Η εφορία ζητά πίσω από «παραβάτες» την επιστρεπτέας προκαταβολή
Η εφορία ζητά πίσω από «παραβάτες» την επιστρεπτέας προκαταβολή

Ολόκληρο το ποσό των επιστρεπτέων προκαταβολών καλούνται να γυρίσουν στο «ταμείο» πολλές επιχειρήσεις καθώς μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους που έκανε η ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι πολλές από αυτές δεν τήρησαν τους όρους απασχόλησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε e-mail ζητώντας από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκ των οποίων πολλοί είναι αγρότες, να «γυρίσουν» ολόκληρο το ποσό που έλαβαν καθώς φαίνεται να μην τήρησαν του όρους διατήρησης των θέσεων εργασίας.  

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ειδοποιητήρια που βρίσκονται και στο MyBusiness support και στην ενότητα «Εφαρμογές/ Ενημέρωση για την βεβαίωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολή», οι εν λόγων επαγγελματίες πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που εισέπραξαν και μάλιστα εντόκως καθώς δεν διατήρησαν το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί, με βάση την χρονική περίοδο που ορίζονταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στο ειδοποιητήριο αναφέρεται το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ενώ υπάρχει και η ένδειξη (ΔΠ) που παραπέμπει στην ρήτρα απασχόλησης. Οι «παραβάτες» θα πρέπει ή να πληρώσουν, έντοκα, ολόκληρο το ποσό που πήραν (χωρίς το κούρεμα έως 75%) ή να το εντάξουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το «κούρεμα» της οφειλής Έως 75% ήταν η διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ήταν υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων προστίθεται για τον μήνα Αύγουστο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ).

Για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας προκαταβολής, η επιχείρηση ήταν υποχρεωμένη να διατηρήσει το προσωπικό της από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Για τον υπολογισμό, στον αριθμό των εργαζομένων αναφοράς προστίθεται για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις