Αυξημένη ελληνική παρουσία στην InternationalGreenWeek στο Βερολίνο

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην InternationalGreenWeek στο Βερολίνο.

Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων φέτος συμμετέχουν 30 Έλληνες εκθέτες, καθώς υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η InternationalGreenWeek, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις προβολής, για τις χώρες που παράγουν αγροτικά προϊόντα. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος συμμετέχουν συνολικά 1.650 εκθέτες από 70 χώρες.

Ο κ. Τσαυτάρης, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Δημήτρη Μελά, υποδέχτηκε στο ελληνικό περίπτερο τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή DrHans-PeterFriedrich, τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ.HansJoachimFuchtel, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανών Αγροτών κ. JoachimRukwied, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Βιομηχανίας Τροφίμων, κ. JürgenAbraham, το Δήμαρχο Βερολίνου κ. Klaus Wowereit και εκπροσώπους της MesseBerlin, τους οποίους ξενάγησε στο ελληνικό περίπτερο και τους παρουσίασε τους 30 Έλληνες εκθέτες.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέτος η ελληνική συμμετοχή ήταν υψηλότερη κατά πέντε φορές, σε σύγκριση με πέρυσι και αυτό τεκμηριώνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας για εξωστρέφεια.

Ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε την ανάγκη στροφής της γεωργίας προς την ποιότητα «γιατί αυτή είναι η γεωργία που μας ταιριάζει» και ανέφερε χαρακτηριστικά ως αντιπροσωπευτικά ελληνικά ποιοτικά προϊόντα τη φέτα, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε ό,τι αφορά στην αγορά της Γερμανίας ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου, κρασιών, οπωροκηπευτικών κ.ά.

Ακολούθησε γευσιγνωσία στο ελληνικό περίπτερο με εδέσματα από ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ ο κ.Τσαυτάρης συνομίλησε με τους Έλληνες εκθέτες.

Συναντήσεις για την ενίσχυση συνεργασιών στο γεωργικό τομέα

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων συναντήθηκε με τονΥπουργό Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κ.VasileBumacov, με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου Dr. PetarIvanovic καιμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Διατροφής και Αγροτικών Θεμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου,RtHonOwenPaterson.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε

Ο κ.Τσαυτάρης ενημέρωσε τον κ. Bumacov για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε, ενώ ο Μολδαβός Υπουργός ενημέρωσε τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα του για την αγροτική παραγωγή στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας επικεντρώθηκε η συζήτηση του κ. Τσαυτάρη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Διατροφής και Αγροτικών Θεμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, RtHonOwen Paterson.

Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες

Τις προοπτικές  ενίσχυσης της συνεργασίας τους στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, ιδιαίτερα των ιχθυοκαλλιεργειών, συζήτησαν ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης με τον ομόλογό του κ. Ivanovic. Ο Υπουργός του Μαυροβουνίουμάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη Σαντορίνη, την οποία πρόσφατα είχε επισκεφθεί και από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε ότι η Σαντορίνη αποτελεί πρότυπο, καθώς δεν εφησυχάστηκε στις μεγάλες τουριστικές ροές, αλλά παράλληλα έδωσε βάση και ενίσχυσε την τοπική της παραγωγή, με αποτέλεσμα να παράγει ποιοτικά προϊόντα τα οποία και εξάγει. «Αποτελεί υπόδειγμα για την Ελλάδα, γιατί αξιοποίησε, το ιδιαίτερο έδαφός της, το κλίμα της, το όνομά της και την ιστορία της» τόνισε ο κ.Τσαυτάρης και πρόσθεσε ότι πρόσφατα το ντοματάκι Σαντορίνης έγινε το 101ο προϊόν που αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, ενώ παράλληλα εξήρε τη σημασία των προαιρετικών σημάτων ποιότητας, όπως της νησιωτικής και της ορεινής γεωργίας της Ε.Ε. καθώς τα προϊόντα αποκτούν προστιθέμενη αξία.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της αλιείας o κ. Ivanovic ζήτησε πληροφορίες από τον κ. Τσαυτάρη για το πως μπορεί να βελτιωθεί το Μαυροβούνιο στον τομέα αυτό και να αναπτύξει δομές βιώσιμης αλιείας, ώστε να επιτύχει την προσέλκυση επενδύσεων ιχθυοκαλλιέργειας.Όπως επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός, σημαντικό στοιχείο είναι να συλλέγονται επιστημονικά δεδομένα για τα αποθέματα ιχθυηρών, αλλά και η δημιουργία μοντέρνων, νέας τεχνολογίας ιχθυοκαλλιεργειών που βρίσκονται σε απόσταση από τη στεριά,ώστε να μην επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον. Επεσήμανε δε, ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, στην Ελλάδα, παρουσιάζει σταθερή άνοδο.«Οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας εκσυγχρονίζονται, είναι ανταγωνιστικές και πρωτοπόρες στις εξαγωγές λαβρακιού και τσιπούρας, που είναι το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας» είπε ο κ. Τσαυτάρης Ο Υπουργός Γεωργίας του Μαυροβουνίου επεσήμανε ότι, σε συνέχεια της συζήτησής τους, θα στείλει επιστολή με προτάσεις για δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις