Ο FAO καλεί για αλληλεγγύη και πάθος για την ανθρωπότητα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης πείνας και της φτώχειας
Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu.

Είναι καιρός να «δείξουμε αλληλεγγύη και πάθος για την ανθρωπότητα» για την καταπολέμηση της αυξανόμενης πείνας και της φτώχειας λόγω μιας σειράς αιτιών που απαιτούν μια παγκόσμια συντονισμένη απάντηση, QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία μιας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον ( CGI ) στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πρόσβασης σε τρόφιμα αυτή τη στιγμή και μια κρίση διαθεσιμότητας και οικονομικής προσιτότητας τροφίμων τους επόμενους μήνες», είπε σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από περίπου 100 στελέχη επιχειρήσεων, κορυφαίους φιλάνθρωπους, αρχηγούς κρατών και τοπικούς ηγέτες κοινοτήτων που σχηματίζουν μέρος της κοινότητας CGI και κλήθηκαν να συζητήσουν το «business of how» για να εξασφαλιστεί βιώσιμη πρόσβαση για όλους σε θρεπτικά τρόφιμα.

Ο Γενικός Διευθυντής χειροκρότησε τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την ηγεσία του και την πρόσκληση να «ξανασκεφτούμε, να οραματιστούμε ξανά το μέλλον του κόσμου μας». Η εκδήλωση ονομάστηκε « Η επισιτιστική κρίση και η απειλή της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης: Πώς μπορούμε να αναλάβουμε επείγουσα και βιώσιμη δράση επίσης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας»και περιελάμβανε μια ομάδα με τον Πρόεδρο Lazarus McCarthy Chakwera του Μαλάουι και άλλους παράγοντες του γεωργικού συστήματος τροφίμων.

Τα επίπεδα πείνας είναι απαράδεκτα υψηλά και έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, των παγκόσμιων και εθνικών οικονομικών σοκ και μιας κλιματικής κρίσης που «επηρεάζει κάθε γωνιά αυτού του μικρού πλανήτη», είπε ο Κου. .
«Τα συστήματα αγροδιατροφής μας είναι εύθραυστα και οι αλυσίδες εφοδιασμού μας βρίσκονται υπό πίεση», πρόσθεσε. «Το μέγεθος και η σοβαρότητα της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας είναι τρομακτικά».

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, ο Γενικός Διευθυντής δήλωσε «αισιόδοξος για τη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την αλλαγή».

 «Η εστίασή μας είναι να μετατρέψουμε τα συστήματα αγροδιατροφής ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, πιο χωρίς αποκλεισμούς, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα, για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε.

Ο δρόμος μπροστά

Qu έδειξε βασικούς τομείς που απαιτούν δεσμεύσεις για δράση.

Πρώτον, η κλιματική κρίση, ο αντίκτυπος της οποίας βαρύνει κυρίως τον αγροτικό τομέα. Η επένδυση στη γεωργία και τα μέσα διαβίωσης της υπαίθρου είναι επτά έως δέκα φορές πιο οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη από την άμεση επισιτιστική βοήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο FAO εστιάζει στην επένδυση σε λύσεις που βασίζονται σε βάσεις δεδομένων ανθεκτικότητας για να βοηθήσει τους αγρότες να προβλέπουν και να προετοιμάζονται για καταστροφές. Ωστόσο, μόνο το οκτώ τοις εκατό του συνόλου της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την επισιτιστική ασφάλεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πηγαίνει για τη βοήθεια της αγροτικής παραγωγής, σημείωσε.

Ένα υποπροϊόν των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης είναι η ακούσια μετατόπιση, αυξάνοντας την επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις που επιτρέπουν στους πιο ευάλωτους να έχουν ελπίδα, ευκαιρίες, εργαλεία, πόρους και πρόσβαση σε αγορές για να δημιουργήσουν ανθεκτικά μέσα διαβίωσης και να επιτύχουν αυτάρκεια , είπε ο Γενικός Διευθυντής.

Δεύτερον, υπάρχει μια κρίσιμη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθιστώντας την ισότητα στην υγεία από την άποψη των τροφίμων βασικό μοχλό δράσης. Σήμερα, περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, πολλοί σε ανεπτυγμένες χώρες, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή , υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και οι κυβερνήσεις να κατανέμουν τους δημόσιους προϋπολογισμούς με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Πρέπει να επεκτείνουμε την προσφορά θρεπτικών τροφίμων και στη συνέχεια να στρέψουμε την κατανάλωση προς αυτά», είπε ο Γενικός Διευθυντής.

Τρίτον, η χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς η πανδημία και οι συγκρούσεις του COVID-19 έχουν αυξήσει την παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα και πλήττουν την ισότητα των φύλων, την αξιοπρεπή απασχόληση και τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες, σημείωσε ο Qu.

Κάθε ένα τοις εκατό αύξηση στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO, που σημείωσε υψηλούς αριθμούς το 2022, θα μπορούσε να ωθήσει 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, γεγονός που καθιστά τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας πεδίο προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις και τους βασικούς εταίρους. «Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές ανισότητες και στοχεύουν στην αγροτική φτώχεια», είπε, προσθέτοντας ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης θα απαιτήσουν σωστές πολιτικές, περισσότερες επενδύσεις και λειτουργικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις