Μείωση 30% στις πωλήσεις λιπασμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Μείωση 30% στις πωλήσεις λιπασμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Στην κρίσιμη αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής που είναι η λίπανση και στο ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων, Δημήτρης Ρουσσέας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την Agrotica.

Ο κ. Ρουσσέας τόνισε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντικές, καθώς, όπως είπε, η λίπανση είναι από τις σημαντικότερες εισροές στις γεωργικές καλλιέργειες. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης και από το ενεργειακό κόστος που επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή των λιπασμάτων, παρόλαυτα, είμαστε εδώ με προτάσεις και θέσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό που για πρώτη φορά αρχίσαμε να συζητάμε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το πιθανόν επισιτιστικό πρόβλημα», τόνισε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε ότι έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα του κλάδου.

Τόνισε ότι υπάρχει μείωση στην αγορά λιπασμάτων σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες δεν πηγαίνουν τόσο καλά όπως για παράδειγμα στη Νότια Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Βόρεια όπου οι αρωτραίες καλλιέργειες πάνε καλύτερα.
«Εκτιμούμε ότι έχουμε μια μείωση στις της τάξης του 30% του όγκου των πωλήσεων», επισήμανε ο ίδιος ωστόσο, όπως είπε, οι 67 εταιρείες του κλάδου που αντιπροσωπεύουν το 70% της ελληνικής αγοράς έχουν φέρει σε πέρας όλη τη διαδικασία της προμήθειας της αγοράς. «Δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε αλλά ούτε εφησυχάζουμε», υπογράμμισε.

Πηγή: https://www.voria.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις