Αντιδρούν οι αγρότες στο χάλι του φορολογικού νόμου

 

Συγκεντρώσεις αγροτών είχαμε σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα από τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, που βγήκε στον Παλαμά Καρδίτσας και το Ρίζο Μαρούδα στη Λάρισα ενώ ενεργό συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις είχαν και παραγωγοί απ’ την Πελοπόννησο.

Οι αγρότες διαφωνούν έντονα με το νέο φορολογικό νόμο που έχει κατατεθεί και, όπως λένε, τους φέρνει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, αφού τείνει να καταστρέψει την αγροτική παραγωγή, προσθέτοντας επιπλέον βάρη, στον Έλληνα παραγωγό.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι:αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ, +5.000 για κάθε παιδί, να σταματήσουν  οι διώξεις για αγροτικά χρέη, να μην αρχίσουν περικοπές με τη νέα ΚΑΠ, να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ , να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, επιδότηση ζωοτροφών,  να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των αγροτών ανεξαρτήτως οφειλών στα ταμεία, να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία.

Στο εγχείρημα για τον αποκλεισμό των Εφοριών, που προγραμματίζεται, αναμένεται να συμμετάσχουν την Παρασκευή κι άλλοι αγρότες` Κρητικοί από την Ενωτική Ομοσπονδία κι όχι μόνο.

Υπέρ του αποκλεισμού των εφοριών την Παρασκευή φαίνεται  να συντάσσονται και άλλοι από τον συνεταιριστικό χώρο, που σε γενικές γραμμές συμφωνούν, ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν έχει λογική, ούτε στρατηγική αλλά θα διαλύσει ότι είχε απομείνει ανέπαφο στον αγροτικό κόσμο, δεδομένου ότι πάνω από 80% των αγροτών, έχουν μικρό ή μεσαίου μεγέθους κλήρο.

 Ο νέος φορολογικός νόμος, παρά τη διευκρινιστική εγκύκλιο του περασμένου Σαββάτου κατέβασε στους δρόμους κι άλλους αγρότες αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές που προέρχονταν από το χώρο της συγκυβέρνησης.

Σύσκεψη γίνεται και την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα από άλλη πλευρά συνδικαλιστών κυρίως από τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

«Το φορολογικό δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί έρχεται να προστεθεί μια επιπλέον σοβαρή επιβάρυνση στους αγρότες. Με την οριζόντια κατανομή με 13% φορολόγηση σ΄ όλους απ’ το πρώτο ευρώ, αφού υποστήκαμε πριν λίγο καιρό την φορολόγηση στα αγροτεμάχια και σε κάθε τι ακίνητο έρχονται να προστεθούν φόρος επιτηδεύματος, το κόστος τήρησης των βιβλίων αλλά και μια σειρά από πρόστιμα που θα υποστούμε εξαιτίας του ότι πολλοί από τον αγροτικό κόσμο και περισσότερο οι ηλικιωμένοι, είναι ανεκπαίδευτοι στο να λειτουργήσουν ένα σύστημα, που μέχρι σήμερα το αγνοούσαν παντελώς, μας λέει ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Κι εξηγεί: «Φανταστείτε τον παραλογισμό: Αυτός που έχει θερμοκήπιο θα πρέπει να κόβει δελτίο από το κεντρικό υποκατάστημα, αυτός που θα ανεβάζει τα ζώα του στο βουνό θα έχει κεντρικό υποκατάστημα τον κάμπο! Η ακόμη θα πρέπει ν΄ αλλάζει και νησί για να πάει στην εφορία και ας φανταστούμε να έχει θαλασσοταραχή και να έχει πρόστιμα!».

Διαφορετική άποψη έχουν αγροτοσυνδικαλιστές που τάσσονται υπέρ των βιβλίων εσόδων - εξόδων κυρίως από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει βελτίωση των ρυθμίσεων. Το θέμα αυτό έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο στον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις