Ξεκινά η συγκομιδή ροδιών με «πρωταθλήτρια» την Δράμα – Άνοδος στις τιμές, στο 60% οι εξαγωγές
Ξεκινά η συγκομιδή ροδιών με «πρωταθλήτρια» την Δράμα – Άνοδος στις τιμές, στο 60% οι εξαγωγές

Ωστόσο, οι παραγωγοί σε περιοχές που δεν επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, ετοιμάζονται για τη συγκομιδή του ελληνικού φρούτου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην εγχώρια αγορά από τον Οκτώβριο με τις τιμές να είναι «τσιμπημένες» τη φετινή χρονιά, επηρεαζόμενες από το υψηλό κόστος της καλλιέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ThessToday.gr ο Γενικός Διευθυντής του ΑΣΟΠ Δράμας, Παναγιώτης Αθανασιάδης η μεγαλύτερη παραγωγή σε ρόδια προέρχεται από τη Δράμα και ακολουθούν οι Σέρρες, η Λαμία, η Θεσσαλία και η Ξάνθη με το το κύριο ζήτημα για φέτος να είναι η διασφάλιση ή όχι της καλής ποιότητας, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής με άνοδο πάνω από 150% στην καλλιέργεια και 100% αύξηση στην μεταποίηση.

«Στην Ελλάδα έχουμε 20.000 στρέμματα με 2.000 περίπου καλλιεργητές ροδιάς. Τα προβλήματα της φετινής παραγωγής είναι οι ανατιμήσεις που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς στο να μην καλλιεργήσουν σωστά. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες ροδιών. Οι ανατιμήσεις, μάλιστα, έχουν ως αποτέλεσμα να αγοράζεται το προϊόν σε υψηλές τιμές, καθιστώντας το φρούτο μη ανταγωνιστικό τόσο στην εγχώρια όσο και την εξωτερική αγορά», εξήγησε ο κ. Αθανασιάδης.

Η ακρίβεια «χτυπά» και τα ρόδια

Αναπόφευκτη είναι η αύξηση των τιμών στα ρόδια, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, με κίνδυνο να αντικρίσουμε έως και διπλάσιες τιμές συγκριτικά με πέρσι. «Οι τιμές ενδεχομένως να φανούν ακραίες. Διαχρονικά η τιμή του ροδιού, ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, κυμαίνεται στα 0,50-0,60 λεπτά. Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, στο κόστος παραγωγής θα επηρεάσουν την τελική τιμή του προϊόντος που θα δει ο καταναλωτής. Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία στους παραγωγούς αν θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα το ρόδι καθώς η αγορά είναι μουδιασμένη», σημείωσε ο διευθυντής του ΑΣΟΠ Δράμας.

Το 60% της παραγωγής στο εξωτερικό

Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του φρούτου αλλά και της μεταποίησής του διακινείται στην αγορά του εξωτερικού σε ποσοστό 60% ενώ το υπόλοιπο 40% προορίζεται στην εγχώρια αγορά. Η εξαγωγή γίνεται σε 17 χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι Σκανδιναβικές και αραβικές χώρες, η Γαλλία και η Ιταλία. Η ζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφει η ευρωπαϊκή αγορά και οι αραβικές χώρες. Ανησυχία, όμως, των παραγωγών είναι οι ανταγωνιστές οι οποίοι, όπως λένε, είναι ισχυροί παίκτες στην ξένη αγορά με αποτέλεσμα να προσπαθούν να διασφαλίσουν μια υψηλή ποιότητα σε καλές τιμές. «Στο εξωτερικό έχουμε να κάνουμε με χώρες όπως Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν καθώς είναι ισχυροί ανταγωνιστές», τόνισε ο κ. Αθανασιάδης.

Το πρόβλημα με τα εισαγόμενα ρόδια

Πρόβλημα των Ελλήνων παραγωγών που ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια της ροδιάς είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει τις κατάλληλους θαλάμους ώστε να διατηρείται το φρούτο και να πωλείται στην αγορά όλον τον χρόνο. Από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο μπορεί η ελληνική αγορά να έχει τη δική της παραγωγή σε ρόδια αλλά τους υπόλοιπους μήνες η απώλεια καλύπτεται με τα εισαγόμενα από Ασιατικές χώρες, Νότια Αφρική και Λατινική Αμερική. «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να διατηρούνται όλο τον χρόνο, δηλαδή οι θάλαμοι για να συντηρήσουμε το φρούτο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Γι’ αυτό και έχουμε πολλά εισαγόμενα τα οποία είναι πιο οικονομικά αλλά χαμηλότερης ποιότητας», υποστήριξε ο κ. Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι χρόνο με τον χρόνο μειώνεται η παραγωγή ροδιού διότι οι παραγωγοί έχουν μικρής έκτασης χωράφια ενώ η διασπορά του φρούτου είναι μεγαλύτερη, δεν έχουν δυνατότητα δηλαδή για μεγαλύτερες σε έκταση καλλιέργειες.

Πηγή: thesstoday

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις