Η βρετανική βιομηχανία κρέατος προειδοποιεί ότι η νέα γραφειοκρατία θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές προς την ΕΕ
Η βρετανική βιομηχανία κρέατος προειδοποιεί ότι η νέα γραφειοκρατία θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές προς την ΕΕ

Οι νέοι κυβερνητικοί κανονισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να εμποδίσουν χιλιάδες Βρετανούς παραγωγούς κρέατος να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε την Τρίτη 25/10 ο κλάδος.

Η Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος (BMPA) δήλωσε ότι η απαίτηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επιθυμούν να εξάγουν στην ΕΕ να παρέχουν έγγραφα υπογεγραμμένα από κτηνιάτρους που επιβεβαιώνουν επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντί του ισχύοντος συστήματος δήλωσης των γεωργών δεν είναι εφικτή μέχρι την προθεσμία της κυβέρνησης στις 13 Δεκεμβρίου.

Είπε ότι, ενώ οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που καλύπτονται από ένα σύστημα διασφάλισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Red Tractor, χιλιάδες άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να έχουν υπογεγραμμένη επίσκεψη κτηνιάτρου πριν από την προθεσμία.

Υπολόγισε ότι οι νέοι κανόνες, τους οποίους, όπως είπε, δεν απαίτησε η ΕΕ, θα χρειαστούν πάνω από ένα χρόνο για να εφαρμοστούν, εν μέρει λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων. Σημείωσε ότι το 72% του συνόλου των εξαγωγών κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθύνεται στην ΕΕ.

«Εάν οι κανονιστικές αλλαγές που πρόκειται να εισαχθούν από την Defra (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων) … επιτραπεί να προχωρήσουν την εν λόγω ημερομηνία, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταστεί μη συμβατό για εξαγωγή στην ΕΕ εν μία νυκτί», ανέφερε η BMPA σε επιστολή της προς τον υπουργό Defra Μαρκ Σπένσερ.

Προειδοποίησε για «καταστροφικές επιπτώσεις» στους αγρότες, τις αγορές δημοπρασιών και τους μεταποιητές κρέατος, άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του βρετανικού ζωικού κεφαλαίου και διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές, καθώς η βιομηχανία θα αναγκαστεί να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα από τις εξαγωγές και τα πρόσθετα έξοδα μέσω υψηλότερων τιμών», ανέφερε.

Η επιστολή, που ζητά επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση, υπογράφεται από δώδεκα οργανώσεις του κλάδου, μεταξύ των οποίων η Βρετανική Ένωση Πουλερικών, η Βρετανική Ένωση Χοίρων, η Εθνική Ένωση Προβάτων και η Εθνική Ένωση Αγροτών.

Η Defra δήλωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται από τη βιομηχανία σχετικά με τη διαδικασία παροχής αποδείξεων για τις τακτικές επισκέψεις κτηνιάτρων.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις και το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικών Χειρουργών για να προσπαθήσει να ελαφρύνει το βάρος των εξαγωγέων.

 

Πηγή: euractiv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις