Πανάκριβο το όργωμα και η καλλιέργεια για τους αγρότες της Μαγνησίας
Πανάκριβο το όργωμα και η καλλιέργεια για τους αγρότες της Μαγνησίας

Σε ακριβό… «σπορ» εξελίσσεται φέτος το όργωμα των χωραφιών για τους αγρότες της Μαγνησίας, που προετοιμάζονται για τη σπορά σιτηρών.

«Μας πιάνει φόβος με την τιμή του πετρελαίου να είναι στα 2,10 €, καθώς ένα τρακτέρ για να οργώσει χρειάζεται 200-300 λίτρα ανά ημέρα, δηλαδή ένας αγρότης χρειάζεται πάνω από 400 € τουλάχιστον μόνο για καύσιμα», δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, ο Νίκος Αγγελής αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής Αερινού.

Ο κ. Αγγελής τόνισε, ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις καλαμιές στα χωράφια (υπολείμματα καλλιεργειών), διότι με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται η καύση τους, οπότε για να καθαρίσουν τα χωράφια οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιήσουν καταστροφείς, που συνεπάγεται επιπλέον κόστος και στη συνέχεια να οργώσουν με το αλέτρι, που για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι καθαρό το χωράφι, γιατί μπουκώνει από τα χόρτα…

Επίσης αυτή την περίοδο θα γίνει σπορά ελαιοκράμβης για βιοντίζελ, που έχει καλή τιμή (περίπου 0,70-0,80 €) αλλά πέρυσι δεν υπήρχε παραγωγή Πανελλαδικά (150 -200 κ./στρέμμα), ίσως κάποιοι σπείρουν φακές, ενώ ζημιές προκαλούν τα αγριογούρουνα και ο κ. Αγγελής είπε ότι αν κάποιος βάλει 50 στρ. καλαμπόκι, θα αλωνίσει τα 20…, ενώ προκαλούν ζημιές και στα μικρά δένδρα.

Ακόμη αποζημιώσεις…

Επίσης ο ΕΛΓΑ για τη ζημιά που έγινε από το χαλάζι τον Ιούνιο, δεν έδωσε ακόμη αποζημιώσεις, τη στιγμή που έπαθαν μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα για να καλλιεργήσουν.

«Φωνάζαμε από το συλλαλητήριο του 1995 για να μη φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο από την αδιαφορία μας», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, εξηγώντας ότι αυτό που έλεγαν τόσο καιρό, είναι ότι είμαστε σε μια χώρα που παράγει τα πάντα, αλλά δεν θα παράγει τίποτα!

Όπως είπε, πέρυσι το λίπασμα για τη σπορά των σιτηρών ήταν 350 € και φέτος πωλείται 1000 €, ενώ το λίπασμα που πρέπει να πέσει την άνοιξη από 650 € πέρυσι, υπολογίζεται να φτάσει στα 1500 €, αύξηση δηλαδή, πάνω από το 50%.

Στον αντίποδα η ενίσχυση που θα πάρουν φέτος οι αγρότες είναι μειωμένη κατά 35% και ένας αγρότης που έπαιρνε 10.000 € το 2000, με περικοπές που ισχύουν από το 2016, φέτος θα πάρει 5000 €.

Επίσης τα φυτοφάρμακα θα πάρουν 40% αύξηση, για το ρεύμα πληρώνουν με την επιδότηση 160 € το στρέμμα, ενώ η κτηνοτροφία μέρα με τη μέρα διαλύεται…

«Δεν υπάρχουν έλεγχοι…»

Ο κ. Αγγελής είπε ότι ένας αγρότης βάζει 100 στρ. σιτάρι και με μια μεσαία προς καλή παραγωγή θα αποδώσει 300-400 κ. το στρέμμα, που ισοδυναμεί με 14.000 € εισόδημα περίπου. Αν αφαιρέσουμε τα έξοδα (λιπάσματα, σπόροι, καύσιμα, φυτοφάρμακα, μυκητιοκτόνα, αλώνισμα), τον αγρότη μένουν 3.000 με 4.000 €. Επιπλέον δεν γνωρίζουν από τώρα την τιμή που θα πωληθεί το προϊόν τους, ενώ εκτιμούν ότι οι παραγωγές θα είναι μειωμένες.

Οι αγρότες πωλούν στους χονδρέμπορους το σιτάρι 0,41-0,42 € το κιλό και το ψωμί πωλείται 2,5 € και διερωτώνται πως δημιουργείται αυτή η μεγάλη ψαλίδα. Ο κ. Αγγελής είπε ότι έλεγχοι δεν υπάρχουν πλέον, οι υπηρεσίες ελέγχου (Εποπτεία Εμπορίου) διαλύθηκαν, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέρονται των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής κατήγγειλε ότι στο βωμό του κέρδους εισάγονται αμφιβόλου ποιότητας αγροτικά προϊόντα που περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να «τρώμε καθημερνά καρκίνο».

Δεν υπάρχει χρηματοδότηση

Ο Νίκος Αγγελής τόνισε ότι το κόστος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον από τους αγρότες, καθώς δεν υπάρχει η Αγροτική τράπεζα που έδινε εγγυητικά δάνεια, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πηγαίνουν στο γεωπόνο παίρνουν εφόδια, του πηγαίνουν το σιτάρι, κρατάει τα έξοδα και ου δίνει τα υπόλοιπα.

Παλιότερα, τόνισε η αγορά λιπασμάτων γινόταν μέσω Συνεταιρισμών που σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, είπε ότι ασχολείται μόνο με το γάλα και με κάποιους παραγωγούς.

Κατέληξε σε δύο η γη!

Ο κ. Αγγελής τόνισε ότι η τοκογλυφία που γίνεται στη γεωργία, είναι ότι αλλάζει χέρια η γη με την ώρα. Όπως εξήγησε, στο Αερικό τα τελευταία δύο χρόνια πωλήθηκαν 200-300 στρέμματα που κατέληξαν σε δύο ανθρώπους, σε χαμηλή τιμή, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια ή για φωτοβολταϊκά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι στη δική του περιοχή εργαζόταν 40 άτομα, στη συγκομιδή της ελιάς, φέτος είναι μόλις τέσσερις, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή, καθώς αναγκαστικά θα μείνει καρπός στα δένδρα.

magnesianews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις