Για ενδεχόμενο πρόβλημα στην προμήθεια σπόρων καλαμποκιού προειδοποιεί η Γαλλία

Για προβλήματα στην προμήθεια σπόρων καλαμποκιού στην Ευρώπη για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά προειδοποιεί η Γαλλική Ομοσπονδία Παραγωγής Σπόρων Καλαμποκιού και Σόργου (FNPSMS).

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Γαλλία, χώρα ηγέτιδα στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με σπόρους καλαμποκιού, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να «ρίξουν» το αναμενόμενο επίπεδο παραγωγής μεταξύ 70% - 75% παρά το γεγονός ότι η σπαρμένη έκταση για τη παραγωγή των σπόρων παραμένει σταθερή.

Η ξηρασία που καταγράφηκε στη γαλλική επικράτεια τους περασμένους μήνες είχε ισχυρό αντίκτυπο στις ανάγκες των φυτών σε νερό, ενώ οι δυνατότητες άρδευσης ήταν περιορισμένες.

Αντίστοιχες ήταν οι καιρικές συνθήκες σε Ρουμανία και Ουγγαρία, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση σε ό,τι αφορά την παραγωγή σπόρων στη Ε.Ε., έχοντας επηρεάσει σημαντικά την απόδοση παραγωγής σπόρων αραβόσιτου.

Σύμφωνα με τη Γαλλική Ομοσπονδία, παρά τα χαμηλά αποθέματα σπόρων θα είναι δυνατή η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων για το 2023, παρουσιάζοντας ωστόσο ελλείψεις σε ορισμένες ποικιλίες. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις