Επίδομα θέρμανσης: Τι θα ισχύσει φέτος - Με τιμές φωτιά η πρεμιέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης
Επίδομα θέρμανσης: Τι θα ισχύσει φέτος - Με τιμές φωτιά η πρεμιέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ενώ για την επιδότηση αναμένεται η έκδοση εντός των επόμενων ημερών της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα νέα κριτήρια, τους δικαιούχους και τις διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης.

Σκυλακάκης: Τον Δεκέμβριο η πληρωμή

Στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη, έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγάλη βοήθεια είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Πως διαμορφώνεται φέτος η επιδότηση

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 είναι αυξημένο σε 300 εκ. ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1,3 εκατομμύρια.

Το όφελος για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για τη θέρμανση τους θα τριπλό, καθώς το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με την περυσινή σεζόν, θα υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο στην αντλία, ενώ διπλάσιο επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι και όσοι από το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά θα αποφασιστεί αν το μέτρο θα παραταθεί και το 2023.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Με τη νέα ρύθμιση αναπροσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ

Ωστόσο παραμένουν αμετάβλητα τα περιουσιακά κριτήρια που είναι:

  • 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και
  • 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Επίδομα θέρμανσης: Τα βήματα για την αίτηση

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

  • Είσοδος στην πλατφόρμα
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
  • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Επιλέγω είδος καυσίμου
  • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  • Επιλέγω οικισμό
  • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο

Μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης στις τιμές των υγρών καυσίμων, την τελευταία εβδομάδα η τάση αυτή δείχνει να ανατρέπεται.

Την εκτίμηση ενισχύουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που τραβούν την ανηφόρα μετά την απόφαση των χωρών του OPEC να περικόψουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Πλέον οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για αύξηση του πετρελαίου brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023 ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την περασμένη άνοιξη.

Στην εγχώρια αγορά το τέλος της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο για το πετρέλαιο (diesel) κίνησης είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετά πρατήρια το πετρέλαιο κίνησης να δείχνει 15 λεπτά πάνω στο τιμολόγιό του και να πωλείται έτσι πλέον στην ίδια τιμή ή και πιο ακριβά και από την αμόλυβδη βενζίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 6/10 η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτ. ήταν 1,994€/λίτρο της αμόλυβδης 100 οκτ. 2,194€/λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,961€/λίτρο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από πέρσι δυσχεραίνοντας περισσότερο την εξίσωση «θέρμανση» τον φετινό χειμώνα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει με την τιμή να κυμαίνεται σε 1,40 ανά λίτρο με ενσωματωμένη την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία (δηλαδή 1,65).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις