Οι τιμές των λιπασμάτων πέφτουν
Οι τιμές των λιπασμάτων πέφτουν

Οι τιμές των λιπασμάτων πέφτουν καθώς οι αγρότες, απογοητευμένοι από το υψηλό κόστος, καθυστερούν τις αγορές τους. Αυτό μειώνει τη ζήτηση και προκαλεί υπερβολές που ανατρέπουν την αγορά εισροών καλλιεργειών.

Οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα μέσα στο έτος μετά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενός μεγάλου παραγωγού, και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδότησε την άνοδο των τιμών για τα θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών. Αυτό ώθησε τις παγκόσμιες εταιρείες λιπασμάτων να ενισχύσουν τις αγορές και να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων για να αποφύγουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και εμπορικούς περιορισμούς σε εξαγωγικές αγορές όπως η Ρωσία.

Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν σε διογκωμένα αποθέματα λιπασμάτων σε ορισμένες βασικές περιοχές και οι αγρότες απλώς δεν αγοράζουν, μια κατάσταση που επιβαρύνει τώρα την αγορά. Η ανάκαμψη συμβαίνει τόσο στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό έθνος που αγοράζει λιπάσματα και τον κορυφαίο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο, καθώς και στις γεωργικές δυνάμεις της Βραζιλίας, τον νούμερο 1 προμηθευτή σόγιας.

Ένας εβδομαδιαίος δείκτης για το κοινό αζωτούχο λίπασμα ουρία στη Νέα Ορλεάνη υποχώρησε 3,2% την Παρασκευή, παρατείνοντας μια μηνιαία πτωτική τάση καθώς οι αγρότες των ΗΠΑ περιμένουν να δουν πόσο χαμηλές μπορεί να πάνε οι τιμές.

Οι Βραζιλιάνοι αγρότες σταματούν επίσης τις αγορές, μειώνοντας τις τιμές καθώς συσσωρεύονται τα λιπάσματα. Οι παγκόσμιες τιμές του αζώτου εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε σχεδόν πέντε φορές το ιστορικό μέσο όρο.

Πηγή: bnnbloomberg.ca

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις