ΚΕΟΣΟΕ: Οι Βρυξέλλες δεν προβλέπουν έκτακτες ενισχύσεις για τον αμπελοοινικό τομέα

Οι επανειλημμένες αιτήσεις για βοήθεια από τον τομέα οίνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα προσκρούουν στην επιφυλακτικότητα της τελευταίας

Κρύο ντους. Στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα βοήθειας που ζήτησε ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας εξαιτίας του πληθωρισμού δεν θεωρούνται απαραίτητα. Ενώ ο ευρωπαϊκός τομέας ζητά αποζημίωση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επανεκκίνηση των εργαλείων που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Covid-19 (απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης, βελτιωμένα ποσοστά ενίσχυσης κ.λπ.), Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοινώνει ότι «Δεν υπάρχουν σχέδια επί του παρόντος για τη θέσπιση πρόσθετων έκτακτων μέτρων για την ειδική στήριξη του αμπελοοινικού τομέα».

Δηλώνοντας ότι «ο αμπελοοινικός τομέας δεν υφίσταται την τρέχουσα κρίση μεμονωμένα, αλλά με όλους τους άλλους αγρότες και παραγωγούς, τη γενική οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της», η πηγή των Βρυξελλών σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης για τους αγρότες την περασμένη άνοιξη (μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία). «Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν τη διανομή 500 εκατομμυρίων ευρώ σε εθνικές πιστώσεις για τη στήριξη των αγροτών που πλήττονται περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών (τις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να καλύψουν έως και 200% με εθνικούς πόρους)» αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι από τον Μάιο, τα κονδύλια του ΕΓΤΑΑ επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταβάλλουν εφάπαξ πληρωμή σε αγρότες και εταιρείες γεωργικών προϊόντων διατροφής, που επηρεάζονται από το αυξανόμενο κόστος των εισροών.

 

Κλιματική ασφάλιση και ψηφιακή σήμανση

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της κλιματικής ασφάλισης πολλαπλών κινδύνων, η αρχή της "έγινε αποδεκτή από τα κράτη μέλη στην τελευταία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (άρθρο 76 παράγραφος 5 του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ)" αναφέρει ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για τις σκέψεις άλλων κρατών μελών επί του θέματος».

Σχετικά με τον φόβο ενός νέου κύματος «απαγορευτικού» σε μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει το πολύ ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισήμανση των προϊόντων διατροφής, ιδίως στο αλκοόλ, αναμένεται τους επόμενους μήνες. Θα είναι λοιπόν μια πρόταση που στη συνέχεια θα συζητηθεί από τους συννομοθέτες».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις