Εγκαινιάστηκε ψυγείο - συσκευαστήριο ακτινιδίου στον Πυργετό
Εγκαινιάστηκε ψυγείο - συσκευαστήριο ακτινιδίου στον Πυργετό

 

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στον Πυργετό τα εγκαίνια του ψυγείου - συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, παρουσία βουλευτών και των τοπικών αρχών.

Η Ομάδα Παραγωγών Ακτινιδίου δραστηριοποιείται στους πρόποδες του Ολύμπου και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ψυγείου - συσκευαστηρίου είναι κοντά στον Πηνειό ποταμό.

Την Ομάδα απαρτίζουν 43 άτομα, που με αγάπη και μεράκι έχουν κοινούς στόχους για την καλλιέργεια του ακτινιδίου. Περίπου 2.500.000 τόνοι ακτινιδίου μπορούν να διατηρηθούν στα συγκεκριμένα ψυγεία.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο ιερέας του Πυργετού π. Αλέξανδρος και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Α.Σ.ΠΥ., κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της Ομάδας Παραγωγών και τον αγώνα που έκαναν για να κατασκευάσουν τη μεγάλη αυτή επένδυση και αναφέρθηκε σε έναν έναν προς αυτούς που βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, ευχήθηκε στον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου επιτυχία στην όλη προσπάθεια και ευόδωση των στόχων και των προσδοκιών, για το καλό των καλλιεργητών ακτινιδίου, και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι πάντα παρούσα, δίπλα στους παραγωγούς του ακτινιδίου, όπως και σε παραγωγούς κάθε καλλιέργειας, και το αποδεικνύει με πράξεις. Τέλος, ο δήμαρχος Τεμπών ευχήθηκε καλή σοδειά και καλές εξαγωγές.

«Με αυτήν τη νέα μονάδα, τις εγκαταστάσεις του ψυγείου-συσκευαστηρίου, ουσιαστικά ο κόπος του αγρότη θα γίνεται προστιθέμενη αξία που θα επιστρέφεται πίσω στους παραγωγούς. Ο ευλογημένος αυτός τόπος στο Δέλτα του Πηνειού παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ακτινίδιο. Η χώρα μας είναι τέταρτη σε παραγωγή παγκοσμίως και δεύτερη σε επίπεδο Ε.Ε. Έχει σημασία, λοιπόν, η προστιθέμενη αξία αυτού του προϊόντος να μένει εδώ με τη δυνατότητα που έχετε με τα ψυγεία-συσκευαστήρια για να διαπραγματεύεστε καλύτερες τιμές στην αγορά». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον χαιρετισμό του .

Ο Θεσσαλός πολιτικός εξέφρασε τη χαρά του «που φτάσαμε σε αυτήν τη χαρμόσυνη ημέρα. Μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων κατέστη δυνατόν να εγκαινιάζεται με τις ευλογίες της εκκλησίας αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση ψυγείου-συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Συνεταιρισμού Πυργετού. Και χαίρομαι γιατί έχει και μία μικρή δική μου συμβουλή, την οποία μνημόνευσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών νωρίτερα. Όταν βρέθηκα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία θέση ευθύνης, το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε ουσιαστικά σε αυτήν τη μικρή δράκα ανθρώπων, που είχαν αυτήν την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ομάδας Παραγωγών, να συνεχίσουν. Προχώρησα, κατανοώντας το ειλικρινές ενδιαφέρον που υπήρχε, στη νομοθετική αλλαγή του πλαισίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ίδρυση αυτής της Ομάδας Παραγωγών. Αυτό δεν σημαίνει, Πρόεδρε, ότι οι Ομάδες Παραγωγών πρέπει να έχουν λίγα μέλη. Όσο πιο πολλά τα μέλη τόσο πιο ισχυρές οι Ομάδες Παραγωγών, πιο ισχυροί οι συνεταιρισμοί και αυτό είναι το ζητούμενο, συνένωση δυνάμεων προκειμένου να επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακος, που είναι τόσο απαραίτητες ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς η δεύτερη προκαλεί και την πρώτη.

...Το ενεργειακό είναι ο μεγάλος βραχνάς και άκουσα με προσοχή αυτό που είπατε για τα φωτοβολταϊκά και την απορριπτική απάντηση που είχατε από τη ΔΕΗ. Όταν έχω περισσότερα στοιχεία, θα αναδείξω το ζήτημα αυτό ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση που στηρίζω με την ψήφο μου.

Νομίζω ότι τα σημερινά εγκαίνια δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι στον πρωτογενή τομέα.
Άρα, λοιπόν, υγιή συνεταιριστικά σχήματα και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό ότι με την παρούσα Κυβέρνηση έχουμε το πιο γενναίο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που «τρέχει» αυτό το διάστημα. Και, βεβαίως, πιστοποίηση, ταυτότητα του προϊόντος.

... Χάρηκα αγαπητέ Πρόεδρε, γιατί έδωσες μία ενωτική διάσταση, μνημονεύοντας και τη δική μου συμβολή και του Βασίλη Κόκκαλη ως υφυπουργού. Κινούμαι πάντα σε αυτό το πλαίσιο και όποτε ανέλαβα θέσεις ευθύνης συνεργάστηκα με όλους για το καλό του τόπου. Ο πρώην δήμαρχος που βρίσκεται εδώ, ο κ. Κώστας Κολλάτος, θυμάται ότι όταν μου το ζήτησε, και είχα τη δυνατότητα, προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις του τότε ΠΑΑ και εντάξαμε το αρδευτικό της Αιγάνης, με το αμέριστο ενδιαφέρον του τότε προέδρου της Αιγάνης, του αείμνηστου Κώστα Ζαφείρη, και υλοποιήθηκε. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της συνένωσης δυνάμεων, θα πρέπει να κινούμαστε για το καλό, πρωτίστως, του τόπου.

«Με τη λειτουργία του ψυγείου – συσκευαστηρίου στον Πυργετό ανοίγονται νέοι ορίζοντες για το εμβληματικό προϊόν της περιοχής, το ακτινίδιο, καθώς καθετοποιείται η παραγωγική διαδικασία.

Με όχημα τη συγκεκριμένη επένδυση, το ακτινίδιο ταξιδεύει στις αγορές του εξωτερικού, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, και συστήνεται στους καταναλωτές με την ετικέτα «Ακτινίδιο Πυργετού», ενώ εξανεμίζονται οι μεσάζοντες, αυξάνοντας το κέρδος για τους παραγωγούς».

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στα εγκαίνια. Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τον πρόεδρο Θανάση Ευθυμίου, τον πρ. πρόεδρο και νυν αντιδήμαρχο Τεμπών, Θανάση Βλάχο, και τα μέλη του Συνεταιρισμού για την επιμονή και τη στοχοπροσήλωση, που επέδειξαν για την επίτευξη υλοποίησης του έργου, τόνισε τα εξής: «Ο Πυργετός και η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Πηνειού, είναι ευλογημένος τόπος, καθώς εδώ παράγεται το 10% της εγχώριας καλλιέργειας σε ακτινίδιο, σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να στηρίζει τη λειτουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού, που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των παραγωγών και διευκολύνουμε τη δράση και ανάπτυξη συνεταιρισμών, συνδράμοντας, είτε με ευέλικτη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τεχνογνωσία και ενημέρωση».

Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς.

Γνωρίζω καλά πως το υψηλό κόστος παραγωγής, η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατών γης, η συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών, συνιστούν εκρηκτικό μείγμα, που δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι και σε τούτην τη δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνησή μας βρίσκεται στο πλευρό σας, όπως έπραξε με τη μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, τις προκαταβολές αποζημιώσεων και τις αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής».

Κλείνοντας, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ ανέφερε με έμφαση, πως «η επένδυση και η λειτουργία του ψυγείου – συσκευαστηρίου στον Πυργετό, συνιστά και ...άτυπη δικαίωση για την Ελληνίδα αγρότισσα, την ηρωίδα της υπαίθρου, τη μαχήτρια της γης, που τιμούσαμε τη χθεσινή ημέρα».

*Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ν. Λάρισας κ. Βασίλειος Κόκκαλης και κ. Ευαγγελία Λιακούλη, επίσης, ο αντιδήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Αθανάσιος Βλάχος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Μαϊμάρης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κολλάτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κώστας Ζαρδούκας και Αχιλλέας Διψάνας, πρόεδροι Κοινοτήτων, Συλλόγων και φορέων. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν παραγωγοί ακτινιδίου και αρκετοί κάτοικοι του Πυργετού.

Πηγή: eleftheria.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις