Οι πλημμύρες αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες σε «άλλο ένα πλήγμα» στους Αυστραλούς αγρότες
Οι πλημμύρες αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες σε «άλλο ένα πλήγμα» στους Αυστραλούς αγρότες

Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες χειμερινών δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η ελαιοκράμβη αναμένεται, καθώς οι συνεχιζόμενες πλημμύρες απειλούν αγροκτήματα και περιφερειακές επιχειρήσεις σε ορισμένες από τις μεγάλες γεωργικές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Αυστραλών καλλιεργητών δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθεί η έκταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην προσφορά τροφίμων και στις τιμές της αγοράς.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας στο Ausveg, Shaun Lindhe, είπε ότι οι πλημμύρες επηρέασαν τόσο τις φυτεμένες καλλιέργειες - οι οποίες ήταν κάτω από το νερό - και προκαλούσαν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα φύτευσης για μελλοντικές συγκομιδές.

«Οι αναφορές που προέρχονται από αυτές τις πλημμύρες είναι καταστροφικές και γνωρίζουμε ότι οι αγρότες μας και οι κοινότητές τους πλήττονται σοβαρά από αυτές τις πλημμύρες», είπε.

Ο Lindhe είπε ότι οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια και την Τασμανία ήταν άκρως παραγωγικές περιοχές καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών και αυτό επηρέασε μεγάλα τμήματα της γεωργικής βιομηχανίας.

«Οι καλλιεργητές λειτουργούσαν ήδη σε ένα απαιτητικό και απρόβλεπτο περιβάλλον και αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα για τους σκληρά εργαζόμενους αγρότες που προσπαθούν να φέρουν φρέσκο ​​φαγητό στις οικογένειες της Αυστραλίας», είπε.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η έκταση της κατάστασης σε αυτό το πρώιμο στάδιο, αλλά βραχυπρόθεσμα αναμένουμε ότι αυτό θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της προσφοράς και τα logistics της μεταφοράς προϊόντων στην αγορά».

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας, Murray Watt, προειδοποίησε ότι οι πλημμύρες έπληξαν «βασικές γεωργικές περιοχές σε όλη τη χώρα» και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην προσφορά τροφίμων και στις τιμές των παντοπωλείων.

«Αρχίζουμε να εργαζόμαστε για το τι είδους υποστήριξη θα χρειαστεί για να βοηθήσουμε αυτούς τους αγρότες», είπε.

«Αλλά νομίζω ότι έχουμε δει ήδη στις πλημμύρες που είχαμε στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία νωρίτερα μέσα στο έτος, που μπορεί να έχουν πολύ δραματικές επιπτώσεις στην προσφορά και τις τιμές τροφίμων. Αυτό θα είναι μια σοβαρή μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτών των πλημμυρών».

Χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει ή αποκοπεί από τις πλημμύρες στη βόρεια Βικτώρια. Τα μέλη του SES έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 650 διασώσεις από πλημμύρες από την έναρξη της πλημμύρας την περασμένη εβδομάδα και έχουν ανταποκριθεί σε 6.000 αιτήματα για επείγουσα βοήθεια.
Διαφήμιση

Πέρα από τα σύνορα, το Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες από μικρή έως μεγάλη για τους ποταμούς Murray και Edward στη νότια περιοχή Riverina της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο ποταμός Edward στο Deniliquin μπορεί να φτάσει στο μέτριο επίπεδο πλημμύρας (7,20 μέτρα) μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Deni Ute Muster, Russell Tait, είπε ότι πέρασε το πρωί της Δευτέρας μεταφέροντας 200 κεφάλια βοοειδών σε υψηλότερο έδαφος πριν φτάσει η «μεγάλη πλημμύρα».

Το αγρόκτημά του βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από το Deniliquin κατά μήκος του Tuppal Creek, ένα ανάκλαδο που συνδέεται με τον ποταμό Murray.

«Έχουμε επίσης 500 εκτάρια από την πιο υπέροχη σοδειά σιταριού, πιθανότατα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων σιτάρι, και όλα θα πάνε κάτω».

Ο Tait είπε ότι δεν θα είναι μόνο οι καλλιέργειες χειμερινών δημητριακών, όπως το σιτάρι, η canola και το κριθάρι που θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες.

«Το άλλο πράγμα που επηρεάζεται είναι η σπορά του ρυζιού, γιατί αυτή είναι η εποχή του χρόνου που σπέρνουμε ρύζι και αυτό έχει τεθεί πίσω και επηρεάζεται».

Το Deniliquin είχε τον μεγαλύτερο μύλο ρυζιού στο νότιο ημισφαίριο και η πόλη συνεισέφερε σημαντικά στο ρύζι τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για τις διεθνείς εξαγωγές.

Είπε ότι οι επόμενες επτά έως 10 ημέρες θα είναι αρκετά δύσκολες και πολλά εξαρτώνται από την ποσότητα βροχοπτώσεων που θα δέχονται αυτή την εβδομάδα.

«Κάθε εβδομάδα, φαίνεται να έχουμε 20 ή 30 ή 50 χιλιοστά βροχή και μόλις αρχίσει να στεγνώνει λίγο, είναι και πάλι υγρό».

«Οι πλημμύρες έχουν ροές σε όλη την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού, όπως κλείσιμο δρόμων και διακοπές σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, καθώς και διακοπές ρεύματος, που μπορεί να επηρεάσουν τις εγκαταστάσεις ψυκτικών αποθηκών, τη συλλογή και τη συσκευασία».

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Deniliquin Freighters, Tait είπε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στα φορτηγά παράδοσης τροφίμων, τα οποία είχαν διανύσει επιπλέον 200 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Μελβούρνη λόγω του κλεισίματος των δρόμων.

«Είναι πιθανώς μια απαραίτητη υπηρεσία αυτή την εβδομάδα», είπε. «Αλλά συμβαίνουν κάποιες μεγάλες παρακάμψεις και μπορεί να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί».

Ο Tait είπε ότι το σούπερ μάρκετ στη Μόαμα, στα σύνορα της Βικτώριας, ήταν κλειστό το μεσημέρι την Κυριακή λόγω πανικού λόγω προβλημάτων αγοράς και προσωπικού, που είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ταξιδέψουν στο Deniliquin και να αδειάσουν τα ράφια στα τοπικά σούπερ μάρκετ εκεί επίσης.

«Είναι η ανθρώπινη φύση, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και θέλουν να εφοδιαστούν με τα πάντα», είπε.

Ο Tait είπε ότι ο συνδυασμός των πλημμυρών, του κλεισίματος των δρόμων και των αγροτών που δεν μπορούν να βγάλουν τα ζώα τους στην αγορά ή έχουν χάσει τις καλλιέργειές τους θα έχουν όλα αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων. Αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από τη συνολική προσφορά και ζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις