Σταϊκούρας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζουν την βιοποικιλότητα με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στην «πράσινη μετάβαση»
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζουν την βιοποικιλότητα με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στην «πράσινη μετάβαση»

«H απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία», τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας που συμμετείχε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, σε συνάντηση υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα «Επενδύοντας στη φύση: Ευθυγράμμιση των χρηματοπιστωτικών ροών με τους στόχους για τη βιοποικιλότητα».

Στη συνάντηση, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου για τη Βιοποικιλότητα COP15, έλαβαν, επίσης, μέρος οι Επίτροποι Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κα. Jutta Urpilainen και Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης συνθηκών, που θα επιτρέψουν να ενσωματωθεί η διάσταση της βιοποικιλότητας στις επενδύσεις - όπως συνέβη με την κλιματική διάσταση -, και να αναπτυχθούν περισσότερο επαρκείς χρηματοδοτικοί μηχανισμοί (π.χ. πράσινα ομόλογα, μεικτή χρηματοδότηση κ.ά.) που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των θετικών για τη φύση επενδύσεων.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «η Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τα ζητήματα των αλληλένδετων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, περιλαμβάνει τις θετικές για τη φύση δεσμεύσεις της, μαζί με τις δεσμεύσεις για κλιματική ουδετερότητα, στις Εθνικές Στρατηγικές για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία, τα Δάση και τη Βιοποικιλότητα, τα ζητήματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Επιπροσθέτως, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του πυλώνα "Πράσινη Μετάβαση", που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, ενώ σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης του Σχεδίου για το κλίμα διατίθεται ουσιαστικά στη βιοποικιλότητα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις