Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων: Η μέση ελληνική οικογένεια πετάει φαγητό αξίας 1000€ ετησίως
Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων: Η μέση ελληνική οικογένεια πετάει φαγητό αξίας 1000€ ετησίως

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σπατάλης τροφίμων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έχει θεσπίσει την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων.

Ποιον αφορά η σπατάλη τροφίμων; Όλους μας.

Σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Υποστόχος 12.3) που δεσμεύουν την ΕΕ και τη χώρα μας, η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030.

Η σπατάλη των τροφίμων, παρότι δεν είναι σημερινό φαινόμενο, σήμερα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο γιατί επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το μέγεθος του φαινομένου σε αριθμούς:

  • Το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή
  • Περίπου στα 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο ανέρχεται η αξία της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως
  • Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
  • Ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου 1 τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα (25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2)
  • Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό
  • Η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1000€ ετησίως

Πηγές: FAO, ΔΕΑΠΤ 2021-2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις