Σιτάρι: Η συγκομιδή της Ρωσίας και η επιτυχία των εξαγωγών καθορίζουν τα παγκόσμια μερίδια
Σιτάρι: Η συγκομιδή της Ρωσίας και η επιτυχία των εξαγωγών καθορίζουν τα παγκόσμια μερίδια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο κυμαίνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ποτέ για την εποχή του έτους, παρά τις προοπτικές ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής, αλλά αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη για τις καλλιέργειες δίνει υπερβολικά ρόδινη εικόνα για τη στενότερη ρύθμιση της αγοράς σίτου.

Σε σχέση με τη ζήτηση, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες ενδέχεται να μειωθούν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ έως τα μέσα του 2023 μετά από μέτριες συγκομιδές σε ορισμένες από αυτές τις χώρες και σοβαρή αναστάτωση στην Ουκρανία.

Το μερίδιο εξαγωγών της Ρωσίας του κορυφαίου προμηθευτή το 2022-23 αναμένεται να ξεπεράσει το 20% για τρίτη φορά στην ιστορία, μια άνοδος που απαιτείται για να χαλαρώσουν οι τιμές. Ωστόσο, οι παγκόσμιες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, ειδικά εάν ενταθούν, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις εξαγωγικές προσπάθειες.

Οι τιμές σιταριού CBOT τον τελευταίο μήνα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 16% υψηλότερες από ό,τι την περσινή περίοδο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Euronext που διαπραγματεύονται στο Παρίσι είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο υψηλότερα, αλλά η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί μόνο κλασματικά αυτήν την περίοδο εμπορίας έναντι της προηγούμενης.

Αυτό τονίζει τη σημασία των επιτυχημένων καλλιεργειών και των ανεμπόδιστων εμπορικών ροών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι συγκρούσεις έχουν κρατήσει τις παγκόσμιες τιμές σιταριού ιστορικά υψηλές από τις αρχές του 2022.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού CBOT την Τρίτη έφτασαν σε υψηλά άνω των δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 8% στα 8,93-3/4 δολάρια ανά μπουσέλ, καθώς οι ηγέτες που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία καθορίζουν σχέδια για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Αυτή η πιθανή κλιμάκωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας. Οι αποστολές σιτηρών έχουν αυξηθεί από τα ζωτικά θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας από την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά κάνουν ήδη μεγάλες εκπτώσεις στις εξαγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στην παραγωγή σιτηρών, η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί το 2023. Η Ουκρανία δήλωσε την Τρίτη ότι η σοδειά σιταριού της το 2023 μπορεί να φτάσει τους 16-18 εκατομμύρια τόνους έναντι 19 εκατομμυρίων το 2022 και 32,2 εκατομμυρίων το 2021.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ βλέπει την παγκόσμια παραγωγή σιταριού 2022-23 να αυξάνεται κλασματικά σε σχέση με το έτος σε ρεκόρ 784 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της ισχυρής ρωσικής καλλιέργειας. Αυτό συμβαίνει παρά την ετήσια μείωση σχεδόν 40% της πρόσφατα συγκομιδής ουκρανικής σοδειάς.

Στην πραγματικότητα, το USDA προβλέπει ότι τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές από τη Ρωσία συν την Ουκρανία θα αυξηθούν κάθε χρόνο με βάση τους τεράστιους ρωσικούς όγκους. Αυτή η συνδυασμένη άποψη είναι χρήσιμη επειδή ορισμένες εκτιμήσεις της βιομηχανίας για τη ρωσική παραγωγή σιταριού περιλαμβάνουν κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Εξαιρουμένης της πρόβλεψης καλλιέργειας 91 εκατομμυρίων τόνων της Ρωσίας, το USDA δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου 2022-23 μειώνεται σχεδόν 2% σε ετήσια βάση, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιτυχία των καλλιεργειών της Ρωσίας και στην ικανότητά της να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώνονται επίσης κατά τον ίδιο βαθμό όταν αφαιρείται η Ρωσία.

Αλλά η εύρεση αξιόπιστων πληροφοριών από την περιοχή ήταν πρόσφατα πιο δύσκολη.

Τα προηγούμενα χρόνια, το Reuters ανέφερε στοιχεία προόδου της ρωσικής συγκομιδής που δημοσιεύονται εβδομαδιαίως από το υπουργείο Γεωργίας, αλλά αυτά απουσιάζουν φέτος. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ρωσία τον Απρίλιο ανέστειλε τη δημοσίευση των εμπορικών στοιχείων για να αποφύγει την «κερδοσκοπία».

Το USDA τον Αύγουστο του 2021 έκλεισε τα ρωσικά γραφεία του λόγω της βαθύτερης έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αλλά ο οργανισμός παρέμεινε σίγουρος για την ικανότητά του να παρέχει αξιόπιστες εκτιμήσεις. Δεν είναι σαφές εάν αυτό έχει αποδειχθεί αληθές.

Οι διαθέσεις των εμπόρων σιταριού προς το επόμενο έτος θα επηρεαστούν επίσης από τις προοπτικές καλλιέργειας της Ρωσίας 2023-24, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες αυτή τη στιγμή. Οι αγρότες εκεί θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σποράς.

Τα παγκόσμια αποθέματα σίτου σε σχέση με τη χρήση ορίζονται σε χαμηλά οκτώ ετών, αλλά η αναμενόμενη αναλογία αποθεμάτων προς χρήση 27% δεν απέχει πολύ από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η Κίνα αποκλείεται συνήθως από τις παγκόσμιες αναλύσεις σιταριού λόγω του μικρού μεριδίου της στο παγκόσμιο εμπόριο σε σύγκριση με τα τεράστια αποθέματά της, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το ρεκόρ του 54% της παγκόσμιας προσφοράς σίτου μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του USDA.

Παγκοσμίως μείον τα αποθέματα προς χρήση της Κίνας για το 2022-23 είναι συνδεδεμένο στο 14,6%, το δεύτερο χαμηλότερο ιστορικό πίσω από το 14,3% το 2007-08. Αυτό είναι χαμηλότερο από 15,9% το προηγούμενο έτος και σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας 18%.

Τα αποθέματα σίτου προς χρήση μειώνονται στο 13,8% το 2022-23, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους μεγάλους εξαγωγείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του εμπορίου. Αυτό είναι επίσης το δεύτερο χαμηλότερο πίσω από 13,1% το 2007-08 και από 14,7% το 2021-2022.

Αυτό το βασικό βιβλίο εξαγωγέων δεν περιλαμβάνει την Ινδία ή τη Βραζιλία, οι οποίες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο εμπόριο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκτείνουν αυτό το αποτύπωμα. Αλλά η προσθήκη τους δεν αλλάζει το προηγούμενο συμπέρασμα: τα παγκόσμια αποθέματα σίτου 2022-2023 εξακολουθούν να ορίζονται σε χαμηλό 15 ετών.

Η Κίνα έχει ένα επιπλέον έτος από τις ανάγκες της σε σιτάρι σε αποθήκευση, καθώς αποθηκεύει τα σιτηρά για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας. Ο κορυφαίος καταναλωτής και παραγωγός σιταριού στον κόσμο δεν εξάγει το σιτάρι του, αλλά η παγκόσμια στεγανότητα της προσφοράς θα μπορούσε να λυθεί σε λίγο αν η Κίνα άλλαζε ποτέ την πολιτική της.

Η Karen Braun είναι αναλύτρια αγοράς για το Reuters. Οι απόψεις που εκφράστηκαν παραπάνω είναι δικές της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις