Κεδίκογλου: Δεν θα επιτρέψουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων
Κεδίκογλου: Δεν θα επιτρέψουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων

 «Τέλος» στην ανομία που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο των ιπποειδών στη χώρα μας έρχεται να βάλει η Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών (ΚΗΒΔΙ) η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.

   Την ικανοποίησή εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «που επιτέλους στην Ελλάδα ισχυροποιείται το πλαίσιο προστασίας των ιπποειδών» και πρόσθεσε πως η εν λόγω πλατφόρμα υπάγεται «στο πλαίσιο της διαρκούς και συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλουμε ως ΥΠΑΑΤ για την πάταξη των φαινομένων κακομεταχείρισης ιπποειδών, αλλά και οποιουδήποτε είδους ζώου».

   Υποχρεωτική η καταγραφή και το michochip στα δεσποζόμενα ιπποειδή

   Όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν ενέσιμο πομποδέκτη (microchip).

   Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ιπποειδών πρέπει να προσέλθουν στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να τους αποδοθεί κωδικός αριθμός καταχώρισης της εγκατάστασής τους και να δηλώσουν τα ζώα τους.

   Εάν, μέσα σε αυτό το διάστημα οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στη δήλωση των ιπποειδών που κατέχουν, τότε αυτά θα θεωρηθούν ανεπιτήρητα και θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των Περιφερειακών Ενοτήτων.

   Το αρχείο που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν οι κάτοχοι ιπποειδών στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με:

   - τις εγκαταστάσεις διαμονής των ιπποειδών (Στοιχεία ταυτοποίησης υπευθύνου της εγκατάστασης, Έδρα της εγκατάστασης, Κωδικός εγκατάστασης, Ημερομηνία εισόδου του κάθε ιπποειδούς στην εγκατάσταση, κτλ),

   - τους υπεύθυνους των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης, αναλυτικός κατάλογος με τα ιπποειδή για τα οποία είναι υπεύθυνος, κτλ)

   - τα έγγραφα ταυτοποίησης των ιπποειδών (Είδος έγγραφου ταυτοποίησης, Ημερομηνία έκδοσης, κτλ),

   - τους φορείς έκδοσης των εγγράφων ταυτοποίησης.

   «Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλωστε η ασφάλεια όλων των πολιτών, η προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η βελτίωση των συνθηκών των ζώων εργασίας-παραγωγής και συντροφιάς καθώς και την προστασία των ανεπιτήρητων και αδέσποτων ζώων», υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου.

   «Δεν θα επιτρέψουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων»  

   Πρόσφατα ήρθαν το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, με κυριότερη τη βάναυση κακοποίηση γαϊδουριού στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων, όπου ο ιδιοκτήτης του το έσερνε για σχεδόν ένα χιλιόμετρο με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης ήταν μετά από μερικές ημέρες το άτυχο ζώο να οδηγηθεί στην ευθανασία, καθώς τα τραύματά που έφερε ήταν πολύ σοβαρά, ενώ είχε υποθερμία και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή.

   «Από την πρώτη στιγμή υπήρχε ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των κακοποιητικών συμπεριφορών και γι' αυτό το λόγο άλλωστε η πόρτα του υπουργείου και του γραφείου μου ήταν και είναι πάντα ανοιχτή σε εκπροσώπους εμπλεκομένων φορέων, ώστε να υπάρχει εκατέρωθεν αρωγή και συστηματική επικοινωνία για άμεση ενημέρωση και ταχεία αναχαίτιση τυχόν παραβατικών περιστατικών» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

   Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν δοθεί σαφείς εντολές για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων και ιδιαίτερα των ιπποειδών κατά τη μεταφορά τους. Αυστηρές είναι και οι συστάσεις ως προς τη μεταφορά τους προς όλες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ.

   Αναφερόμενος σε αυτά τα περιστατικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση και επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης».

   Και κατέληξε ότι «η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας και οφείλουμε ως Πολιτεία να μεταφέρουμε το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για την προστασία και το σεβασμό στα δεσποζόμενα και μη ζώα και να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές που εκθέτουν τον πολιτισμό και τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις