Σιτάρι: Συγκομιδή ρεκόρ στη Ρωσία αλλά οι εξαγωγές μένουν αμετάβλητες
Σιτάρι: Συγκομιδή ρεκόρ στη Ρωσία αλλά οι εξαγωγές μένουν αμετάβλητες

Η συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τους ιστορικούς 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη σύμβουλο SovEcon, με το εμπόρευμα να συσσωρεύεται στο εσωτερικό καθώς το έθνος αγωνίζεται να εξάγει μεγάλους όγκους.

Οι αγρότες σε όλη τη χώρα ολοκληρώνουν την πλούσια συγκομιδή μετά από καλές συνθήκες καλλιέργειας όλο το καλοκαίρι. Η τεράστια προσφορά στον κορυφαίο αποστολέα στον κόσμο θα βοηθούσε συνήθως στη μείωση των παγκόσμιων τιμών. Αλλά μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, οι κρατικοί φόροι εξαγωγών και τα υλικοτεχνικά ζητήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία κρατούν περισσότερο σιτηρά από το συνηθισμένο στο σπίτι.

Η αποθήκευση είναι ένα πρόβλημα εδώ και λίγους μήνες για ορισμένους αγρότες», δήλωσε τηλεφωνικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της SovEcon, Αντρέι Σίζοφ. «Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2017-18».

Οι τιμές εξαγωγής ρωσικού σιταριού έγιναν πρόσφατα πιο ανταγωνιστικές έναντι άλλων προελεύσεων όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αυξηθούν. Οι υψηλότερες τιμές και τα προβλήματα με τη ναυτιλία ρωσικών φορτίων -- ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες απέφευγαν τα ρωσικά εμπορεύματα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο -- επιβράδυναν τις εξαγωγές νωρίτερα τη σεζόν.

Οι εξαγωγές τροφίμων δεν αποτελούν στόχο κυρώσεων, αλλά ορισμένα ιδρύματα είναι επιφυλακτικά να συνεργαστούν με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων.

Ρεκόρ σίτου

Οι τιμές του σιταριού εκτοξεύτηκαν παγκοσμίως μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας που στραγγάλισε τις εξαγωγές αυτής της χώρας, ωθώντας τις τιμές των τροφίμων. Ενώ η συμφωνία για την επαναλειτουργία των λιμανιών που επετεύχθη τον Ιούλιο βοήθησε στη χαλάρωση των τιμών, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία έχει επαναφέρει το σιτάρι σε επίπεδα πριν από τη συμφωνία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών αύξησε επίσης την εκτίμηση της ρωσικής συγκομιδής σιταριού κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνους, αλλά δεν αναμένει ότι αυτή η επιπλέον προσφορά θα εξαχθεί από τη χώρα - διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές εξαγωγών στους 36,5 εκατομμύρια τόνους.

Η σύμβουλος IKAR αύξησε επίσης την εκτίμηση της συγκομιδής σιταριού σε 99 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Interfax.«Αυτή η τεράστια καλλιέργεια δεν μετατρέπεται πλήρως σε τεράστιες εξαγωγές», είπε ο Sizov της SovEcon.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις