Anke Kwast: Αναγεννητική γεωργία το επόμενο μεγάλο βήμα στον πρωτογενή τομέα
Αναγεννητική γεωργία: Το επόμενο μεγάλο βήμα στον πρωτογενή τομέα

Η Anke Kwast έχει 31 χρόνια εμπειρίας στον τομέα. Επί 10 χρόνια, ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας 80 εργαζομένων στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Αφρική για την ανάπτυξη κερδοφόρων και βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών και του νερού στη γεωργία. Τώρα, ως Αντιπρόεδρος Οδικός Χάρτης Κλιματικής Ουδετερότητας, ηγείται μιας ομάδας που παρέχει υποστήριξη αποφάσεων και διακυβέρνηση για τον Οδικό Χάρτη Κλιματικής Ουδετερότητας της Yara για να γίνει Climate Neutral και να συμβάλει στην απεξάρτηση της τροφικής αλυσίδας από τον άνθρακα με βιώσιμο και κερδοφόρο τρόπο.

1. Τι είναι η αναγεννητική γεωργία;

Καταρχάς, η αναγεννητική γεωργία δεν αφορά μόνο τη γεωργία. Αφορά τη φύση, το κλίμα και το διατροφικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνημένος ορισμός για το ποιες γεωργικές πρακτικές συνιστούν αναγεννητική γεωργία. Γίνεται πολλή δουλειά στις διεθνείς επιστημονικές και πολιτικές κοινότητες. Αλλά γενικά, η αναγεννητική γεωργία είναι ακριβώς αυτό: γεωργικές πρακτικές που αναγεννούν τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Το έδαφος, η βιοποικιλότητα και το νερό αποτελούν βασικούς πόρους κάθε γεωργικού συστήματος που πρέπει να προστατεύσουμε και να αναγεννήσουμε.

Στη Yara, υποστηρίζουμε την άποψη ότι η αναγεννητική γεωργία πρέπει να ενισχύσει όχι μόνο τις περιβαλλοντικές, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

2. Ποια είναι η κατάσταση της ατζέντας της αναγεννητικής γεωργίας παγκοσμίως;

Η έννοια της αναγεννητικής γεωργίας είναι η εφαρμογή επιστημονικών πρακτικών για την εξυπηρέτηση ενός κλιματικά ουδέτερου και θετικού για τη φύση συστήματος τροφίμων. Αυτή η έννοια πρέπει να μεταφραστεί σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει καθοδήγηση για την εφαρμογή της.

Αυτό το πλαίσιο χρειάζεται:

    Να γίνετε ένα παγκόσμιο πρότυπο εδράζοντάς το σε ένα υπάρχον πλαίσιο δράσης για το κλίμα και τη φύση, και έτσι καταστήστε το επαληθεύσιμο από ειδικούς και να ενημερώνεται συνεχώς.
    Να αντιμετωπίσετε όλες τις σχετικές πτυχές της γεωργίας, όπως η φύση, το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και η ευημερία των αγροτών.
    Να ενεργοποιήσετε μια εξέλιξη από μετρήσεις που βασίζονται στην πρακτική σε μετρήσεις που βασίζονται σε αποτελέσματα για να διευκολύνετε την εφαρμογή.
    Να υποστηριχθεί από όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας για να γίνει προσιτή και ελκυστική για τους αγρότες.
    Να είστε προσαρμόσιμοι στη μεγάλη ετερογένεια των αγροκτημάτων και των αγροτών.

3. Σε τι διαφέρει η αναγεννητική γεωργία από τη βιολογική και αειφόρο γεωργία;

Θα το έθεσα αντίστροφα και θα ρωτούσα: «Τι κοινό έχουμε και πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών;» Αυτή η συνεργατική στάση θα μας αποτρέψει από το να χαθούμε στη μετάφραση και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

Φτάσαμε τώρα στο οριακό σημείο όπου είναι προφανές ότι πρέπει να μεταμορφώσουμε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων για να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη αλυσίδα αξίας. Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των ειδών των αγροτών για να μεταμορφωθούμε σε ένα βιώσιμο και αναγεννητικό σύστημα παραγωγής τροφίμων. Όλες οι πρωτοβουλίες και τα έργα που συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο είναι ευπρόσδεκτα.

4. Η μείωση της χρήσης λιπασμάτων δεν αποτελεί βασικό μέρος της αναγεννητικής γεωργίας;

Ναι, ορισμένοι ειδικοί και πρωτοβουλίες το έχουν ως τομέα εστίασης. Για πολλά χρόνια, προσθέτουμε υπερβολικές ποσότητες αζώτου στα εδάφη μας, θέτοντας σε παγκόσμιο επίπεδο κίνδυνο για την ποιότητα του εδάφους και του νερού. Η αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών ουσιών και αζώτου είναι ένας βασικός τομέας εστίασης για το Yara. Πάντα επικεντρωνόμασταν στη σημασία του να εφοδιάζουμε τις καλλιέργειες με τον ακριβή τύπο και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται – ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα.

Η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης θρεπτικών ουσιών, η προστασία και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τις εκμεταλλεύσεις, η βελτίωση ή η διατήρηση της κατακράτησης άνθρακα και νερού στο έδαφος, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών και της φύσης και η υποστήριξη των προς το ζην των αγροτικών κοινοτήτων είναι βασικά στοιχεία της ατζέντας της αναγεννητικής γεωργίας. υποστηρίζεται από τη Yara.

5. Πού χωράει η Yara εδώ;

Η Yara είναι μια μεγάλη γεωργική εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που αναζητά ενεργά τρόπους για να μειώσει το κλίμα και τη φύση της γεωργίας και να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύστημα διατροφής. Αυτός είναι ο λόγος που η Yara υποστηρίζει ενεργά τόσο τη δέσμευση όσο και την εφαρμογή πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας επί τόπου.

Η Yara και οι περισσότεροι από 1000 γεωπόνοι της προσφέρουν απαράμιλλες λύσεις βιώσιμης διατροφής καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων σχεδιασμού, αναλυτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας. Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Η μεταμόρφωση έχει κόστος και ρίσκο και αυτό πρέπει να μοιραστεί με τους αγρότες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να υποστηρίξουμε τους πρωτοπόρους και τους πρώιμους προσαρμογείς στη γεωργία. Εδώ έρχεται η Agoro Carbon Alliance της Yara – δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να εφαρμόσουν έξυπνες πρακτικές εκμεταλλεύσεων άνθρακα. Μερικές φορές μόνο μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο!

Είμαι βέβαιος ότι η φιλοδοξία της Yara, «Growing a Nature-Positive Food Future», θα δώσει αυξημένο κίνητρο και δύναμη στην προσπάθειά μας για καλύτερες γεωργικές πρακτικές και ένα πιο δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Κάνοντας το σύνθετο απλό, παρέχοντας ενημερωμένες και προσαρμοσμένες γεωπονικές συμβουλές στους αγρότες σε όλο τον κόσμο, η ψηφιακή γεωργία είναι το μέλλον της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις