Αγρότες: «Στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά τα προϊόντα» - Ετσι φτάνει 3 φορές επάνω η τιμή στους καταναλωτές
Αγρότες: «Στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά τα προϊόντα» - Ετσι φτάνει 3 φορές επάνω η τιμή στους καταναλωτές

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι αγρότες στην Ελλάδα από τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν στην κάμερα του Alpha, οι μεσάζοντες κάνουν πάρτι με τον ιδρώτα τους και εκείνοι, αλλά και οι καταναλωτές περιέρχονται σε τε τραγική κατάσταση, αφού οι τιμές εκτοξεύονται στο λιανικό εμπόριο και φτάνουν μέχρι και 3 φορές επάνω από τις τιμές που πουλάνε οι αγρότες.

Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων τους στους μεσάζοντες.

Εκείνοι είναι, όπως, λένε αυτοί που κάνουν «παιχνίδι» στο εμπόριο: «Έρχονται φορτηγά και φορτώνουν από το χωράφι τα προϊόντα μας. Πείθουν τον παραγωγό να πουλάει χωρίς παραστατικό για να γλιτώσει από την εφορία και στη συνέχεια, τα εμπορεύματα φεύγουν απευθείας στο εξωτερικό. Στην αγορά δημιουργούνται ελλείψεις και αυτό οδηγεί στον τριπλασιαμό της τιμής. Αυτό πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής για να ξέρει ότι δεν... θησαυρίζει ο αγρότης» λένε μπροστά στην κάμερα. Μάλιστα, όπως λένε: «Αναγκαζόμαστε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας για όσα ακούμε ότι μας βαραίνουν για τις ανατιμήσεις στο εμπόριο. Τζάμπα πουλάμε, αλλά οι τιμές είναι στο Θεό».

Οι μειωμένες τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από το καλοκαίρι με συνέπεια πολλοί αγρότες να αφήσουν ακόμη και ασύλλεκτες τις καλλιέργειές τους! Αυτή την εποχή πολλά από τα συλλεγόμενα είδη έχουν τιμή παραγωγού χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αγοραπωλησίας με «ανοιχτή τιμή», τακτική που συνήθως αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού.

«Να κάνουν ελέγχους στα χωράφια»

H χώρα, σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, οι λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων (στον καταναλωτή) είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται. Ενώ η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τεράστιο πρόβλημα διατροφικής επάρκειας. Ο αγροτικός κόσμος πλέον αντιμετωπίζει έναν διπλό κίνδυνο:

Από την μία η έκρηξη του κόστους παραγωγής και από την άλλη οι τιμές των προϊόντων τους να έχουν πέσει στο ναδίρ. Οι αγρότες ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας ακόμη και με ελέγχους στα ίδια τα χωράφια τους, ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, να ανακόψει την αισχροκέρδεια και να εξασφαλίσει δίκαιες τιμές αγοράς και πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Reader

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις