Συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο της Κρήτης
Συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Στο Συμπόσιο συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κος Εμμανουήλ Καρπαδάκης, ο οποίος παρουσίασε το σύστημα διατροφικής επισήμανσης NUTRI – SCORE και τα προβλήματα που επιφέρει με το ισχύον σύστημα αξιολόγησής του στα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι κ.α.

Ο κος Καρπαδάκης παρουσίασε επίσης τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΕΚ, με τη στήριξη των φορέων του νησιού που συνυπογράφουν τις απόψεις του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το βασικότερο αίτημα του ΣΕΚ είναι η πιο δίκαιη και ωφέλιμη για τον καταναλωτή κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης ((κατηγορία «Α» ή πράσινη στο σύστημα NUTRI – SCORE) και η ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από άλλα επεξεργασμένα έλαια, όπως είναι τα σπορέλαια, τα ραφινέ ελαιόλαδα κ.α.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη που κατέθεσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (IOC) και θα πρέπει να ισχύσει και για άλλα φυσικά-μονοσυστατικά προϊόντα μας λόγω της αδιαμφισβήτητης διατροφικής τους υπεροχής όπως είναι το μέλι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης είναι ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, με την αξιόπιστη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών, εντός και εκτός της χώρας μας, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος NUTRI-SCORE, αλλά και την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης του εν λόγω συστήματος και την αντικειμενικότερη κατηγοριοποίησή των φυσικών τροφίμων και ιδιαίτερα των μονοσυστατικών.

Παράλληλα, ο ΣΕΚ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κ.α., τονίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τα προϊόντα μας με τη χρήση του συστήματος στην παρούσα του μορφή.

Οι απόψεις και προτάσεις μας έχουν δημοσιευτεί και σε διεθνή μέσα, όπως το www.greekliquidgold.com, www.olimerca.com, www.olioofficina.it στην ιταλική και αγγλική έκδοση, www.mercacei.com , www.oliveoiltimes.com κ.α.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, σταθερά προσηλωμένος στην στήριξη και προστασία των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των προϊόντων μας, συνεχίζει τις προσπάθειές του με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάδειξη του προβλήματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες.

 

Πηγή: cretapost

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις