ΗΠΑ: Σχεδιάζει κανόνες για την προστασία των κτηνοτρόφων από αντίποινα εταιρειών
ΗΠΑ: Σχεδιάζει κανόνες για την προστασία των κτηνοτρόφων από αντίποινα εταιρειών

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προτείνει κανονισμούς για να αποτρέψει τις εταιρείες κρέατος από αντίποινα εναντίον των εκτροφέων ζώων και πουλερικών που μιλούν ανοιχτά για πρακτικές όπως ο καθορισμός τιμών, ανέφερε η υπηρεσία τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, το USDA δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τους γενικούς εισαγγελείς του κράτους για τη διερεύνηση αντιανταγωνιστικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα που συμβάλλουν στον πληθωρισμό. Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αύξηση του ανταγωνισμού στη βιομηχανία κρέατος υψηλής συγκέντρωσης ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το USDA είπε ότι ο νέος κανόνας του θα απαγορεύσει στις εταιρείες κρέατος να επιβάλλουν αντίποινα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε «νόμιμες επικοινωνίες» για καθορισμό τιμών ή που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς.

Θα επιδιώξει επίσης να προστατεύσει τους αγρότες που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακομεταχείρισης λόγω της φυλής, του φύλου, της σεξουαλικότητας ή της θρησκείας τους, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο κανόνας θα προσδιορίζει παράνομα παραπλανητικές πρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο P&S όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης, την εκτέλεση της σύμβασης, τη λύση της σύμβασης και την άρνηση σύμβασης.

Τέλος, προτείνει απαιτήσεις τήρησης αρχείων για την υποστήριξη της αξιολόγησης της συμμόρφωσης οντοτήτων με ρυθμιζόμενη οντότητα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας επιθεώρησης σχετικών αρχείων, όπως πολιτικές και διαδικασίες, εκπαίδευση προσωπικού και πληροφοριακό υλικό παραγωγών, δεδομένα και δοκιμές, υλικό εποπτείας του διοικητικού συμβουλίου και άλλα σχετικά υλικά.

Τον Μάιο, το USDA πρότεινε έναν άλλο κανόνα που θα απαιτούσε από τις εταιρείες πουλερικών να είναι πιο διαφανείς με τους συμβατικούς καλλιεργητές κοτόπουλου. Οι κανόνες στοχεύουν στη βελτίωση των προηγούμενων προσπαθειών του USDA για την προστασία των αγροτών.

Τον Φεβρουάριο, η JBS SA (JBSS3.SA) συμφώνησε να πληρώσει 52,5 εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση διαφορών που κατηγορούν τις εταιρείες συσκευασίας κρέατος ότι συνωμότησαν για να περιορίσουν την προσφορά στην αγορά βοείου κρέατος των ΗΠΑ, προκειμένου να διογκώσουν τις τιμές και να ενισχύσουν τα κέρδη.

Ξεχωριστά, στελέχη που εργάζονταν για την Pilgrim's Pride (ΔΕΗ) και έναν άλλο παραγωγό πουλερικών κρίθηκαν αθώα για τον καθορισμό τιμών στον τομέα των πουλερικών φέτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις