Μπλοκαρισμένοι στον Μαρμαρά τόνοι ουκρανικών σιτηρών

Περίπου 120 φορτηγά πλοία γεμάτα ουκρανικό σιτάρι βρίσκονται σε αναμονή στη θάλασσα του Μαρμαρά, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιθεωρητές.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers, η Ρωσία είναι απρόθυμη να στείλει πρόσθετους επιθεωρητές για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της καθυστέρησης αυξάνοντας την ένταση με τις ουκρανικές αρχές. Οι χρόνοι αναμονής έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τις 5 μέρες που συνήθως απαιτούνταν στις 10 και 15 μέρες που περιμένουν να αποπλεύσουν  τα πλοία από ή προς τα ουκρανικά λιμάνια.

Τα πλοία συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για διευκόλυνση των εξαγωγών για την αποτροπή επισιτιστικής κρίσης. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι έχει λειτουργήσει με επιτυχία καθώς περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια τόνοι γεωργικών προϊόντων μεταφέρθηκαν και το θαλάσσιο εμπόριο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας διατηρήθηκε ζωντανό.

"Τα πλοία που χρησιμοποιούνται σε αυτό το εμπόριο είναι συνήθως παλαιότερα και μικρότερα, αλλά κάθε ένα από αυτά πρέπει να επιθεωρείται από τις ουκρανικές, ρωσικές, τουρκικές αρχές και τις αρχές του ΟΗΕ βάσει της εμπορικής συμφωνίας. Οι χρόνοι που τα πλοία πρέπει να περιμένουν για επιθεωρήσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν αυξηθεί από 5 έως 6 ημέρες, σε 10 έως 15 ημέρες, αυξάνοντας τη ζήτηση για περισσότερους επιθεωρητές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές" αναφέρουν οι Xclusiv Shipbrokers.

Κάθε 120 ημέρες, η συμφωνία πρέπει να ανανεώνεται και η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, όταν οι ουκρανικές και οι ρωσικές αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν έναν νέο αλλά δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων.

"Η Ρωσία ήταν απρόθυμη να στείλει πρόσθετους επιθεωρητές για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της καθυστέρησης αυξάνοντας την ένταση με τις ουκρανικές αρχές. Η συσσώρευση που δημιουργήθηκε αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της εμπορικής συμφωνίας, καθώς περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια τόνοι γεωργικών προϊόντων μεταφέρθηκαν και το θαλάσσιο εμπόριο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας διατηρήθηκε ζωντανό".

πηγη:www.capital.gr 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις