Φθηνότερο πετρέλαιο ζητούν οι αγρότες
Φθηνότερο πετρέλαιο ζητούν οι αγρότες

Πίεση στην κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν, από ό,τι φαίνεται, οι αγρότες στη Θεσσαλία, πραγματοποιώντας σειρά ενημερωτικών συσκέψεων.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους είναι η βελτίωση του κόστους παραγωγής και η γενναία στήριξη στα αγροτικά καύσιμα.

Τα 68 εκατομμύρια, που δόθηκαν ως επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο για όλες τις καλλιέργειες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν λένε οι αγρότες, με το πετρέλαιο να είναι στο 2,20 και ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, με τον ίδιο τρόπο, που έχουν αφορολόγητο οι εφοπλιστές και οι ξενοδόχοι.

Υποστηρίζουν ότι το 2016 με την τιμή στο 1 ευρώ, η επιστροφή ήταν στα 180 εκατομμύρια ενώ σήμερα, με το πετρέλαιο στα 2,2 ευρώ το ίδιο ποσό έχει σχεδόν ψαλιδιστεί στο ένα τρίτο, αφού είναι μόλις 69 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα έχει ξεπεράσει τα 20 λεπτά όταν πριν από μερικούς μήνες ήταν μόλις 7 λεπτά.  Το ράλι της ενεργειακής ακρίβειας συμπαρασύρει και τα αγροτικά εφόδια λιπάσματα, σπόρους και ζωοτροφές καθιστώντας την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ασύμφορη.

Έτσι οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να επιμένουν πως αν τους δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο όπως συμβαίνει σε εφοπλιστές και ξενοδόχους, αυτό θα αποκλιμακώσει σημαντικά και τις τιμές στην αλυσίδα τροφοδοσίας και συνεπώς θα στηρίξει και τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις