Ελαιοπαραγωγοί Μεσολογγίου: Ανάστατοι οι παραγωγοί από τις φήμες για τιμές στις ελιές

Ανακοίνωση παραγωγών ελιάς Καλαμών, της περιοχής Μεσολογγίου:

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φήμες στο Μεσολόγγι και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου ότι η τιμή της ελιάς Καλαμών, για τα 200 τμχ ανά κιλό, θα είναι 1,30 ευρώ το πολύ στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Αυτό αποδίδεται σε κύκλους του εμπορίου που θεωρούν την τιμή αυτή ως την ενδεδειγμένη την τρέχουσα περίοδο. Αν ισχύσει αυτό μιλάμε για ένα μέσο όρο τιμής ανά κιλό περίπου στα 0,80 έως 0,90 ευρώ, αφού φέτος υπάρχουν ψιλά κομμάτια.

Η φημολογία αυτή έχει αναστατώσει τους παραγωγούς οι οποίοι φοβούνται ότι με την τιμή αυτή όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν για άλλη μια χρονιά ένα μικρό έστω κέρδος από την  καλλιέργειας τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες λόγω της πρωτόγνωρης ακρίβειας οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το κόστος της παραγωγής τους.

Οι πιο ψύχραιμοι σκέφτονται ότι αποκλείεται να έχει βάση η τιμή αυτή αφού οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς την περίοδο 2021/2022 κινούνται ανοδικά, ενώ ανοδικά κινείται και η μέση τιμή των εξαγωγών ανερχόμενη τον Ιούνιο σε 4,30€ ανά κιλό, που είναι και τιμή ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η τιμή αγοράς της ελιάς Καλαμών ανά κιλό στην περίοδο της συγκομιδής ήταν 1,40€ τον Οκτώβριο του 2017 και 1,50€ τον Οκτώβριο του 2018, για τον ίδιο  τεμαχισμό.

Η τιμή επομένως την τρέχουσα περίοδο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,60€ το κιλό, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε από τις μεγάλες αυξήσεις στα λιπάσματα, το πετρέλαιο κίνησης, τα εργατικά και τις λοιπές εισροές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι πρόσφατα η ΠΕΜΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τα μέλη της να δώσουν καλές τιμές στους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν αυτοί να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Αυτό έχει εκληφθεί από τον κόσμο της παραγωγής ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση να έρθουν επιτέλους σε μια σύμπνοια και συνεννόηση οι δύο πλευρές, παραγωγοί και τυποποίηση, ώστε να σταματήσουν οι ακρότητες στις τιμές.

Είναι δεδομένο ότι για να υπάρχει ποιοτικό προϊόν θα πρέπει υποχρεωτικά να επιβαρυνθεί η παραγωγή του με μεγάλου κόστους δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από τις τιμές που αυτό θα διατίθεται και να προκύπτει και ένα εύλογο κέρδος για τους παραγωγούς.

Αυτό εξυπηρετεί επί της ουσίας και την τυποποίηση αφού μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει ποιοτικό προϊόν σε μεγάλες ποσότητες, αναγκαία προϋπόθεση για την συνέχιση και την διεύρυνση των εξαγωγών.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους έχουν πλέον αντιληφθεί ότι και οι επιχειρήσεις της τυποποίησης έχουν σημαντικά κόστη αλλά και ρίσκα στην λειτουργία τους και έδειξαν με τη διαχείριση του προϊόντος τους και τις τιμές που επεδίωξαν την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ότι είναι πιο διαλλακτικοί πλέον σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει διατεθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος από τις ποσότητες που αποθηκεύτηκαν σε λογικές και για τις δυο πλευρές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση επειδή οι παραγωγοί αγωνιούν πλέον για την επιβίωση τους, καλό θα ήταν να βγει δημόσια ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ να δώσει την άποψη του για την τιμή αυτή που ακούγεται, η οποία αν ισχύσει θα είναι καταστροφική για το εισόδημα τους, αλλά και το μέλλον της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις