Τα παιχνίδια που καθιστούν τη φέτα είδος πολυτελείας
Τα παιχνίδια που καθιστούν τη φέτα είδος πολυτελείας

Τη γεύση της φέτας φαίνεται ότι θα «ξεχάσουν» οι Έλληνες πολίτες, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος την καθιστούν πλέον είδος πολυτελείας.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η αξία της τραβάει προς την εξωφρενική τιμή των 14 ευρώ το κιλό και σύντομα, οι γαλακτοβιομηχανίες, οι τυροκομικές επιχειρήσεις και οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ θα εκτοξεύσουν την τιμή της σ’ αυτό το επίπεδο.

Κι εδώ πρέπει να γίνει μνεία για τα παιχνίδια με τη φέτα που έχουν να κάνουν με τη χρήση δύο παράνομων μεθόδων στην παραγωγή της (την υπερδιήθηση και την Creamo Prot), οι οποίες αυξάνουν την υγρασία προκειμένου να επιτυγχάνεται παραγωγή τυριού με μικρότερη ποσότητα νωπού γάλακτος.

Η υπερδιήθηση γίνεται με ακριβά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν μόνο γαλακτοβιομηχανίες που επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και όχι μικρά τυροκομεία. Αυτά τα υψηλού κόστους μηχανήματα επιτρέπουν την παρασκευή ενός κιλού λευκού τυριού με τρία κιλά γάλα. Αυτό το τυρί, φυσικά, δεν είναι φέτα ΠΟΠ αφού για την παρασκευή ενός κιλού ΠΟΠ απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλακτος και συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο η υπερδιήθηση απαγορεύεται στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, λοιπών τυριών ΠΟΠ, λευκών τυριών και τυριών τυρογάλακτος.

Με τη μέθοδο CreamoProt αφαιρείται από τον ορό του γάλακτος (τυρόγαλο) πρωτεΐνη και λακτόζη, οι οποίες στη συνέχεια ρίχνονται στο γάλα, πριν αρχίσει η πήξη του, και έτσι συγκρατείται στη φέτα περισσότερη υγρασία από την επιτρεπόμενη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος και το βάρος της παραγόμενης φέτας.

Επιπλέον συνεχίζεται και η παραγωγή «μαϊμού» φέτας ΠΟΠ με τη χρήση εισαγόμενου συμπυκνωμένος αγελαδινού γάλακτος που κοστίζει σαφώς λιγότερο από το πρόβειο.

Η κατάσταση που επικρατεί ήταν προδιαγεγραμμένη έως έναν βαθμό.Λόγω της φοβερής αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, του ρεύματος, του πετρελαίου και των άλλων εφοδίων που αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι, αρκετοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να σφάζουν τα κοπάδια τους και να τα πουλάνε ως κρέας. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να μειωθεί η παραγωγή ντόπιου νωπού πρόβειου γάλακτος.

Ενώ, όμως, η παραγωγή νωπού γάλακτος μειώθηκε αισθητά, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ισχυρίζεται ότι στο οκτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου του 2022 μειώθηκε μόνο κατά 287 τόνους σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2021!

Το σίγουρο είναι ότι οι γαλακτοβιομηχανίες θα αναγκαστούν σχετικά σύντομα να αγοράζουν το νωπό γάλα με 1,65 ευρώ το κιλό.

Κι εδώ ευνοημένες θα είναι οι βιομηχανίες εκείνες που χρησιμοποιούν τις δύο παράνομες μεθόδους (υπερδιήθηση και Creamo Prot) για την παραγωγή «μαϊμού» φέτας, χρησιμοποιώντας τρία περίπου κιλά νωπού γάλακτος, αντί τεσσάρων, για την παραγωγή ενός κιλού, οι οποίες φέρεται να έχουν ήδη αρχίσει  να αγοράζουν νωπό πρόβειο γάλα με 1,65 ευρώ το κιλό, εκμεταλλευόμενες το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους δίνει η χρήση των παράνομων μεθόδων.

Η συνέχεια είναι απλή συνεπαγωγή: Οι γαλακτοβιομήχανοι και οι τυροκόμοι θα πουλάνε τη φέτα (γνήσια και μαϊμού) στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ 8,5 ευρώ το κιλό. Συν 13% ΦΠΑ, φτάνουμε στα 9,6 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια οι αλυσίδες βάζουν καπέλο τουλάχιστον 22% για τα λεγόμενα έξοδα προβολής και διάθεσης της φέτας, ενώ 20% είναι το κέρδος τους. Έτσι η φέτα, θα φτάσει να πουλιέται τουλάχιστον 14 ευρώ το κιλό.

Το ερώτημα είναι απλό: Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Γιατί πλέον η κατάσταση απαιτεί δυναμική αντιμετώπιση και οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις