Ο ρυθμός σποράς του χειμερινού σιταριού στην Ουκρανία είναι τρεις φορές χαμηλότερος από πέρυσι
Ο ρυθμός σποράς του χειμερινού σιταριού στην Ουκρανία είναι τρεις φορές χαμηλότερος από πέρυσι

Ο ρυθμός σποράς χειμερινού σίτου στην Ουκρανία για τη συγκομιδή του 2023 είναι τρεις φορές χαμηλότερος από τα στοιχεία του περασμένου έτους, έδειξαν τα στοιχεία που παρείχε το υπουργείο Γεωργίας.

Τα αγροκτήματα έχουν σπείρει 1,1 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου στις 3 Οκτωβρίου, ή 27% της αναμενόμενης έκτασης, έναντι 3,1 εκατομμυρίων εκταρίων που είχαν σπαρθεί την ίδια ημερομηνία το 2021, έδειξαν τα στοιχεία.

Το υπουργείο δεν έδωσε λόγο για τη μείωση, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι οι βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η έλλειψη κεφαλαίων είναι οι κύριοι λόγοι για την καθυστέρηση.

Το υπουργείο δεν παρείχε πρόβλεψη για την έκταση του χειμερινού σιταριού το 2023, αν και ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solsky είπε στο Reuters τον Αύγουστο ότι η έκταση θα μπορούσε να μειωθεί στα 3,8 εκατομμύρια εκτάρια από 4,6 εκατομμύρια έναν χρόνο νωρίτερα λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Η εταιρεία συμβούλων Barva Invest με έδρα το Κίεβο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η έκταση που έχει σπαρθεί για χειμερινό σιτάρι θα μπορούσε συνολικά να φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια εκτάρια, 10,5% λιγότερο από ό,τι περίμενε ο υπουργός Γεωργίας.

Η Ουκρανία έσπειρε περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου για τη συγκομιδή του 2022, αλλά μια μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αγρότες έσπειραν επίσης 96.000 εκτάρια χειμερινής κριθής, ή το 14% της αναμενόμενης έκτασης, και 35.000 εκτάρια σίκαλης, ή το 41% ​​της πρόβλεψης.

Ανέφερε επίσης ότι οι αγρότες ολοκλήρωσαν τη χειμερινή σπορά της ελαιοκράμβης, σπέρνοντας συνολικά 989.000 εκτάρια.

Η Ουκρανία συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος, σε σύγκριση με περίπου 32,2 εκατομμύρια τόνους το 2021. Η απότομη πτώση ήταν αποτέλεσμα εχθροπραξιών σε πολλές περιοχές και της κατάληψης μεγάλων εκτάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Taras Vysotskyi είπε τον περασμένο μήνα ότι η συγκομιδή σιταριού της Ουκρανίας το 2023 ενδέχεται να μειωθεί σε 16-18 εκατομμύρια τόνους από 19 εκατομμύρια τόνους το 2022 λόγω της αναμενόμενης πτώσης της περιοχής σποράς χειμερινού σίτου.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις