Εργοστασιακή κτηνοτροφία: Οι Ελβετοί απέρριψαν την αναθεώρηση των κανόνων εκτροφής ζώων
Εργοστασιακή κτηνοτροφία: Οι Ελβετοί απέρριψαν την αναθεώρηση των κανόνων εκτροφής ζώων

Άλλη μια αγροτική νίκη: μετά από μερικές έντονες ψηφοφορίες που αφορούσαν τη γεωργία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων το περασμένο καλοκαίρι, οι πολίτες τάχθηκαν ξανά στο πλευρό της πλειοψηφίας των Ελβετών αγροτών – αυτή τη φορά σε μια ψηφοφορία που αφορούσε τη βιομηχανική γεωργία και την κατανάλωση κρέατος.

Οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν συνολικά μια πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εντατικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση των κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων.

Τα τελικά αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν ότι περίπου το 63% των ψηφοφόρων είπε όχι στην πρωτοβουλία «factory farming» – πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι έρευνες τις τελευταίες εβδομάδες. Το Canton Basel City ήταν η μόνη από τις 26 περιφέρειες που ενέκρινε την ιδέα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset, υπεύθυνος για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την πρωτοβουλία, δήλωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες «έκριναν ότι η αξιοπρέπεια των ζώων είναι σεβαστή στη χώρα μας και ότι η ευημερία τους προστατεύεται επαρκώς από την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο αναλυτής Lukas Golder από το ερευνητικό ινστιτούτο Gfs Bern συμφώνησε: μια τέτοια σαφής απόρριψη ήταν σημάδι ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν από τη συνάφεια της πρότασης ή από τον ισχυρισμό ότι υπήρχε πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί, είπε ο Golder στο SRF.

Η πρωτοβουλία – που πυροδοτήθηκε από ακτιβιστές που είχαν συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές – είχε ζητήσει διάφορες βελτιώσεις για τα ζώα φάρμας, συμπεριλαμβανομένης της εγγυημένης τακτικής πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους και της μείωσης των μέγιστων επιτρεπόμενων αριθμών ζώων σε έναν μόνο στάβλο.

Οι πολέμιοι της απαγόρευσης, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, είχαν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή θα είχε οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, μειωμένη επιλογή των καταναλωτών και πλημμύρες ξένων προϊόντων που έφτασαν για να καλύψουν το κενό – παρά την πρωτοβουλία που ορίζει ότι οι εισαγωγές θα έπρεπε επίσης να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα.

Τους τελευταίους μήνες, η πλειοψηφία των αγροτών, υπό την ηγεσία της Ομοσπονδίας Αγροτών, πολέμησαν σθεναρά ενάντια σε αυτό που θεωρούσαν άδικη επίθεση εναντίον τους ως μέσο για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στην κοινωνία ευρύτερα.

Για τον Μάρτιν Ρούφερ, διευθυντή της Ελβετικής Ομοσπονδίας Αγροτών, η απόρριψη της πρωτοβουλίας ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού στο γεωργικό σύστημα της χώρας. Η αποδοχή του θα σήμαινε σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες και την ελβετική παραγωγή τροφίμων, δήλωσε την Κυριακή στη δημόσια τηλεόραση SRF.

Ευαισθητοποίηση

Οι υποστηρικτές είχαν ανάμικτες αντιδράσεις για την ήττα την Κυριακή. Ενώ κάποιοι μίλησαν για το γεγονός ότι είχαν «αυξήσει την ευαισθητοποίηση» σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, άλλοι ήταν πιο προσεκτικοί. Ο διευθυντής της εκστρατείας Philip Ryf είπε ότι ήταν μια «χαμένη ευκαιρία» να πειστεί το κοινό για τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη μείωση του αριθμού των ζώων. Αναφερόμενος στα μεγάλα οικονομικά μέσα του στρατοπέδου της αντιπολίτευσης, είπε ότι ήταν μια εκστρατεία «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ».

Όσο για τα επιχειρήματά τους, ενώ οι υποστηρικτές είχαν επικεντρώσει το μήνυμά τους γύρω από την ηθική και την καλή διαβίωση των ζώων, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν ήταν ποτέ μακριά. Μετά από ένα καλοκαίρι που πλήττεται από την ξηρασία, οι ακτιβιστές είδαν τη μεταρρύθμιση ως τρόπο προσαρμογής της ελβετικής γεωργίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής – η οποία απαιτεί μειωμένη κατανάλωση κρέατος και επαναχρησιμοποίηση της γης για παραγωγή περισσότερων λαχανικών και λιγότερων ζωοτροφών.

Επίσης, δεν αρνήθηκαν ότι οι τιμές των ζωικών προϊόντων θα αυξάνονταν ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων. Αλλά αυτό ήταν ένα αναγκαίο κακό για την καταπολέμηση των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον της εντατικής γεωργίας, είπαν. Το κρέας πρέπει να είναι ένα ποιοτικό προϊόν για το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα αλλά θα τρώνε λιγότερα. «Ας επιστρέψουμε στα ψητά της Κυριακής!» είπε ο πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Meret Schneider κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η πρωτοβουλία για τη γεωργία στο εργοστάσιο, οι αγρότες θα είχαν στη διάθεσή τους έως και 25 χρόνια για να προσαρμοστούν στους κανόνες. Και παρόλο που το αποτέλεσμα της Κυριακής τους δίνει λίγη ανάσα, ωστόσο παραμένουν υπό πίεση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις