Ρεκόρ καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι

«Πεταμένα λεφτά» θεωρούν πολλές κυβερνήσεις την επένδυση στη μείωση του κινδύνου των καταστροφών με το σκεπτικό ότι μπορεί και να μην συμβούν, την ώρα που μόνο για το 2022 κάηκαν από πυρκαγιές τέσσερις φορές περισσότερες εκτάσεις στην περιοχή της Μεσογείου από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

Όπως είπε η Ειδική Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου των Καταστροφών, Μάμι Μουζιτόρι «πολλές κυβερνήσεις δεν θέτουν αρκετά σε προτεραιότητα την μείωση του κινδύνου των καταστροφών επειδή τις βλέπουν σαν ένα κόστος για κάτι που ίσως ποτέ δεν συμβεί» προσθέτοντας ότι «Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων των κυβερνήσεων πηγαίνει στην απόκριση των καταστροφών παρά στην πρόληψη».

 

Στον αντίποδα, όπως δήλωσε η κ. Μιζουτόρι, η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή μέσω της σύστασης του ειδικού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα το καλοκαίρι, του προγράμματος ANTINERO καθώς και με τη διεξαγωγή του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις