύλια, που αποφασίστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, και ουδεμία σχέση έχει με την αποζημίωση είτε για το σταφύλι της Κορίνθου είτε για το σταφύλι της Καβάλας που είναι σαφώς πιο αυξημένη, μετά τα πρόσφατα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, το Δ.Σ της  "ΕΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε" με ομόφωνη απόφασή του, ζητεί από τον ΕΛΓΑ την αποκατάσταση της αδικίας σε σχέση με τον καθορισμό της τιμής ανά κιλό των επιτραπέζιων σταφυλιών τύπου Α, που εσφαλμένα, όπως επισημαίνει, έχει καθορίσει ο ΕΛΓΑ στα 0,55€ ανά κιλό, ενώ η περυσινή τιμή ήταν στα 0,60€.

Μάλιστα, τονίζεται ότι ια έπρεπε να προσδιοριστεί φέτος με βάση το μέσο όρο πενταετίας, που υπολογίζει ο ΕΛΓΑ κατ’ έτος τις τιμές των επιτραπέζιων σταφυλιών κι έτσι θα έπρεπε να ήταν αυτή των 0,67€ ανά κιλό, όχι των 0,55...

Όπως δήλωσε στο Cretalive, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, μέλος της Ένωσης Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Μιχάλης Καμπιτάκης, υπήρξε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας την άμεση διόρθωση του λάθους.

Γίνεται λόγος για "κατάφωρη αδικία" σε βάρος των παραγωγών - μελών της Ένωσης έναντι των παραγωγών άλλων περιοχών, όπως της Κορίνθου και της Καβάλας, μεταξύ άλλων,  όπου οι τιμές υπολογίστηκαν σωστά και ανέβηκαν σε πραγματικό επίπεδο μέσου όρου πενταετίας, χωρίς να αδικούνται οι παραγωγοί.

Οι παραγωγοί του Ηρακλείου ζητούν η αποζημίωση να οριστεί στο επίπεδο της Κορίνθου, δηλαδή στα 0,67 λεπτά.

Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, αν και έχει γίνει και η σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κκ Σ. Βαρδάκη, Ν. Ηγουμενίδη και Χ. Μαμουλάκη ενώ στην Ένωση είναι εν αναμονή των εξελίξων.

"Κανένα αίτημα ούτε η απαραίτητη μελέτη για την ένταξη της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ"

Στο μεταξύ, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή  Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου για την άδικη εξαίρεση της σουλτανίνας από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στύλιος ουσιαστικά καταλογίζει τις ευθύνες στις οργανώσεις παραγωγών και τους τοπικούς φορείς της Κρήτης.

«Δεν υποβλήθηκε αίτημα ένταξης, ούτε η προβλεπόμενη μελέτη ενώ έχει ξεπεραστεί και το χρονικό όριο κατάθεσης της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος.

Το αίτημα της ένταξης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός υπεβλήθη εχθές από τον Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου αλλά δεν υπάρχει μελέτη (τεχνική-οικονομική) και ούτε τα απαραίτητα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν για ποιον λόγο πρέπει ένα προϊόν και συγκεκριμένα της Κρητικής σταφίδας, να ενταχθεί στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τόσο το πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης όπου ζητείται η ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ του ιδιαίτερα σημαντικού τοπικού προϊόντος της Κρήτης, της σουλτανίνας όσο και τις  επιστολές των τοπικών κοινοτήτων Προφήτη Ηλία, Δαφνών, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων και του Συνεταιρισμού Κρουσώνα, που είναι οι κατ’ εξοχήν σουλτανινοπαραγωγικές περιοχές, που αφορούν όχι μόνο την ένταξη της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και την ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση φέτος, αφού έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις και επιπλέον οι τελευταίες καταστροφές,  έδωσαν την χαριστική βολή και τους άφησαν χωρίς εισόδημα.

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της κρητικής σταφίδας, ο Υφυπουργός απέφυγε να δώσει απαντήσεις, τονίζεται από το γραφείο του βουλευτή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις