Αγροβολταϊκά: Η νέα τάση στην Γαλλία

Σε έναν αγρό στη βορειοανατολική Γαλλία θα γίνει η πρώτη πειραματική εγκατάσταση των αγροβολταϊκών, δηλαδή της χρήσης γης τόσο για την ηλιακή ενέργεια όσο και για την γεωργία, με την εταιρία ηλιακής ενέργειας TSE, να ευελπιστεί να ανακαλύψει εάν μπορεί να παραχθεί ηλιακή ενέργεια χωρίς να παρεμποδιστούν οι καλλιέργειες σιτηρών μεγάλης κλίμακας.

«Ο στόχος ήταν να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Γαλλίας όσον αφορά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να προκαταλάβουμε τη γεωργική γη», επικεφαλής γεωπονικής έρευνας και ανάπτυξης του TSE, Xavier Guillot.

Επιδίωξη είναι να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα παρέχοντας παράλληλα σκιά για την προστασία των καλλιεργειών από την κλιματική αλλαγή, όπως η ξηρασία και ο πολύ ζεστός καιρός που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την εταιρία, η εγκατάσταση θα αφορά περί τα 5.500 ηλιακά πάνελ από τα οποία θα παράγονται 2,5 μεγαβάτ σε ώρες αιχμής, ενέργεια που ισοδυναμεί με αυτή που καταναλώνουν 1.350 άνθρωποι.  

 

Επίσης, τα πάνελ θα μπορούν να μετακινηθούν κάθετα και να αφήσουν τη βροχή να περάσει στο έδαφος, αλλά και οριζόντια προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές από το χαλάζι ή να ρυθμίσουν και τη θερμοκρασία του εδάφους, ανάλογα με τον καιρό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις