Είναι εντελώς παράλογο να συμπεριληφθεί ο αγροτικός τομέας στην οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές!
Είναι εντελώς παράλογο να συμπεριληφθεί ο αγροτικός τομέας στην οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές!

Πριν από λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED) στην εκτροφή βοοειδών, που είχε προηγουμένως εξαιρεθεί, και να μειωθεί το όριο εφαρμογής της σε όλες τις εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 150 κτηνοτροφικές μονάδες, π.χ. 90 αγελάδες, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών ζώων!

Αυτό είναι πολύ απλά παράλογο, όπως είδε μια αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και βοηθών ευρωβουλευτών όταν επισκέφτηκαν την οικογενειακή φάρμα Godfriaux στο Perwez και την οικογενειακή φάρμα Paquet στο Yvoir στο Βέλγιο.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 14.15. Ένα λεωφορείο περνάει μέσα από την ειρηνική ύπαιθρο του Perwez, πριν σταματήσει λίγο έξω από το χοιροτροφείο που ο Jordan Godfriaux τρέχει με τη γυναίκα του στο Malèves-Sainte-Marie-Wastinnes. Μια αντιπροσωπεία τριάντα περίπου ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τριών ευρωβουλευτών και δώδεκα κοινοβουλευτικών βοηθών είχε αποδεχτεί την πρόσκληση του European Livestock Voice να έρθει να δει μια φάρμα από κοντά και να γνωρίσει «όλες τις βιομηχανικές εκπομπές» από πρώτο χέρι.

Η επίσκεψη μελέτης στο αγρόκτημα υποστηρίχθηκε από την Ομοσπονδία Γεωργίας της Βαλλονίας (FWA) και η Πρόεδρός της Marianne Streel καλωσόρισε την ομάδα, λέγοντας: «Με αυτήν την επίσκεψη πεδίου, θέλουμε να σας δείξουμε πώς εργαζόμαστε στις φάρμες μας, οι οποίες είναι πρώτα και κύρια. οικογενειακές φάρμες με πολύ ισχυρή σύνδεση με τη γύρω γη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κόστος που θα προκύψει από την πρόταση για τις σχετικές εκμεταλλεύσεις θα είναι περίπου 2.400 ευρώ μόνο για διοικητικές δαπάνες. Αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα είναι πολύ περισσότερο λόγω των καλύτερων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ) που το συνοδεύουν.

Πέρα όμως από τη μη αμελητέα οικονομική πτυχή, βρίσκουμε βαθιά σοκαριστικό να συσχετίζουμε τις πρακτικές και την καθημερινή λειτουργία των εκμεταλλεύσεών μας με τον όρο «βιομηχανική», παρόλο που οι εκμεταλλεύσεις μας υπόκεινται στα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος στιγματισμού που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με την πελατειακή μας βάση στην αριστεία των προϊόντων μας. Η Ευρώπη μπορεί να θέλει να μας χαρακτηρίσει ως βιομηχανικούς, αλλά κάνουμε έκκληση στην κοινή λογική σας να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Η πρόταση αναφέρει ότι η οδηγία της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED) θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στην κτηνοτροφία και η εφαρμογή της θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τύπους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από ένα προγραμματισμένο όριο 150 ζωικών μονάδων (LSU). Αυτό θα οδηγούσε σε πρόσθετο κόστος και ως διοικητική επιβάρυνση για τις ενδιαφερόμενες εκμεταλλεύσεις, χωρίς κανένα πρόσθετο περιβαλλοντικό κέρδος δεδομένων των υψηλών προτύπων που ήδη ισχύουν.

«Το IED θα έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες νομικές μας διατάξεις για τις περιβαλλοντικές άδειες και τους εδαφικούς κανονισμούς. Ως εκ τούτου, η οδηγία δεν είναι προσαρμοσμένη στον γεωργικό μας τομέα της Βαλλονίας», προειδοποίησε ο κ. Bissot, διευθυντής έργου για το γραφείο EurECO.

Ο αγρότης Jordan Godfriaux έδωσε μια σύντομη ιστορία της φάρμας πάχυνσης χοίρων και του καταστήματος της φάρμας του, τονίζοντας το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από το αγρόκτημα, τη δέσμευση και τη διαδικασία συνεργασίας καθώς και τις αμοιβαίες ανταλλαγές, όπως κρεβάτι και φαγητό με γειτονικούς αγρότες.

«Το 15% της παραγωγής μας πωλείται στο αγρόκτημα από το κατάστημά μας στο αγρόκτημα, το υπόλοιπο 85% πωλείται μέσω του συνεταιρισμού που διευθύνουν οι ίδιοι οι αγρότες, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρη την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή», εξήγησε ο Jordan Godfriaux.

Τόνισε επίσης τα περιβαλλοντικά μέτρα που λαμβάνονται στο αγρόκτημα με ηλιακούς συλλέκτες, ανάκτηση όμβριων υδάτων κ.λπ. «Εν ολίγοις, είμαστε αυτάρκεις ενεργειακά». Οι επισκέπτες ευρωβουλευτές και οι βοηθοί συμμετείχαν στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουν σε μια γευσιγνωσία των σπεσιαλιτέ της φάρμας, προτού κατευθυνθούν στο δεύτερο αγρόκτημα όπου θα ακούν τον Adrien Paquet στη φάρμα του με βόειο κρέας στο Dorinne.

Όπως ο Τζόρνταν, ο Άντριεν είναι αληθινός ενθουσιώδης. Είπε στιχουργικά για τη δουλειά του και τα βοοειδή του «Bleu Blanc Belge» που ξεκάθαρα λατρεύει. «Είναι ένα τυπικό αγρόκτημα για την περιοχή, και πάλι στενά συνδεδεμένο με τη γη. Παράγουμε βοοειδή με μοσχαρίσιο κρέας που εκτρέφεται με το γάλα της μητέρας τους». Μίλησε επίσης για την οικογενειακή του κληρονομιά και το ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από το συνεχιζόμενο πείραμα για τη μέτρηση της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος σε ένα από τα χωράφια του, ένα έργο που διεξάγεται εδώ και 12 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

«Οικογενειακή φάρμα σημαίνει ένα αγρόκτημα που μπορείς να περάσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε τις πρακτικές για τα παιδιά μας, όπως έκαναν οι γονείς μας πριν από εμάς. Αυτό το μοντέλο οικογένειας είναι πολύ σημαντικό για μένα». Με αυτό ρώτησε τους επισκέπτες μας, «Τα έχετε δει όλα τώρα. Λοιπόν, θεωρείτε τη φάρμα μου βιομηχανική;»

«Έχουμε 9 μήνες για να αμφισβητήσουμε την πρόταση» (Εισηγητής για την οδηγία Benoît Lutgen (EPP, BE)

Ο μόνος παρών Βέλγος ευρωβουλευτής, Benoît Lutgen, άκουσε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη. Ως εισηγητής για την οδηγία για την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FWA που μου επισήμανε αμέσως το πρόβλημα. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσα να υποβάλω αίτηση για να γίνω εισηγητής σε αυτήν την πρόταση και να υπερασπιστώ την κοινή μας άποψη», είναι ξεκάθαρη η άποψή του.

«Είναι εντελώς παράλογο να συμπεριληφθεί ο αγροτικός τομέας σε αυτήν την οδηγία και να θεωρηθεί ότι μια φάρμα της Βαλλονίας όπως αυτές είναι ισοδύναμη με βιομηχανίες, όπως η Arcelor Mittal. Δεν έχει νόημα, παρά μόνο σε πολύ απομακρυσμένους συμβούλους και δημόσιους υπαλλήλους. Επειδή όσον αφορά το περιβάλλον, οι γεωργικές πρακτικές υπόκεινται ήδη σε πολύ υψηλά πρότυπα. Αντίθετα, η οδηγία κινδυνεύει με την απώλεια μικρότερων εκμεταλλεύσεων προς όφελος των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι οι μόνες που μπορούν να αφομοιώσουν το κόστος που θα επιβάλει η οδηγία».

Ποιο είναι το επόμενο? Οι εισηγητές θα μοιραστούν την ανάλυσή τους στις αρχές Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Επιτροπής AGRI τον Νοέμβριο με πιθανές τροποποιήσεις. Η τελική ψηφοφορία, κατά την ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται την Άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. «Με άλλα λόγια, απομένουν περίπου 9 μήνες μάχης», κατέληξε ο Benoît Lutgen.

«Η γεωργία χρειάζεται παρέκκλιση στο IED» (Jérémy Decerle (Renew, FR) σκιώδης εισηγητής της οδηγίας)

Διατηρώντας διπλό ρόλο ως ευρωβουλευτής και αγρότης στο Bourgogne-Franche-Comté στη Γαλλία, ο Jérémy Decerle (Renew, FR) δεν μάσησε τα λόγια του.

«Η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι η γεωργία της δεν μοιάζει με καμία άλλη, επειδή ήδη υπόκειται στα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης και ποιότητας των ζώων. Έτσι, όσοι συντάσσουν τις νέες προτάσεις θα πρέπει να φύγουν από το Berlaymont και να οδηγήσουν μισή ώρα, όπως εμείς, για να δουν την πραγματικότητα των πρακτικών επί τόπου.

Θα συνειδητοποιούσαν ότι κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εκμεταλλεύσεις που ήδη ακολουθούν περιβαλλοντική προσέγγιση και ήδη κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον από όσα κάνουν!

Πώς μπορείτε να εξηγήσετε σε έναν αγρότη στο Massif Central που έχει 50 ζώα σε 100 εκτάρια ότι διατηρεί μια βιομηχανική φάρμα;

Για μένα, η ιδέα θα ήταν να θεωρήσω τη γεωργία ως ένα συγκεκριμένο θέμα. Και εισαγάγετε μια γεωργική παρέκκλιση στο IED».

Άρθρο του Ronald Pirlot

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις