Copa-Cogeca: Επιτακτική ανάγκη η μείωση του ενεργειακού κόστους στον ευρωπαϊκό αμπελώνα

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα όπως υπογραμμίζουν οι Copa-Cogeca ζητώντας την άμεση υιοθέτησή της από τους αρμόδιους φορείς.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca, Luca Rigotti «το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Επιβαρύνει την ευρωπαϊκή κατανάλωση και εγείρει το φόβο για τις εξαγωγές» προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά «παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας» καθώς «το δυσανάλογο κόστος της ενέργειας οδηγεί επίσης σε αύξηση της τιμής όλων των πρώτων υλών που έχουμε όπως: γυαλί, χαρτί κ.λπ. Όμως και στα logistics και στις μεταφορές, οι τιμές έχουν αυξηθεί άνευ προηγουμένου».

Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με το αίτημα της Γαλλίας για εκρίζωση, απόσταξη κρίσης και ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο Luca Rigotti ανέφερε ότι οι Copa-Cogeca, «μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει αυτά τα μέτρα υπόψη. Η σοδειά του 2022 ήταν πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι πολύ άφθονη σε όλα τα Κράτη-Μέλη. Πριν εφαρμόσουμε ορισμένα μέτρα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά. Ανησυχούμε για το μέλλον της αγοράς. Αλλά από σήμερα, δεν έχουμε ακόμη την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Και επαναλαμβάνω αυτό ισχύει σήμερα». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις