Ιρλανδία: Νίκη για τους αγρότες στην αβγομαχία του σούπερ μάρκετ
Ιρλανδία: Νίκη για τους αγρότες στην αβγομαχία του σούπερ μάρκετ

Οι αγρότες βγήκαν νικητές μετά από μια διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από τα καταστήματα Lidl και Aldi στην πόλη Cavan για τις χαμηλές τιμές των αυγών.

Η Aldi εξέδωσε μια δήλωση που υποσχόταν αύξηση της τιμής που «υπερβαίνει σημαντικά» την αύξηση των δύο λεπτών ανά αβγό που απαιτούσαν οι προμηθευτές.Η Lidl είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις διαμαρτυρίες.

Ο Μπρένταν Σόντεν, αντιπρόεδρος πουλερικών της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών, είπε ότι οι λιανοπωλητές με έκπτωση δεν πληρώνουν τους παραγωγούς αβγών δίκαιη τιμή, με αποτέλεσμα οι εκμεταλλεύσεις να αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη και πιθανό κλείσιμο.

Είπε: "Οι παραγωγοί σκέφτονται σθεναρά να μην ανανεώσουν τις φάρμες τους σε αυτό το στάδιο. Το 2012, μισή ντουζίνα αβγά ελευθέρας βοσκής πωλήθηκαν για 2,19 €. Σήμερα είναι 1,89 €, μείωση 15%. Προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι στο 6%, είπε ότι αυτό "απλώς δεν αθροίζεται στην εξασφάλιση προσφοράς ιρλανδικών προϊόντων στο μέλλον".

Εάν η αποσύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων τιμών στο ράφι και των μετρητών που επιστρέφονται στους αγρότες δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, η IFA λέει ότι οι καταναλωτές δεν θα βρουν ιρλανδικά αβγά στα καταστήματα στο εγγύς μέλλον.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους των προμηθευτών στα καταστήματα Cavan's Lidl και Aldi με τρακτέρ, ρυμουλκούμενα και μπάλες σανού, αφήνοντας τα ράφια γυμνά καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν παραδόσεις.

Στο Lidl στο Cavan, αγρότες που διαμαρτύρονταν έδωσαν τα αβγά τους δωρεάν. Η σύζυγος του κ. Σόντεν, Σαμάνθα, η οποία ήταν επίσης στη διαμαρτυρία, είπε ότι θα μπορούσαν επίσης αν δεν τους πλήρωναν τη σωστή τιμή, καθώς κοστίζει περισσότερο η παραγωγή των αβγών από ό,τι δίνονται για αυτά.

Η φάρμα Sodens στο Co. Cavan παράγει πάνω από 50.000 αβγά την ημέρα.

«Μας δίνουν τα προς το ζην, έτσι μπορούμε να τα δώσουμε δωρεάν», είπε η Samantha στο RTÉ. «Είναι η ίδια διαφορά».

Η IFA λέει ότι οι παραγωγοί αβγών αντιμετωπίζουν «σημαντικές αυξήσεις κόστους» τόσο στο κόστος των ζωοτροφών όσο και στο κόστος μη ζωοτροφών, που επιδεινώνεται από την κρίση κόστους ζωής.

Οι πτηνοτρόφοι κάνουν εκστρατείες για βοήθεια στην ανάκτηση του κόστους εδώ και ένα χρόνο.

Συμφωνήθηκε η απαίτηση για επιστροφή 15 λεπτών ανά κοτόπουλο στους παραγωγούς - αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

Η Aldi δήλωσε ότι δεδομένης της συμφωνίας της να πληρώσει τους αγρότες περισσότερα από αυτά που ζητούσαν, «η συνεχιζόμενη διακοπή του καταστήματός μας Cavan από μικρό αριθμό αγροτών είναι απερίσκεπτη».

«Ο αποκλεισμός, που απέτρεψε τις παραδόσεις καταστημάτων, έχει προκαλέσει πραγματική απογοήτευση στους πελάτες μας - απογοητεύσεις που μοιραζόμαστε», ανέφερε. "Το πρόβλημα δεν είναι το απόθεμα, η πρόσβαση είναι. Τα φορτηγά εφοδιασμού μας είναι φορτωμένα με ιρλανδικά προϊόντα από τους Ιρλανδούς προμηθευτές μας, έτοιμα να αποθηκεύσουν τα ράφια του καταστήματός μας Cavan. Δυστυχώς, οι αποκλεισμοί το εμποδίζουν."

Και πρόσθεσε: «Με φόντο τον πληθωρισμό ρεκόρ και το αυξανόμενο κόστος των νοικοκυριών, η αξία έχει σημασία περισσότερο από ποτέ.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι τοπικοί πελάτες που αντιμετωπίζουν σκληρή πίεση που αντιμετωπίζουν την κρίση του κόστους ζωής έχουν αγνοηθεί από τους διαδηλωτές.

"Εκτιμούμε ότι οι αγρότες και οι προμηθευτές θα επιδιώκουν πάντα την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη δέσμευσή μας για δέσμευση και συζήτηση που είναι σε εξέλιξη. Πάντα προσπαθούμε και πετυχαίνουμε θετικές, διαρκείς σχέσεις προμηθευτών. Αλλά ποτέ δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στην αξία μας δέσμευση προς τους πελάτες μας».

Ο κ. Soden είπε ότι υπήρξε «φανταστική υποστήριξη» για τις διαμαρτυρίες από το κοινό. «Δεν είναι ο πελάτης που θέλουμε να ενοχλήσουμε, αλλά μας φέρνουν σε αυτή την κατάσταση που πρέπει», είπε.

Η IFA ζητά να συσταθεί επειγόντως ένας διαμεσολαβητής τροφίμων για τη ρύθμιση και την προστασία των γεωργικών εσόδων.

Στο Fianna Fáil Ard Fheis το Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει προσλήψεις για το νέο Γραφείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας στην Αλυσίδα Προμήθειας Αγροδιατροφής.

Ο υπουργός Charlie McConalogue είπε ότι το γραφείο θα είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους και θα έχει «πραγματικά δόντια για να προστατεύει τις οικογένειες των αγροτών».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις