Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή αποκάλυψε τους οκτώ νικητές /-ριες, από τον γεωργό έως τον εστιάτορα, των πρώτων ευρωπαϊκών βραβείων βιολογικής παραγωγής. Έρχονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σουηδία και αντιπροσωπεύουν, όλες και όλοι, την ανάπτυξη και την καινοτομία του ευρωπαϊκού τομέα και την αξιακή αλυσίδα βιολογικών προϊόντων, καθώς και τη συμβολή τους στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίμα και στο περιβάλλον. Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής αποτελούν τον δεύτερο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιολογικών Προϊόντων που εγκαινιάστηκε πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τελετή απονομής των βραβείων, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από την ιστορία του κάθε νικητή. Πρόκειται για απίστευτα αφοσιωμένα άτομα, οργανώσεις και ιδρύματα, τα οποία έχουν προωθήσει τη βιολογική παραγωγή πολύ προτού αυτή γίνει μόδα, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η βιολογική παραγωγή είναι ζωντανή παντού και ότι η βιολογική αριστεία μπορεί να βρίσκεται παντού. Υπό την έννοια αυτή, μου δίνουν πολλές ελπίδες για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής και για τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στους γεωργούς μας, στις αγροτικές κοινότητες και στην κοινωνία στο σύνολό της.»

Καθώς η αυξανόμενη ζήτηση βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές αποτελεί προϋπόθεση για την τόνωση της βιολογικής παραγωγής, η Επιτροπή εργάζεται για την προώθηση των χαρακτηριστικών και των οφελών της βιολογικής παραγωγής. Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ ανταμείβουν διάφορους παράγοντες της αξιακής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο, βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αποφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Τα διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η COPA-COGECA και η IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία.

Απονεμήθηκαν οκτώ βραβεία:

  • Βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων στην κ. Nazaret Mateos Álvarez στην Ισπανία. Η κ. Mateos Álvarez εκμεταλλεύεται μονάδα παραγωγής βιολογικών μανιταριών στη βόρεια Ισπανία. Ανέπτυξε μια μοναδική μέθοδο καλλιέργειας που μεγιστοποιεί την ποιότητα των προϊόντων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εισροές και μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση νερού.
  • Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων στον κ. David Pejić στην Κροατία. Ο κ. Pejić διαχειρίζεται την παλαιότερη βιολογική εκμετάλλευση κοντά στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, με περισσότερες από 60 διαφορετικές καλλιέργειες. Η εκμετάλλευση αναλαμβάνει επίσης δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και παροχής συμβουλών, ενώ διαθέτει επίσης αρτοποιείο και εστιατόριο.
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας στην Οξιτανία στη Γαλλία. Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Οξιτανίας, στη νότια Γαλλία. Επί του παρόντος, η βιολογική γεωργία καλύπτει το 19 % του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων, δηλ. 608 285 εκτάρια και 13 265 γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι το σύνολο των γεωργικών εκτάσεων που καλλιεργούνται με βιολογική γεωργία να φτάσει το 30 % έως το 2030. Ακολουθείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει συμπεριληπτική περιφερειακή διακυβέρνηση και ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
  • Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου στο Seeham στην Αυστρία. Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αυστρία, είναι μέλος του δικτύου «Organic Cities Network Europe». Τα δημόσια κυλικεία στην πόλη, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μαγειρεύουν και σερβίρουν 100 % βιολογικά τρόφιμα. Υπάρχει επίσης εντατική συνεργασία με τουριστικές υποδομές, για την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στη γαστρονομία και στα ξενοδοχεία.
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας» στην Associazione Bio-Distretto Cilento στην Ιταλία. Η «βιοπεριφέρεια» Cilento επενδύει στη βιώσιμη και τοπική παραγωγή τροφίμων, συνδυάζοντας επίσης τουριστικές πρωτοβουλίες όπως οι «βιοπαραλίες» και οι «βιοδιαδρομές». Αυτό ωφελεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της περιοχής.
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ στο Goodvenience.bio στη Γερμανία. Η επιχείρηση αυτή απασχολεί δέκα υπαλλήλους και παράγει βιολογικούς ζωμούς, σούπες, σάλτσες, μπαχαρικά και έλαια, όλα χειροποίητα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη, κυκλική και καινοτόμο παραγωγή και στην προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσω ενός ιστολογίου με συνταγές και βίντεο μαγειρικής.
  • Βραβείο καλύτερης επιχείρησης λιανικού εμπορίου βιολογικών τροφίμων στη La ferme à l'arbre de Liège στο Βέλγιο. Αυτό το μικρό σούπερ μάρκετ που βρίσκεται σε γεωργική εκμετάλλευση πωλεί βιολογικά προϊόντα όπως κρέας και αλεύρι από ολόκληρη την περιοχή, ήδη από το 1978. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη και κυκλική παραγωγή, χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια, αποφεύγει τις συσκευασίες και περιορίζει τις εκπομπές από τις μεταφορές εστιάζοντας στις προμήθειες τοπικής διάστασης.
  • Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου στο Lilla Bjers στη Σουηδία. Το Lilla Bjers, το οποίο βρίσκεται στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα, είναι βιολογικό αγρόκτημα και εστιατόριο που λειτουργεί σύμφωνα με την έννοια «από τον σπόρο στο πιάτο». Σε μια γεωργική εκμετάλλευση που διατηρεί τη βιοποικιλότητα και είναι απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνονται 300 διαφορετικές καλλιέργειες. Το εστιατόριο έχει καταστεί κόμβος για την κατάρτιση νεαρών παραγωγών και σεφ βιολογικών γεωργικών προϊόντων.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής ήταν ανοικτή από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022 και οι 24 επικρατέστερες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Επελέγησαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 υποψηφιότητες από 26 κράτη μέλη. Η κριτική επιτροπή για τα βραβεία απαρτιζόταν από εκπροσώπους της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της COPA-COGECA και της IFOAM Organics Europe, καθώς και από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Κλήθηκε να συμμετάσχει οποιοσδήποτε παράγοντας ή οργανισμός από ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα βιολογικών προϊόντων και η αξιολόγηση έγινε με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα και οικονομική προσιτότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.

Το σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ καθορίζει την πορεία προς τον στόχο που έχει τεθεί έως το 2030 το 25 % των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες και, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά η βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Περισσότερη βιολογική παραγωγή σημαίνει λιγότερη χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών καθώς και θετική επίδραση στο κλίμα, στο περιβάλλον, στο έδαφος, στα ύδατα, στη βιοποικιλότητα και στην καλή διαβίωση των ζώων, σε όλους αυτούς τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις